Skip to main content

 

Galerija Matice srpske će tokom prvomajskih i uskršnjih praznika biti otvorena za posetioce 2, 3. i 4. maja od 10.00 do 18.00 sati. Neradni dani su 1. i 5. maj 2024. godine. Iskoristite slobodne dane za umetnost u GMS. Pozivamo vas da uživate u aktuelnoj izložbi Inspirisani Francuskom u GMS. Izložbu Uroš Predić. Dostojanstvo svakidašnjice možete pogledati u Galeriji SANU u Beogradu koja će biti otvorena za posetioce 4. i 7. maja od 10.00 do 21.00 sat, a neradni dani su 1, 2, 3, 5. i 6. maj, dok je izložba Poklon-zbirka Dragiše Brašovana u Gradskom muzeju Vršac otvorena do 12. maja 2024. godine.
Inspirisani Francuskom, Galerija Matice srpske
Izložba Inspirisani Francuskom svojim narativom donosi priču o isprepletenosti, vezama, uticajima, uzorima i prijateljstvu sa francuskom kulturom i umetnošću. Najbrojniju celinu na izložbi čine dela srpskih modernista nastala u međuratnom periodu. Izložbom su obuhvaćena i dela iz prvih posleratnih godina, koja u novim društveno-političkim okolnostima stvaraju nosioci međuratnog modernizma, kao i nove generacije koje se napajaju sa istih kreativnih izvorišta. Preko 60 predstavljenih umetničkih radova umetnika poput Save Šumanovića, Bogdana Šuputa, Petra Dobrovića, Milana Konjovića, Peđe Milosavljevića, Ljubice Cuce Sokić, Lazara Vozarevića, Miće Popovića i skulptorskih dela Đorđa Jovanovića, stoje kao trajna svedočanstva načina na koji su ovi „pariski gosti“ doživeli prestonicu umetnosti, kao i načina na koji su svojim umetničkim angažmanom doprineli jačanju srpsko-francuskih veza.
Uroš Predić. Dostojanstvo svakidašnjice, Galerija SANU u Beogradu
Pod krovom Galerije SANU predstavljena su umetnička dela iz različitih kolekcija koja publici pružaju uvid u životne, stvaralačke i tematske prostore Uroša Predića. Kroz nekoliko celina: anegdotski i socijalni žanr, religiozno slikarstvo, portreti, teme iz nacionalne istorije, veze sa Maticom srpskom i Srpskom akademijom nauka i umetnosti, predstavljena su Predićeva osnovna tematska opredeljenja. Među izloženim slikama su i one ključne, najpoznatije: Devojka na studencu, Kosovka devojka, Nadurena devojčica, Hercegovački begunci i mnoge druge.
Poklon-zbirka Dragiše Brašovana, Gradski muzej Vršac
Izložba Poklon-zbirka Dragiše Brašovana predstavlja preko 100 eksponata – slika, skulptura, crteža, stilskog nameštaja, dela primenjene umetnosti i dokumentarnog materijala koje su naslednice ovog znamenitog srpskog arhitekte, supruga Viktorija Brašovan i poćerka Olga Kovačev, poklonile Galeriji u periodu od 2020. do početka 2023. godine. Javnost prvi put ima mogućnost da vidi predmete i dela koja govore o privatnom životu arhitekte i doprinose boljem razumevanju njegovog lika i dela. Iz svog rodnog Vršca, Brašovan je poneo sećanje na građanski ambijent i raskošnu arhitekturu. Bogati enterijeri, trgovi, tipične uske ulice, zatim slikarstvo Nikole Neškovića, Pavela Đurkovića, Paje Jovanovića, uticali su na obrazovanje jednog od najvažnijih stvaralaca srpske i jugoslovenske arhitekture. U svom gradu, u ulici koja nosi njegovo ime, ostavio je građevinu kojom se Vrščani mogu podičiti, zgradu Poljoprivredne škole.

Leave a Reply