Skip to main content

 

 

 

Danas je na Gradskoj deponiji u Novom Sadu otvoreno prvo od tri planirana reciklažna dvorišta, što predstavlja značajan korak u pravcu održivog upravljanja otpadom. Građani će na ovu lokaciju moći da donesu karton, plastiku, aluminijum i slične materijale, ali takođe i otpad poput guma, akumulatora i baterija.

 

-Danas smo ovde da otvorimo prvo reciklažno dvorište u Novom Sadu koje predstavlja polaznu tačku u izgradnji Regionalnog centra za upravljanje otpadom. Ovakvi centri imaju veoma važnu ulogu u sveukupnom sistemu upravljanja otpadom, jer predstavljaju vezu između jedinica lokalne samouprave, građana, ovlašćenih sakupljača i lica koja vrše tretman otpada- istakla je članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović Bojić i dodala da će građani na ovu lokaciju moći da donose sve što oni prirodno i selektuju karton, plastiku, aluminijum i slično, ali takođe i otpad posebnih tokova poput guma, akumulatora, baterija.

 

Novo reciklažno dvorište ima tri funkcionalne celine, uključujući ulaznu zonu u kojoj se meri doneti reciklažni otpad, zatim halu za selekcionisanje koja ima funkciju prijema sakupljenog otpada i separaciju i na kraju reciklažni prostor za posebne tokove otpada koji su namenjeni adekvatnom zbrinjavanju.

 

-Kao jedan od prioritetnih zadataka Grada Novog Sada jeste rešavanje pitanja upravljanja otpadom, koji je postao deo našeg svakodnevnog života. Potrebno je uložiti dodatni napor u pogledu edukacije naših građana, ali i obezbeđivanja ovakvih reciklažnih dvorišta gde će se otpad kolektovati i samim tim smanjiti mogućnost stvaranja divljih deponija- rekla Radenović Bojić i najavljuje da će se krajem maja raspisati javna nabavka za izbor izvođača radova za izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom.

 

Vrednost investicije Grada Novog Sada u izgradnju ovog reciklažnog dvorišta iznosi 190 miliona dinara, a Ministarstvo za zaštitu životne sredine izdvojilo je dodatnih 32 miliona dinara.

 

Trenutno je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju drugog reciklažnog dvorišta koje je planirano u Futogu, dok će treće reciklažno dvorište biće izgrađeno na Petrovaradinskoj strani. Na ovaj način će svi delovi Novog Sada biti podjednako obuhvaćeni reciklažnim sistemom.

Leave a Reply