KO SU NAJOMILjENIJI FILMSKI LIKOVI

KO SU NAJOMILjENIJI FILMSKI LIKOVI

Portal Ranker Na kome možete glasati za sve I svašta iz svih oblasti života, zabave, sporta, umetnosti, svega što vam padne na pamet, objavio je listu najomiljenijih filmskih likova svih vremena. Dakle, Čitaj više »

DODELjENE SU ANTI NOBEL NAGRADE

DODELjENE SU ANTI NOBEL NAGRADE

Kao što filmski oskar ima svoju suprotnu stranu, zlatnu malinu, tako Nobelova nagrada ima svoju suprotnost u vidu nagrade Ig Nobel za najgluplja otkrića, koje su dodeljene za ovu godinu. U pitanju Čitaj više »

IZGUBIO NA IZBORIMA IAKO JE BIO JEDINI KANDIDAT

IZGUBIO NA IZBORIMA IAKO JE BIO JEDINI KANDIDAT

Iako jedini kandidat za gradonačelnika u opštini Lezina – gradiću od 6.000 stanovnika, blizu Fozde, član stranke “Liga” Primiano Di Mauro je izgubio na izborima. Naime, da bi rezultati lokalnih izbora bili Čitaj više »

OSUĐENIK NA SMRT PROKOPAO SEBI PUT ZA BEKSTVO IZ ZATVORA

OSUĐENIK NA SMRT PROKOPAO SEBI PUT ZA BEKSTVO IZ ZATVORA

Kineski diler droge, osuđen na smrtnu kaznu, izveo je filmsko bekstvo iz zatvora tako što je prokopao tunel iz svoje ćelije do kanalizacionih cevi. Cai Čangpan nalazio se u zatvoru na obodu Čitaj više »

HUMANITARNI BAZAR ZA LANU U SREMSKIM KARLOVCIMA

HUMANITARNI BAZAR ZA LANU U SREMSKIM KARLOVCIMA

Još jedna akcija za malu Lanu Jovanović, ovoga puta humanitarni bazar u Sremskim karlovicima. Sve će se dešavati u nedelju, 27.septembra  kod Bogoslovije. Učešće su potvrdili poznati vinari, učesnice Festivala kuglofa kao Čitaj više »

 

STUDENTI FTN-A IZRADILI VOZILO “HERMES”

Studenti Fakulteta tehničkih nauka su, posle više od 300 sati napornog rada, projektovali i izradili vozilo na hibridno-električni pogon – “Hermes”, za koje će uskoro biti organizovana i probna vožnja.

Pokrenuti isključivo entuzijazmom i željom za dodatnim radom i volonterskim angažmanom, studenti FTN će uskoro sesti prvi put za volan vozila koje su sami napravili. “Hermes”, kako su ga nazvali, prvo je vozilo na hibridno-električni pogon napravljeno u laboratorijama Departmana za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo na FTN.

Kako se navodi u saopštenju, prednju osovinu “Hermesa” pokreću dva elektromotora u točkovima, a zadnju benzinski motor vozila “kvad” sa mehaničkom transmisijom. Pri projektovanju noseće konstrukcije odabran je modularni pristup kako bi naredne generacije studenata – učesnika na projektu imale olakšan posao pri kasnijim modifikacijama i unapređivanju vozila.

Studenti Srđan Savić i Nikola Ilanković ističu da im je rad na ovom projektu omogućio da primene stečena znanja iz predmeta koje su imali tokom studija i veoma su zahvalni na poverenju koje su dobili od Departmana.

– Rad na ovom projektu mi je omogućio primenu stečenih znanja iz predmeta koje smo imali tokom studija kao i praktičan rad na svim sistemima koje poseduju savremena vozila. Time pre svega mislim na hibridni pogon, koji će biti i na našem vozilu, koji je već sada svakodnevna realnost. Ovim projektom želimo da podstaknemo buduće studente da upišu studijski program Mehanizacija i konstrukciono mašinstvo jer će im pružiti sve ono što bi želeli da nauče iz oblasti automobilske industrije. Želim da se zahvalim svim profesorima koji su bili otvoreni za svaku saradnju i pitanja koja smo imali za njih u toku rada, kao i Fakultetu tehničkih nauka na pruženoj šansi i poverenju – ističe Srđan.

-Veoma sam zahvalan na poverenju koje mi je ukazao Departman i na mogućnosti da se tokom studija upoznam sa praktičnim radom. Tokom realizacije projekta smo se susretali sa mnogim poteškoćama i konačno smo imali priliku da problemima priđemo sa inženjerskog aspekta i da ih tako rešimo. Svako će od učesnika na projektu sutra moći da kaže da je bio deo projekta hibridnog vozila od crteža na papiru, pa do prvih pređenih kilometara – navodi Nikola.

Izvor: mojnovisad.com Foto: mojnovisad.com