Skip to main content

Svečanim otvaranjem počeo rad Studentskog kulturnog centra Novi Sad u novom objektu
Ustanova studentski kulturni centar Novi Sad, po prvi put od svog osnivanja, daleke 1993. godine, dobila je sopstveni objekat površine od gotovo 3.500 kvadratnih metara, koji je u potpunosti opremljen za realizaciju kulturnih i umetničkih programa, kao i za administrativni rad Ustanove.
SKC Novi Sad ubuduće će svoje programe, pored SKCNS Fabrike u Kreativnom distriktu, organizovati i u novoj zgradi koja se nalazi u Kampusu Univerziteta u Novom Sadu, u Ulici Vladimira Perića Valtera 5, na mestu nekadašnje Male menze.
„Tokom proteklih godina, u našem, a zapravo iznajmljenom i do sada jedinom programskom prostoru, SKCNS Fabrici, uspešno smo na godišnjem nivou organizovali preko 300 programa kulturno-umetničkog sadržaja. Za obnovljenu Fabriku dugujemo zahvalnost Gradu Novom Sadu, dok je za izgradnju naše nove zgrade, a zapravo prve jer staru nismo imali, zaslužna Pokrajinska vlada“, izjavio je na sinoćnjem otvaranju direktor Ustanove Studentski kulturni centar, Obrad Škrbić.
Pokrajinska vlada je u potpunosti finansirala izgradnju objekta, preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine. Novi objekat zvanično je otvorio predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović.
„Zahvaljujući zajedničkim naporima izgradili smo ovaj objekat u Kampusu, u sedištu Univerziteta u Novom Sadu, i stvorili uslove za realizaciju kulturnih događaja u budućnosti. Uradili smo važan posao za kulturne delatnike i poslenike i veliki broj poštovalaca kulturnih sadržaja, ali i za one kojima je Novi Sad na srcu“, rekao je Mirović.
Otvaranju objekta Studentskog kulturnog centra prisustvovali su i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, članovi Pokrajinske vlade, predstavnici Grada Novog Sada i drugi.
Svečano otvaranje je prvi u nizu događaja koji čine manifestaciju SKCNS P(r)oleće, kojom SKCNS obeležava početak rada u novoj zgradi. Večeras u 19 časova održaće se promocija muzičkog izdanja NORK: „Novosadska rok kultura/Novi talas 1981-1982“ koje je Studentski kulturni centar objavio u martu 2024. godine. Na njemu se nalaze do sada neobjavljeni snimci bendova Luna, Kontraritam, Obojeni program, Boye, Čista proza, Grad i Foto-model.
U četvrtak će se, u 19 časova, održati promocija knjige Milorada Milinkovića „Život počinje u šezdeset i drugoj“, a u petak, u 19 časova biće otvorena izložba studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu, „Budi voda“.
Manifestacija se završava u subotu, koncertom Konstrakte i Zemlje gruva, koji će početi u 20 časova. Ulaz na koncert je besplatan međutim za ovaj koncert sva mesta su rezervisana.
Detaljnije informacije o ovim događajima nalaze se na našem sajtu skcns.org.

Leave a Reply