Skip to main content

 

 

   Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić uputio je u ime Grada Novog Sada, u aprilu tekuće godine, Komitetu za kulturu Svetskog sekretarijata ujedinjenih gradova i lokalnih samouprava (UCLG) Aplikaciju kojom se Grad Novi Sad kandidovao za „Međunarodnu nagradu UCLG – MEKSIKO Siti – Kultura 21″.

 

Aplikaciju Srpske Atine činilo je predstavljanje tri načela regeneracije urbanog nasleđa, koja su definisana u Strategiji razvoja kulture grada od 2016. do 2026. godine, a to su decentralizacija, participacija i demokratizacija.

 

U pitanju je decentralizacija četiri celine ugroženog urbanog nasleđa, a to su Podgrađe, Almaški kraj, Distrikt i Mreža kulturnih stanica, potom participacija, odnosno dijalog sa komšijama i stanarima, sa stručnjacima i građanima, dok je treće načelo bilo demokratizacija koja je obuhvatila umetničke konkurse za jačanje lokalne scene.

 

Sada sa ponosom možemo da konstatujemo da je novo svetsko priznanje za kulturu stiglo iz Meksika u Grad Novi Sad, koji je osvojio Specijalno priznanje za poduhvat načinjen na polju obnove ugroženog kulturnog nasleđa – Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, Almaškog kraja, Distrikta i Mreže kulturnih stanica.

 

Novi Sad je odlukom žirija, tim priznanjem, istaknut među 87 gradova koji su se kandidovali za prestižnu svetsku nagradu za održivost kulture u ukupnom razvoju grada, na šestom po redu „International Award UCLG – Mexico City – Culture 21″.

Leave a Reply