Skip to main content

   Članica Gradskog veća za kulturu Tijana Delić prisustvovala je otvaranju 28. Međunarodnog video festivala „Videomedeja” koji će trajati do 12. oktobra. Festival se održava u Kulturnoj stanici „Svilara”, a svi sadržaji su besplatni za posetioce. Festival organizuje Udruženje za video umetnost „Videomedeja”, a ovogodišnji pokrovitelji festivala su Grad Novi Sad, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

– Ovaj kulturni projekat pomera i redefiniše granice kreativnog izraza i kao takav je od izuzetnog značaja za Grad. Novi Sad je postao tačka susreta umetnika i ideja koja prevazilazi tradicionalnu festivalsku postavku, jer dinamične vizuelne instalacije komuniciraju univerzalnim jezikom inovacije i stavaraju umetnička dela koja su u stalnoj promeni. Pored toga, „Videomedeja” provocira, intrigira, edukuje i postavlja temelje za istraživanje spoja umetnosti i tehnologije, kreirajući platformu koja omogućava posetiocima da iskuse umetnost na potpuno nov i interaktivan način. Kao takav, on predstavlja priliku i za afirmaciju i povezivanje mladih umetnika – rekla je Tijana Delić.

Ove godine, od preko 900 prijavljenih radova iz svih krajeva sveta, selektovano je 55 dela za festivalski program. Takmičarski program sadrži 26 odabranih radova iz dve selekcije – „Projekcije” (20 radova u formi videa, filma i animacije) i „Medijski projekti” (6 radova medijskih instalacija i interaktivnih projekata). Revijalni deo uključuje novi program pod nazivom: Program sa 10 internacionalnih video radova, kao i već dobro poznate selekcije: „Made in Serbia” sa 10 domaćih radova i „Lunartis”sa 9 studentskih filmova sa prestižnih akademija širom sveta. Svečana dodela nagrada održaće se u subotu, 12. oktobra u 19 časova.

Festival, u produkciji Udruženja za video umetnost „Videomedeja”, počinje svakog dana u 17 časova i traje do 22.30 časova, uz besplatan ulaz za sve posetioce.

Leave a Reply