Skip to main content

 

U okviru pratećeg programa izložbe Uroš Predić. Dostojanstvo svakidašnjice u Galeriji SANU u Beogradu u sredu, 8. maja u 18.00 sati održaće se predavanje prof. dr Vesne Elez Hercegovački begunci.

U okviru pratećeg programa izložbe Inspirisani Francuskom u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu u petak, 10. maja u 19.00 sati održaće se predavanje Evolucija francuske kinematografije režisera Jovana Vasiljevića.

U subotu, 11. maja u Galeriji Matice srpske od 16.00 do 17.30 sati održaće se likovna radionica za tinejdžere od 11 do 14 godina Slika u pesku. Informacije o radionici i link za prijavu šaljemo Vam u prilogu mejla.

Tokom vikenda, u 13.00 i 17.00 sati biće održana kustoska vođenja kroz izložbu Inspirisani Francuskom.

 

Prateći program izložbe
UROŠ PREDIĆ. DOSTOJANSTVO SVAKIDAŠNJICE
Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti, Knez Mihailova 35, Beograd
sreda, 8. maj u 18.00 sati

Predavanje
Hercegovački begunci
Prof. dr Vesna Elez, redovni profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu

Jednu od najpoznatijih Predićevih slika sa tematikom iz nacionalne istorije, Hercegovačke begunce (1889), koju je zajedno sa čuvenim Siročetom na majčinom grobu otkupio Mihajlo Pupin, inspirisala je Nevesinjska puška, hercegovački ustanak protiv osmanske vlasti iz 1875. godine. Podsetićemo na značaj i posledice ove važne epizode i osvetliti okolnosti nastanka slike.
Posvetićemo pažnju Predićevom slikarskom prosedeu i govoriti ne samo o izvanrednom portretisti koji svakom licu na kompoziciji daje specifičan izraz, prikazujući bol i patnju izbeglica, već ćemo istaći osobine koje ovu sliku čine remek-delom čija lepota i univerzalnost nadilaze okvire realizma.

 

Prateći program izložbe
INSPIRISANI FRANCUSKOM
Galerija Matice srpske
petak, 10. maj u 19.00 sati

Predavanje
Evolucija francuske kinematografije
Jovan Vasiljević, režiser

Predavanje Evolucija francuske kinematografije koje će održati režiser Jovan Vasiljević istražiće izuzetno važan uticaj koji je francuska kinematografija imala na razvoj i evoluciju svetske filmske umetnosti.
Počevši od njenih skromnih početaka, pa sve do avangardnih i političkih pokreta, sineasta i administrator stranice na društvenoj mreži Instagram naziva @cinematologist_ koji broji preko milion pratilaca, publici će predstaviti priču o tome kako su ovi evolutivni procesi postavili temelje za buduće generacije reditelja širom sveta. Saznajte nešto više o braći Limijer, Marselu Panjolu, Žanu Renoaru, Žan-Lik Godaru, Klodu Šabrolu i mnogim drugim imenima francuske kinematografije.

 

Edukativno-kreativne radionice za decu i tinejdžere Galerije Matice srpske
Slika od peska
11. maj 2024. godine od 16.00 do 17.30 sati

Nakon kratke praznične pauze, nastavljamo sa edukativno-kreativnim radionicama za tinejdžere i upoznavanjem sa umetničkim pravcima kojima su naši umetnici bili nadahnuti tokom svojih boravaka u Francuskoj. Ovog puta ćemo se upoznati sa enformelom, novim i smelim pravcem koji je u slikarstvo uveo različite neslikarske materijale i tehnike. Na izložbi Inspirisani Francuskom predstavljena je jedna enformelna slika umetnika Miće Popovića. Upoznavanjem sa ovom, ali i slikama francuskih umetnika enformela poput Žana Dibifea, istražićemo različite materijale i tehnike, ali i osećanja koja podstiču umetnike na stvaranje. U kreativnom delu radionice, tinejdžeri će zajedno stvoriti enformelnu sliku na zajedničkom velikom platnu, koristeći neslikarske materijale.

Likovna radionica tinejdžere od 11 do 14 godina, termin od 16.00 do 17.30 sati:
Link za prijavu: https://forms.gle/yfyhoeGFezJdL2HT7

Radionice se organizuju za maksimalno 15 dece uzrasta od 11 do 14 godina. Učešće deteta na radionici potrebno je prijaviti popunjavanjem elektronskog upitnika. Cena radionice iznosi 200 dinara po detetu.

Za više informacija možete se obratiti Jeleni Bobić na telefon 021 4899 017 ili na decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs

Leave a Reply