OBILAZAK RADOVA NA PROŠIRENjU ZGRADE PIO FONDA

OBILAZAK RADOVA NA PROŠIRENjU ZGRADE PIO FONDA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević obišli su radove na proširivanju prostornih kapaciteta Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje u Novom Čitaj više »

GRADONAČELNIK POSETIO PETROVARADIN

GRADONAČELNIK POSETIO PETROVARADIN

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević  posetio je porodično polјoprivredno gazdinstvo i rasadnik „Pavlović“ na Bukovačkom putu, i Udruženje sportskih ribolovaca „Šaran“ na Petrovaradinskoj adi, a potom je  obišao radove na asfaltiranju Ulice Božidara Čitaj više »

GRAD PLANIRA PRIŠIRENjE PARKING PEOSTORA NA DETELINARI

GRAD PLANIRA PRIŠIRENjE PARKING PEOSTORA NA DETELINARI

Porast broja stambenih jedinica na Detelinari doveo je i do rasta broja stanovnika i sve više vozila. Zbog toga će se na Bulevaru Evrope, na strani stambene zone Detelinara, i to na Čitaj više »

U SREDU BEZ TOPLE VODE SVI KORISNICI SA TOPLANE “ZAPAD”

U SREDU BEZ TOPLE VODE SVI KORISNICI SA TOPLANE “ZAPAD”

“Novosadska toplana” obaveštava da u  sredu, 3. juna, od 6 sati, zbog radova na zameni cirkulacionog postrojenja na Toplani „Zapad“, neće biti tople potrošne vode na toplotnom području Toplane „Zapad“ uključujući i Čitaj više »

NOVOSADSKA TOPLANA GREJE I PROIZVODI STRUJU

NOVOSADSKA TOPLANA GREJE I PROIZVODI STRUJU

Novo kogeneraciono postrojenje izgrađeno je na rekonstruisanom toplotnom izvoru ”Jug”. Reč je o investiciji vrednoj 4,2 miliona evra, a tim povodom JKP ”Novosadska toplana” posetio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. – Čitaj više »

 

ZAČINIMA DO ZDRAVLjA

Začini mogu da pomognu u lečenju zdravstvenih tegoba. Osim što su nezamenljiv dodatak jelima, dve kašike ruzmarina, cimeta, ljute papričice ili bibera “tope” i do 30 odsto masti u organizmu. Osim toga, istraživanja su pokazala da unosimo 10 odsto hrane manje kada je obrok začinjen. Ipak, nisu svi začini dobri za zdravlje. Biljke kojima se dodaju aditivi, kuhinjska so, veštačke boje i arome mogu da nanesu štetu zdravlju, pa je potrebno pažljivo pročitati listu sastojaka proizvoda koji kupujemo.

Najbolje je da koristite prirodne začine:

ORIGANO: efikasno otklanja infekcije mokraćnih kanala i za kratko vreme oslobađa ešerihije.

ĐUMBIR: veoma efikasan lek za prehladu i sinuzitis, a pomaže i onima koji pate od mučnine tokom putovanja.

LAN: osim što je dobar za pročišćavanje organizma, seme lana je bogato gvožđem i omega-3 kiselinama, zbog čega pozitivno utiče na raspoloženje i hidrira kožu.

BOSILJAK: odličan je lek za infekcije disajnih organa, pa se često koristi za inhalaciju ili pije kao čaj.

KARI: to je u stvari mešavina kurkume, kumina, čili praha, cimeta i korijandera. Antioksidansi koje sadrži mogu da smanje nakupljanje masnoća u krvnim sudovima, čime se sprečavaju brojne bolesti.

TUCANA PAPRIKA: eliminiše gasove iz stomaka, ublažava bolove u grlu, simptome prehlade i gripa, poboljšava metabolizam i doprinosi gubitku masnih naslaga.

SEME CELERA: oslobađa jetru toksina, smanjuje krvni pritisak i sprečava zadržavanje tečnosti u organizmu.