Skip to main content

 

 

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić otvorio je 8. Festival NEO, koji se održava u Novom Sadu od 26. juna do 5. jula. Tom prilikom, u Gradskoj koncertnoj dvorani održan je koncert braće Teofilović, koji ove godine obeležavaju tri decenije umetničkog rada. Kao njihovi gosti na otvaranju festivala nastupali su i gitaristkinja Maja Radovanlija, harmonikaš Boban Bijelić i marimbafonista Nebojša Jovan Živković.

 

– U širokom spektru manifestacija i festivala kojima se Srpska Atina ponosi, NEO ima posebno mesto kao jedinstven, gotovo unikatan, festival klasične muzike. Od kada smo se upoznali sa njegovim čarima i posebnošću 2017. godine pa do danas, svesrdno, kao Gradska uprava podržavamo održavanje ovog festivala i radujemo se promociji umetničke muzike u našem gradu. NEO festival neguje različite muzičke žanrove, a time privlači i široku lepezu publike. Čestitam organizatorima na još jednom izdanju ove manifestacije i nadam se da će u naš grad ovim povodom, iz godine u godinu, dolaziti sve veći broj svetskih umetnika, ali i gostiju, ljubitelja klasike – rekao je Dalibor Rožić.

 

Posebno poglavlje NEO festivala rezervisano je za 4. jul i Katoličku portu, kada će, kako najavljuju organizatori, Srpska Atina odisati magijom klasične muzike, kroz spektakularni koncert Dunavskog Simfonijskog orkestra, u čijem sastavu, posebno za ovu priliku, nastupaju talentnovani muzičari iz Srbije, Austrije, Nemačke, Češke, Slovačke i Mađarske, a pod dirigentskom palicom planetarno poznatog Maksima Rizanova.

 

NEO festival – neklasični festival klasične muzike, održava se tokom leta na više lokacija širom Novog Sada, u cilju promocije klasične muzike na nesvakidašnji način. U pitanju su otvoreni javni prostori, kao što su plato Katoličke crkve „Imena Marijinog”, Futoški park, Dunavski park, prostor nekadašnjeg korzoa na Bulevaru Mihajla Pupina, ali i zatvoreni prostori poput dvorca Eđšeg, Gradske kuće, Sinagoge, Kulturnog centra Novog Sada i Kulturnih stanica. Ovogodišnji Neo festival nudi obilje različitih muzičkih žanrova, od klasike, do džeza i etna, a slušaće se dela Baha, Mocarta, Bruha, Šuberta, Čajkovskog, Stravinskog. Zainetersovani građani kompletan program mogu preuzeti sa sajta www.festivalneo.org

Leave a Reply