Skip to main content

   27. jun – 29. avgust 2024. godine, Trg galerija, Novi Sad

   Ponete olimpijskim duhom duhom, institucije na Trgu galerija će u periodu od juna do avgusta biti u znaku (fis)kulture, spajajući umetnost i sport. Još od antičkih vremena, sportisti su imali posebno mesto u likovnim umetnostima, inspirišući Fidiju, Mirona i Polikleta za najpoznatija skulptorska dela, a inspiracija sportom prisutna je kod umetnika sve do danas.
Družeći se sa sugrađanima više od jedne decenije, program manifestacije Leto na Trgu galerija prilagođavao se aktuelnim temama i interesovanjima među publikom, doprinoseći da trg na kome se nalaze tri novosadske galerije postane značajni centar kulture u Novom Sadu. Letu na Trgu galerija je do prethodne godine prisustvovalo preko 22 000 posetilaca, što ovu manifestaciju čini nezaobilaznim kulturnim događajem tokom letnjih meseci. Program obuhvata likovnu, muzičku, scensku i filmsku umetnost i na zanimljiv način pruža nova saznanja posetiocima u prijatnom letnjem ambijentu galerijskih vrtova. Ove godine, kroz različita predavanja, putopise, filmske i muzičke ovečeri izlazimo van granica i upoznajemo se sa istorijom olimpijskih igara i njihovim uticajem na umetnost i kulturu.
Novinu ovogodišnje manifestacije predstavlja postavka izložbe originalnih plakata i autentičnih foto albuma sa pojedinih olimpijskih igara iz kolekcije Muzeja Vojvodine koju će publika moći da vidi u drugoj polovini avgusta meseca u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića.
Kao i svakog leta, od juna do avgusta, zajedno ćemo uživati u raznovrsnim programima koji realizuju Galerija Matice srpske, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića na Trgu galerija i u Parku skulptura, dok uzbudljivo iščekujemo olimpijske medalje za naše najbolje sportiste koji će predstavljati Srbiju na ovogodišnjim OI u Parizu.
Posetite programe manifestacije svakog četvrtka u 21.00 sat od 27. juna do 29. avgusta. Ulaz na sve programe je besplatan.
Realizaciju manifestacije Leto na Trgu galerija 2024. omogućili su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicima i Uprava za kulturu Grada Novog Sada.
PROGRAM
27. juna u 21.00 sat
Svečano otvaranje manifestacije
Koncert „Muzejskog olimpijskog tima“
Na otvaranju ovogodišnje manifestacije publika će imati prilike da uživa u hitovima koji su izvedeni na nekim otvaranjima Olimpijskih igara, koje će pored svog redovnog repertoara izvesti članovi akustičnog ansambla KLO klo koji ove godine zajedno sa organizatorima manifestacije čine muzejsko-muzički olimpijski tim. Na čelu, kao i uvek, biće vokal Vanja Manić-Matić, dok će ostatak tima činiti: Lazar Novkov, harmonika, Ervin Malina, kontrabas, Predrag Đurić, gitara, Milan Jančurić, klarineti saksofon i Ištvan Čik, perkusije.
4. jul u 21.00 sat
Predavanje O čemu govorimo kada govorimo o sportu
Prof. dr Vladimir Gvozden, istoričar književnosti
Reč sport označava razonodu i odmor, ali je vremenom je počela sve više da podrazumeva takmičenje u fizičkim aktivnostima. No, onda su poslednjih decenija oko tih takmičenja nastali osobeni oblici kulture i ekonomije, pa su se granice imenice sport danas proširile više nego ikad. Ovo predavanje, čiji je naslov inspirisan Murakamijevom knjigom O čemu govorimo kada govorimo trčanju, pokušaće da osvetli kakvo je mesto sporta u kulturi i umetnosti, naročito književnosti, s ciljem da oblikuje i osvesti naše prestave o bitnim fenomenima današnjice kao što su kultura tela, kompeticija, rekreacija, fitnes.
11. jul u 21.00 sat
Predavanje U borbi za Devisov pehar: tenis i vizuelna kultura međuratne epohe
Prof. dr Simona Čupić, istoričarka književnosti
Biće ovo prilika da se sa prof. dr Simonom Čupić podsetimo dolaska Anrija Košea – u to vreme najboljeg tenisera sveta – u Beograd 1929. godine, dok iščekujemo dolazak Novaka Đokovića u Pariz. Razgovaraćemo o borbi za „Devisov pehar“ reprezentacije Kraljevine Jugoslavije, o tome koji je slikar bio najbolji teniser, kao i gde je mesto sporta u umetnosti međuratne epohe.

Leave a Reply