Skip to main content

 

 

   Elementi Sporazuma o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i NR Kine, čija primena počinje 1. jula 2024. godine, predstavljeni su u Novom Sadu u Gradskoj kući. Tom prilikom prisutnima su se obratili gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Nj.E. Li Ming.

 

-Zamislite samo kakav će biti zamah razvoja naše privrede ukoliko srpska preduzeća pravilno iskoriste ovaj Sporazum i na bazi njega uđu u Kineske globalne lance snabdevanja. Na današnji dan automatski možemo preko 6000 proizvoda da izvozimo bez carine, a u narednih 5 do 10 godina biće oslobođeno od carine još preko 3000 proizvoda. Jedan od ciljeva ovog aranžmana je olakšavanje pristupa proizvodima srpskog porekla kineskom tržištu. To će, siguran sam, dovesti do značajnog povećanja izvoza, ali i uzvratno, do proširenja investicija i privrednih aktivnosti u našoj zemlji. Liberalizacija trgovine doneće brojne koristi za lokalne privrednike. Zato posebno pozdravljam ideju da se po većim privrednim centrima u državi nastavi sa predstavljanjem benefita ovog Sporazuma, kao što to je to danas slučaj u Novom Sadu – naglasio je novosadski gradonačelnik Milan Đurić.

 

Kako je objasnio ministar Tomislav Momirović, sporazum sa Kinom omogućiće slobodan pristup tržištima koja obuhvataju populaciju od preko od 2,2 milijarde stanovnika.

 

-U prethodnih 12 godina izvoz srpskih kompanija porastao je više od 300%. To nam ukazuje na činjenicu da su sporazumi o slobodnoj trgovini doneli pozitivne rezultate za našu ekonomiju. Kada govorimo o ekonomskim odnosima Srbije i NR Kine, podvukao bih da se Kina nalazi među najznačajnijim ekonomskim partnerima Srbije i najvećim investitorima u srpsku privredu. Od 2014. do 2023. godine, NR Kina je uložila 6,1 milijardi dolara, a naša ekonomska saradnja ide uzlaznom linijom – rekao je Momirović.

 

Prema rečima predsednice Pokrajinske vlade Maje Gojković, AP Vojvodina zaključila je devet međuregionalnih sporazuma sa provincijama NR Kine i kao rezultat tih sporazuma realizuje se više investicionih projekata na kojima rade kineske kompanije, ili se finansiraju sredstvima NR Kine.

 

– To su veoma važni projekti za Srbiju, a reč je o izgradnji brze železnice, Fruškogorskog koridora, obilaznice oko Novog Sada, novog mosta koji spaja Bačku i Srem i ostale delove naše države, kao i o izgradnji kompleksa fabrike Linglong u Zrenjaninu – kazala je Maja Gojković.

 

 

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da će primenom Sporazuma srpski privrednici imati povlašćene uslove za poslovanje na teritoriji NR Kine, te de će biti otvoren prostor domaćoj privredi za one proizvode gde već ostavaruje konkurentnost na međunarodnom tržištu, kao što su prehrambeni proizvodi, proizvodi mlečne industrije i proizvodi iz oblasti proizvodnje alkohola i bezalkoholnih pića.

 

-Više od 60% tarifnih linija ima status pune liberalizacije, odnosno carine 0% za izvoz u Narodnu Republiku Kinu – izjavio je Čadež.

 

Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Nj.E. Li Ming ocenio je da je kineska ekonomija otporna, vitalna i veoma važna za svetski razvoj.

 

-U poslednjih deset godina obim trgovine između Srbije i Kine povećan je tri puta, a Kina je važan investicioni partner Srbije. Sporazum će omogućiti da se više kvalitetnih srpskih proizvoda nađe u kućama građana Kine. Srbija ima povoljan geografski položaj i brzo se razvija njena ekonomija, a uveren sam da će zbog ovog Sporazuma više kineskih kompanija započeti poslovanje u Srbiji, posebno u oblastima informacionih tehnologija, bio-inženjeringa i zaštite životne sredine – rekao je ambasador Narodne Republike Kine.

Leave a Reply