OBILAZAK RADOVA NA PROŠIRENjU ZGRADE PIO FONDA

OBILAZAK RADOVA NA PROŠIRENjU ZGRADE PIO FONDA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević obišli su radove na proširivanju prostornih kapaciteta Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje u Novom Čitaj više »

GRADONAČELNIK POSETIO PETROVARADIN

GRADONAČELNIK POSETIO PETROVARADIN

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević  posetio je porodično polјoprivredno gazdinstvo i rasadnik „Pavlović“ na Bukovačkom putu, i Udruženje sportskih ribolovaca „Šaran“ na Petrovaradinskoj adi, a potom je  obišao radove na asfaltiranju Ulice Božidara Čitaj više »

GRAD PLANIRA PRIŠIRENjE PARKING PEOSTORA NA DETELINARI

GRAD PLANIRA PRIŠIRENjE PARKING PEOSTORA NA DETELINARI

Porast broja stambenih jedinica na Detelinari doveo je i do rasta broja stanovnika i sve više vozila. Zbog toga će se na Bulevaru Evrope, na strani stambene zone Detelinara, i to na Čitaj više »

U SREDU BEZ TOPLE VODE SVI KORISNICI SA TOPLANE “ZAPAD”

U SREDU BEZ TOPLE VODE SVI KORISNICI SA TOPLANE “ZAPAD”

“Novosadska toplana” obaveštava da u  sredu, 3. juna, od 6 sati, zbog radova na zameni cirkulacionog postrojenja na Toplani „Zapad“, neće biti tople potrošne vode na toplotnom području Toplane „Zapad“ uključujući i Čitaj više »

NOVOSADSKA TOPLANA GREJE I PROIZVODI STRUJU

NOVOSADSKA TOPLANA GREJE I PROIZVODI STRUJU

Novo kogeneraciono postrojenje izgrađeno je na rekonstruisanom toplotnom izvoru ”Jug”. Reč je o investiciji vrednoj 4,2 miliona evra, a tim povodom JKP ”Novosadska toplana” posetio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. – Čitaj više »

 

NAJNOVIJE OTKRIĆE – KAKO SE ZAISTA PRENOSI GRIP

Do sada se naširoko smatralo da se grip prenosi izlaganjem kapljicama sluzi koje se raznose kašljem ili kijanjem inficirane osobe, ili dodirom zaraženih površina. Nova studija međutim otkriva da možda prenosimo grip jedni drugima prosto time što dišemo. Studija istraživača Univerziteta San Hose i Berklija ponudila je nove dokaze o osobinama prenosa gripa vazduhom i koliko se lako prenosi na druge ljude. Naučnici su otkrili velike količine zaraznih virusa u izdahu obolelih od gripa.Dakle, čišćenje površina, pranje ruku i izbegavanje ljudi koji kašlju ne obezbeđuje potpunu zaštitu od gripa. Boravak u kući i izbegavanje javnih mesta može podvući razliku u širenju virusa gripa. Zanimljivo je da je među istraživačima koji su radili ovo istraživanje kao koautor studije radio i Jovan Pantelić, koji je 2004. diplomirao na Mašinskom fakultetu u Beogradu, a sada radi na Berkliju kao istraživač asistent. Osim njega u studiji je učestvovalo 179 dobrovoljaca, uglavnom studenata koji su imali simptome gripa tokom tri dana od izbijanja bolesti. Tokom četiri meseca istraživači su pratili i beležili virus kod 142 učesnika studije kod kojih je potvrđeno da imaju grip, dok su disali normalno, pričali, kašljali ili kijali. Potom su procenili nivo prirodne pojave aerosola gripa – sićušnih kapljica koje ostaju u vazduhu dugo vremena. Uzorci su pokazali da je značajan broj obolelih rutinski izbacivao zarazni virus u sićušnim aerosolnim česticama koje se mogu prenositi vazduhom. Iznenađujuće, studija ukazuje da kašljanje i kijanje ne mora nužno biti zarazno. Dakle, ako dobijete grip, najbolje je da ne dišete.