Skip to main content

 

 

Udruženje Srba, Hercegovaca i prijatelja u Srbiji, u saradnji sa Crvenim krstom Novog Sada i Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine organizovalo je po osamnaesti put u svojim prostorijama akciju dobrovoljnog davanja krvi.

 

Njih je, tom prilikom posetio član Gradskog veća za zdravstvo dr Dragan Stajić i zahvalio im se na humanom činu istakavši da Grad Novi Sad prepoznaje važnost ovakvih akcija organizacija i institucija koje su ujedinjene na ovom važnom zadatku i nastaviće da ih prati i podržava u svim segmentima delovanja, kako bi svi zajednički doprineli da se što više sugrađana podstakne na humanost.

 

– Davanje krvi predstavlja opšti društveni interes, a Grad Novi Sad godinama u kontinuitetu, u saradnji sa Crvenim krstom Novog Sada – Gradska organizacija i Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, sprovodi Program omasovljenja dobrovoljnog davalaštva krvi, akcijama davanja krvi koje se sprovode na terenu, u institucijama i lokalnoj zajednici. Humanost u Novom Sadu već decenijama ne poznaje i ne priznaje granice. Dokaz za to su ovakvi događaji jer skreću pažnju javnosti na važnost dobrovoljnog davalaštva krvi. Moramo biti svesni da su situacije u kojima su ljudski životi ugroženi svakodnevne i da smo mi ti koji možemo da im pomognemo – izjavio je dr Dragan Stajić

 

U dosadašnjim akcijama dobrovoljnog davanja krvi Udruženja Srba, Hercegovaca i prijatelja prikupljeno je oko 700 doza krvi, a većina davalaca je od 18 do 35 godina starosti. Učesnici u humanoj akciji kažu da su želeli da pomognu nekome kome je dragocena tečnost potrebna za lečenje.

 

– U današnjoj akciji prijavljeno je 50 dobrovoljnih davalaca krvi, to su uglavnom mlađi članovi našeg Udruženja, ali i naši prijatelji. Ovo nije jedina humana akcija koju naše Udruženje organizuje na teritoriji Grada Novog Sada, ali svakako predstavlja jednu od humanijih – rekao je predsednik Udruženja Božidar Milović.

 

– Dostupnost krvi je veoma važna komponenta savremene medicine. Krv ne može biti stvorena veštačkim putem i jedini način pribavljanja je od dobrovoljnih davalaca. Zato je veoma važno neprekidno motivisati građane da postanu i ostanu dobrovoljni davaoci krvi, promovisati humanost i podizati svest o značaju koji davanje krvi ima za nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema, jer nečija dobra volja može spasiti nečiji život. Zahvaljujući ovim, ali i svim drugim plemenitim ljudima, kao i našem Crvenom krstu, možemo sa ponosom da kažemo da Novi Sad ima ima dobro razvijeno i organizovano dobrovoljno davalaštvo krvi – zaključio je dr Dragan Stajić.

Leave a Reply