Skip to main content

 

      Otvaranje izložbe je u utorak 17. septembra u 18.00 časova. Izložba će trajati od 17. septembra  do  9. novembra 2024.g.

Kroz seriju fotografija pod nazivom „Skriveni Svetovi”; umetnik poziva posmatrače da preispitaju svoj odnos prema prirodnom okruženju. Ovi vizuelni prikazi otkrivaju nevidljive i često zanemarene aspekte prirode, koji ostaju skriveni u užurbanom ritmu savremenog života. Svaka fotografija pažljivo prikazuje teksture, detalje i fragmente, ističući kontraste između prirodnog i urbanog, između onog što vidimo i onog što ostaje neprimećeno. Transformišući prepoznatljive pejzaže u apstraktne kompozicije, umetnik uvodi gledaoce u nove dimenzije prirode – gde priroda prestaje biti samo pozadina našeg postojanja i postaje aktivni partner s kojim delimo sredinu. Izložba, postavljena u koridoru glavne ulice, vešto koristi ovaj prostor kao metaforu za susret između prirodnog i urbanog. Ovaj kontrast je poziv za prolaznike da zastanu, posmatraju i zapitaju se o složenosti prirode i sveta koji ih okružuje. Kroz ove fotografije, umetnik ukazuje i na promenu perspektive: da prirodu posmatramo ne samo kao resurs ili estetsku vrednost, već kao suštinski deo našeg postojanja, saveznika čije sile treba poštovati i negovati. Ovaj dijalog nas izaziva da se zapitamo o sopstvenoj ulozi i poziciji, o potčinjavanju prirode svojim zahtevima, ali i postupcima koji bi proizveli izvesnu promenu i harmonizovali narušeni međuodnos čoveka i prirode.

 

Biografija umetnika

 

Stefan Stefanovski rođen je 1994. godine u Zrenjaninu. Trenutno je student treće godine

osnovnih akademskih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smer fotografija.

Kroz dosadašnji rad, bio je aktivni član produkcijskih timova na nekoliko filmskih festivala, među kojima se ističu “21114 Film Fest” u okviru Novog Kulturnog Naselja u Novom Sadu i festival kreativnog dokumentarnog filma Makedox u Severnoj Makedoniji.

Stefanovski je radio kao snimatelj na raznim projektima kolektiva Ministarstvo Prostora,

doprinoseći svojom kreativnošću i tehničkim veštinama. Član je Zrno tima, internacionalnog festivala alternativne fotografije (Zrno Festival) u Skoplju, gde je takođe držao dve radionice posvećene kreativnim procesima u mračnoj komori. Pored toga, Stefan je deo tima Šok ZaDruga u okviru Multimedijalnog centra Led Art, gde ujedno pruža produkcijsku podršku i za Pasaž Fest. Njegova umetnička karijera uključuje učešće na oko 30 grupnih izložbi u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Americi i Kini, kao i jednu samostalnu izložbu u Novom Sadu ove godine. Njegov rad prepoznat je i na međunarodnom nivou, gde je osvojio prvo mesto na internacionalnom foto konkursu Treći Element – Voda, u Rijeci, Hrvatska, takodje 2024. godine.

Izlagački program Šok ZaDruge podržan je od strane Gradske uprave za kulturu Novog Sada.

 

Dizajn: Stefan Ilić

 

Leave a Reply