Skip to main content

 

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac prisustvovao je svečanom otvaranju Gradskog takmičenja u pružanju prve pomoći i realističkom prikazu povreda i oboljenja, za učenike novosadskih osnovnih i srednjih škola, koje se tradicionalno realizuje u Dečjem selu „Dr Milorad Pavlović” u Sremskoj Kamenici. Ove godine, tema Gradskog takmičenja u pružanju prve pomoći posvećena je pružanju prve pomoći tokom elementarnih nepogoda.

Obraćajući se prisutnima ovim povodom zamenik gradonačelnika istakao je uverenje da je poznavanje prve pomoći opšta i profesionalana kultura svakog čoveka.
– Obuka i poznavanje osnovnih tehnika pružanja prve pomoći koju sprovodi Crveni krst od najveće je važnosti i želim da to bude jedna od poruka sa današnje manifestacije. Gledajući okupljene učesnike vidim da smo ostvarili pravu sinergiju zdravlja, bezbednosti i humanosti i da smo svi na istom zadatku, a Grad Novi Sad je do sada sa Crvenim krstom realizovao brojne akcije. Ulažući svoje vreme, veštine i entuzijazam, volonteri Crvenog krsta svakodnevno grade zdraviji, humaniji i srećniji svet. Želim vam puno uspeha u današnjim nadmetanjima, mada želim da vam poručim da ste svi vi – draga deco, omladinci, humanitarci, dragi volonteri – samim učešćem u ovoj manifestaciji na svoja ramena već okačili epolete pobede – rekao je Igor Crnobarac.

Sekretar Crvenog krsta Novog Sada dr Dragan Lazić je rekao da na takmičenju učestvuje preko 300 volontera, kao i petnaest ekipa novosadskih škola, a da će štićenici Dečjeg sela su biti u mogućnosti da se druže sa svojim vršnjacima, kao i da nauče da ukažu prvu pomoć.

– U revijalnom delu takmičenja učestvuju ekipe Crvenog krsta Subotica, Crvenog krsta Zrenjanin, Crvenog krsta Beograd-Voždovac i gosti Medicinske škole iz Bratislave, iz Slovačke. Prikazaćemo scenarija i povrede koje se najčešće dešavaju tokom i nakon elementarnih nepogoda, u cilju isticanja značaja dostupnosti prve pomoći i motivacije mladih volontera da se usavršavaju u ovim veštinama, kako bi se u budućnosti angažovali na novim zadacima – naglasio je dr Lazić.

Prema rečima organizatora, značajan doprinos realizaciji takmičenja dali su i Zavod za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad, Vatrogasni savez Grada Novog Sada, JGSP „Novi Sad”, Srednja škola unutrašnjih poslova „Jakov Nenadović” u Sremskoj Kamenici i drugi.Takođe, oni su naglasili da će Crveni krst Novog Sada biti domaćin Državnog takmičenja u pružanju prve pomoći 13. i 14. septembra 2024. godine, najmasovnije manifestacije koju organizuje Crveni krst u Srbiji.

Leave a Reply