Skip to main content

 

   Specijalni kamion vadilica “Gradskog zelenila” za presađivanje velikog drveća privukao je veliku pažnju posetilaca Poljoprivrednog sajma. Kamion, koji može da izvadi i prenese drvo prečnika i do 30 centimetara, izložen je u Master hali Novosadskog sajma zajedno sa stablom odraslog koprivića.
Uz pomoć kamiona vadilice, Gradsko zelenilo je tokom februara, marta i aprila presadilo više od 120 odraslih stabala iz starog rasadnika u parkove i ulične drvorede u Novom Sadu.
Gradsko zelenilo će na Poljoprivrednom sajmu promovisati i kompostarijum, koji je izgrađen uz podršku nemačkog GIZ-a i Grada Novog Sada, i koji je, jedan od najsavremenijih pogona za preradu komposta u regionu. U kompostarijumu se sav biljni otpad, koji je nekada završavao na deponiji prerađuje u kompost, koji se koristi za sadnju cveća, ukrasnog šiblja i drveća na teritoriji grada i prigradskih naselja.
Takođe, Zelenilo će predstaviti i projekte zelenih krovova i zelenih zidova, koji su uspešno realizovani u ŠOSO „Milan Petrović“ i na Štrandu u okviru IPA projekata, koje finansira Evropska unija. A biće promovisani i posebni programi zaštite i unapređenja zdravlja drveća, koji obuhvataju folijarnu prihranu svih stabala, zaštitu od štetočina, gljiva i bolesti, kao i dodavanje lekova i hranljivih materija direktno pod koru drveća uz pomoć specijalnog injektora.
– Gradsko zelenilo je posvećeno unapređenju i zaštiti zelenila na teritoriji grada Novog Sada. Poljoprivredni sajam je važna manifestacija, koja predstavlja središte razmene iskustava i poslovnih susreta. I, svakako, Poljoprivredni sajam je prilika za promociju rezultata i prilika za upoznavanje s najnovijim dostignućima u oblasti sadnje, održavanja i zaštite svih vrsta biljaka, naročito cveća i drveća, koji predstavljaju najvažniji aspekt našeg poslovanja – rekao je Miloš Egić, direktor Gradskog zelenila.

Leave a Reply