DEO NOVOG NASELjA BEZ TOPLE POTROŠNE VODE

DEO NOVOG NASELjA BEZ TOPLE POTROŠNE VODE

“Novosadska toplana” obaveštava da danas,  od 9.30 sati, zbog sanacije havarije na vrelovodnoj mreži u Ulici Kaće Dejanović 46, nema tople potrošne vode za objekte u sledećim ulicama: – Kaće Dejanović 17-23, Čitaj više »

ONLAJN REPERTOAR SRPSKOG NARODNOG POZORIŠTA DO 5.JUNA

ONLAJN REPERTOAR SRPSKOG NARODNOG POZORIŠTA DO 5.JUNA

U pozorište se i dalje ne može, a evo šta možete pogledati onlajn sa repertoara SNP-a u nardnom periodu. Link ka predstavi se postavlja u 14 časova i dostupan je 48 sata. Subota, Čitaj više »

OPERALIVE I BELLA CIAO OVOJ SEZONI OPERE SNP-a

OPERALIVE I BELLA CIAO OVOJ SEZONI OPERE SNP-a

Opera Srpskog narodnog pozorišta zaključiće 159. sezonu koncertom “OperAlive”,  i ujedno obeležiti više od dva meseca rada “na distanci”, večeras u 19 časova. Učestvovaće više od 40 muzičara, 20 članova hora, solisti, Čitaj više »

POČEO JE UPIS ĐAKA PRVAKA

POČEO JE UPIS ĐAKA PRVAKA

Na Portalu eUprava od danas je dostupan elektronski upis budućih đaka prvaka, a u Kancelariji za IT i elektronsku upravu kažu da je uvođenje te nove usluge zahtevalo povezivanje 1.200 osnovnih škola, Čitaj više »

EPISKOP DANILO KRSTIĆ DOBIO BISTU NA KLISI

EPISKOP DANILO KRSTIĆ DOBIO BISTU NA KLISI

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je liturgiji u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg na Klisi, a potom i otkrivanju spomen-biste Episkopa budimskog dr Danila Krstića (1927-2002) u prisustvu vladike Irineja Bulovića. – U Čitaj više »

 

GDE JE I ŠTA DANAS RADI NOVOSADSKI ROBOT MARKO?

Humanoidni robot Marko, prvi takav u Srbiji, ovih dana je u novosadskoj Dečjoj bolnici i radi ono za šta je i napravljen – pomaže deci s cerebralnom paralizom prilikom terapija. Marko je nastao pre dve godine i na njemu je radio tim od 40 stručnjaka, među kojima su doktori, umetnici i dizajneri, psiholozi, kao i inženjeri s Fakulteta tehničkih nauka. Izraz mališana kad gleda u Marka je fascinantan i prosto je grehota ne iskoristiti ga da dete trenira malo više.  Devojčica kojoj su vežbe inače teške, posebno se trudila zbog Marka, više nego ikad do tad. Marko, ili „plavi robot”, kako ga neki nazivaju, nastao je kao pomagalo u terapijama dece s cerebralnom paralizom. Naime, to stanje nastaje usled oštećenja mozga, što za posledicu najčešće ima poremećaje motoričke prirode. Zbog toga lekari najviše preporučuju vežbe u ranoj fazi života, ali terapeuti često imaju problem da motivišu decu da istraju kroz celu terapiju, koja traje i po dva sata. Zbog toga je tim stručnjaka došao na ideju da konstruiše robota koji će mališane zabaviti i podstaći da istraju. Ništa na Marku nije slučajno. Zaobljen i bucmast oblik izabran jer su psiholozi utvrdili da je deci najprijemčiviji oblik poput „teletabisa”, kao i plava boja. Autorski napori su urodili plodom, a od dvadesetak dece s kojima je robot radio, samo jedno ga nije prihvatilo. Na redu je da se robot unapredi tako da doktor s njim može da radi samostalno, bez pomoći inženjera, a postoji mogućnost da Marko dobije „devojku” Saru, za koju već postoji nacrt.