PAS KOJI JE ALERGIČAN NA LjUDE

PAS KOJI JE ALERGIČAN NA LjUDE

Labrador po imenu Adam iz Amerike ima veoma neobičnu alergiju, naime verovali ili ne, ovaj najbolji čovekov prijatelj alergičan je na ljude. Adamu su veterinari u azilu ustalovili rane na koži, a Čitaj više »

VESELE VESTI IZ BETANIJE

VESELE VESTI IZ BETANIJE

U periodu od 21.10.2020.godine u 07,00h do 22.10.2020.godine u 07,00h, rođeno je 29 beba. Dečaka 19 i devojčica 10. Čestitamo! Čitaj više »

JABUKA – IZUZETNOZDRAVA I NERETKO VEOMA ZAGAĐENA

JABUKA – IZUZETNOZDRAVA I NERETKO VEOMA ZAGAĐENA

Izreka “Jabuka na dan, doktor nije potreban” nije samo deo folklora. Smatra se da jabuke pomažu u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova, a studije pokazuju da redovan unos može da smanji Čitaj više »

NAMIRNICE KOJE LOŠE UTIČU NA INTELIGENCIJU

NAMIRNICE KOJE LOŠE UTIČU NA INTELIGENCIJU

Da li instraga utiče na inteligencju. Ntricionisti smtraju da utiče, a napravili su I listu hrane kojom ćete definitivno smanjiti koefeicijent intligencije: ZAŠEĆERI PROIZVODI: dugoročna konzumacija šećera može da pogorša sposobnost pamćenja Čitaj više »

ŠKOLE “HIPOKRAT” I “SVETI NIKOLA” PRIKUPLjALI POMOĆ ZA SVRATIŠTE ZA DECU

ŠKOLE “HIPOKRAT” I “SVETI NIKOLA” PRIKUPLjALI POMOĆ ZA SVRATIŠTE ZA DECU

Učenici Srednje medicinske škole “Hipokrat” i Srednje škole “Sveti Nikola” organizovali su humanitarnu akciju za pomoć novosadskom Svratištu “Deca za decu”. Toj akciji pridružili su se i zaposleni. Školski pribor, sredstva za Čitaj više »

 

PRSLUCI SA PESKOM ZA HIPERAKTIVNU DECU NOVO U ŠKOLAMA

Više od 200 škola u Nemačkoj pripremilo je prsluke napunjene peskom za hiperaktivnu decu, koja imaju probleme s praćenjem nastave.
Prsluci od peska, koji teže između dva i šest kilograma, su podelili mišljenja roditelja i psihologa.
Veliki je broj onih koji tvrde da je ovaj novi nemački sistem načinio neverovatne promene kada je u pitanju ponašanje hiperaktivne dece u učionicama.
Deca obožavaju da nose ove prsluke, njima su oni jako interesantni i nikoga nismo primorali da ih oblači protiv svoje volje“, rekao je jedan direktor škole u Nemačkoj.
Kritičari ističu da ovakvi prsluci podsećaju na košulje koje se koriste u institucijama za mentalno zdravlje te da mogu ostaviti psihološke tragove na odrastanje dece. Jedan roditelj se pobunio protiv ove nove akcije i na društvenim mrežama izrazio svoje nezadovoljstvo.
Bilo bi najbolje kada bismo mogli da izbegnemo ovakve metode torture. Kako možete reći detetu: ‘Ti si bolestan i za kaznu ćeš nositi prsluk napunjen peskom’. To je psihološka agonija i može učiniti da dete izgleda kao idiot pred ostatkom razreda. Smatram da moramo odustati od ove akcije“, napisao je jedan roditelj.
S druge strane roditelj Barbara Truler-Vogt, čiji devetogodišnji sin takođe ima probleme s hiperaktivnošću, brani novi sistem koji je uveden u školama, ističući da je prsluk pomogao njenom sinu da obraća više pažnje na predavača i nastavu.
On je sam pristao da nosi novi prsluk. Svestan je da mu pomaže. Sličan sistem postoji i u SAD. Moj sin je popravio svoje ocene i mnogo više vremena provodi pazeći na ono što predaje učitelj, nego što pokušava da drži svoje ruke i noge pod kontrolom“, istakla je Truler-Vogtova.
Mnogi psiholozi su skeptični kada je u pitanju novi sistem smirivanja dece i naglašavaju da bi mogao ostaviti posledice u njihovom odrastanju.
Još ne znamo kako se samo dete oseća dok nosi taj prsluk. I dalje svi vidimo samo pozitivan efekat na njegovo smirivanje tokom nastave, međutim niko od nas se nije zapitao kako se dete zapravo oseća dok nosi taj teret na sebi“, ističe psiholog Lusi Teodisou.
Povodom ovih kontroverzi oglasila se i kompanija “Beluga”, tvorac prsluka, koja je istakla da ovaj prsluk nije magično rešenje za problem hiperaktivnosti dece te da je on samo privremeno rešenje. “Kada smo stvorili ovaj prsluk vodili smo se idejom da svako dete može da ga nosi na dobrovoljnoj bazi. Nikoga ne smemo prisiljavati da oblači naše prsluke ako to ne želi”, istakli su iz ove kompanije.
Izvor: 021.rs Foto: 021.rs