Skip to main content

 

 

Članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine Mira Radenović Bojić prisustvovala je događaju u organizaciji Gradske uprave za zaštitu životne sredine u Kulturnoj stanici „Eđšeg“ u okviru kojeg je najboljim učenicima novosadskih osnovnih i srednjih škola, koji su se najviše istakli u učenju, vladanju i postignutim rezultatima, dodeljeno 55 bicikala.

 

U cilju ukazivanja mladima na značaj i neophodnost izbora ekoloških vidova transporta, Grad Novi Sad, četvrtu godinu za redom, biciklima nagrađuje učenike u saradnji sa društveno-odgovornim kompanijama i udruženjima. Ove godine, kompanije DDOR osiguranje, Neoplanta industrija mesa doo Novi Sad, Inobačka, Energotehnika Južna Bačka, Dunav osiguranje, INTEC, Globos osiguranje, Vita Verde, Vega IT, Invicta bike donirale su bicikle za novosadske đake.

Mira Radenović Bojić je čestitala učenicima na uspehu koji su postigli u dosadašnjem školovanju, istakavši da su oni razlog zbog kojeg se Novi Sad naziva Srpskom Atinom.

 

– Grad Novi Sad je prvi Grad u Srbiji koji je pokrenuo akciju dodele bicikala najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola i prvi je uveo subvencije za kupovinu bicikala i time je postao primer dobre prakse za druge lokalne samouprave u Srbiji. U protekle tri godine najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola dodeljeno je 170 bicikala, dok je podršku  u iznosu od 12 hiljada dinara za kupovinu bicikala u prethodne tri godine dobilo čak oko pet i po hiljada naših sugrađana. Samo ove godine, subveniciju je dobilo oko 1460 Novosađana. Takođe, Novi  Sad je po broju biciklista u poslednjih deset godina narastao za 300 posto, tako da danas imamo jednu populaciju Novosađana koji su pre svega svesni značaja korišćenja  alternativnog vida prevoza koji ne zagađuje životnu sredinu. Sa oko 43 000 aktivnih biciklista i 140 km bicklističkih saobraćajnica Novi Sad postaje pravi zeleni, biciklistički grad. Ponosni smo na to koliko Novosađana vodi računa o svom zdravlju, o životnoj sredini, a pre svega o svojim potomcima, odnosno o mladom naraštaju, jer je i puno roditelja koji su učestvovali u subvenicijama kupilo bicikle za svoje najmlađe. Bravo za Novosađane, bravo za Novi Sad, a posebno jedno veliko bravo i sve čestitke našim najboljim đacima – izjavila je Mira Radenović Bojić.

 

Prateći svetske trendove, Novi Sad posebnu  pažnju posvećuje unapređenju biciklističkog saobraćaja i infrastrukture i nastoji da iskoristi potencijal ravničarskog terena gradskih ulica i bulevara koji su pogodni za bavljenje biciklizmom, kao i da promoviše principe održive mobilnosti.

 

Leave a Reply