Skip to main content

   Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, zajedno je sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović Handanović prisustvovao svečanoj dodeli 137 Ugovora o sufinansiranju programa energetske sanacije, u okviru projekta ,,Čista energija i energetska efikasnost”.

 

– Novi Sad već četvrtu godinu učestvuje u ovom projektu uz podršku Ministarstva, a u toku 2021. 2022. i 2023. godine izdvojili smo sredstva u iznosu od gotovo 130.000.000,00 dinara, za pružanje novčane podrške u sprovođenju mera energetske sanacije koju je iskoristilo 830 građana za zamenu stolarije. Uskoro ćemo raspisati još jedan Javni poziv i siguran sam da će se veliki broj građana i ovaj put konkurisati za sredstva za saniranje svojih domova. aša je obaveza da obezbedimo dovoljno sredstava da stvaramo energetsku efikasnost u svakom domu i svakoj instituciji. To je naš zajednički zadatak i to ćemo zajedno sprovoditi – rekao je gradonačelnik i dodao da je Grad zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike realizovao energetsku sanaciju vrtića „Bubamara” na Klisi, a u narednom periodu biće realizovan i projekat energetske sanacije Osnovne škole „Branko Radičević”.

 

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović istakla je da je Program energetske sanacije domaćinstava projekat koji je, možda i više od drugih projekata, direktno usmeren ka građanima i tiče se svakog građanina i građanke naše zemlje.

 

– Ove godine otišli smo korak dalje i u stvaranju uslova da svi građani imaju jednake šanse za učešće, time što smo ostavili period od najmanje 10 dana od trenutka objave javnog poziva do podnošenja prijava, a to time i dodatno vreme da se upoznaju sa uslovima javnog poziva i prikupe dokumentaciju. Cilj je da do kraja 2027, kad se održava specijalizovana izložba EXPO, računajući prošlogodišnji i aktuelni javni poziv, ukupno oko 50.000 građana dobije subvencije i za to smo obezbedili 50 miliona dolara u saradnji sa Svetskom bankom- zaključila je ministarka Handanović.

Leave a Reply