POBEDA GRAĐANA SRBIJE – SAKUPLjEN NOVAC ZA LEČENjE MALE ANIKE

POBEDA GRAĐANA SRBIJE – SAKUPLjEN NOVAC ZA LEČENjE MALE ANIKE

Na Fejsbuk stranici “Za Anikin dug i lep život” njeni roditelji su objaili više nego lepu vesti. Obavestili su sve da je akcija prikupljanja sredstava za lečenje ove devojčice uspela. Prenosimo objavu Čitaj više »

KOL CENTAR ZA STUDENTE U VREME TRAJANjA EPIDEMIJE

KOL CENTAR ZA STUDENTE U VREME TRAJANjA EPIDEMIJE

Studentski centar Novi Sad otvorio je kol centar koji će dok traje pandemija od 8 do 20 časova pomagati studentima koji zbog bolesti budu morali da ostanu u svojim sobama ili da Čitaj više »

EPIDEMIOLOŠKA SLIKA NOVOG SADA

EPIDEMIOLOŠKA SLIKA NOVOG SADA

U novosadskim bolnicama, prema poslednjim podacima, na lečenju je ukupno 542 pacijenta obolela od virusa korona. To je za pet pacijenata više nego u sredu i jedan više na respiratoru. U Kliničkоm Čitaj više »

NOVE MERE KRIZNOG ŠTABA U BORBI PROTIV KORONE

NOVE MERE KRIZNOG ŠTABA U BORBI PROTIV KORONE

Vlada Srbije je usvojila nove mere radi borbe protiv širenja epidemije korona virusa, a nadležne inspekcije i komunalna milicija strogo će kontrolisati njihovu primenu. Ugostiteljski objekti – kafići, restorani, barovi, noćni klubovi i splavovi neće Čitaj više »

BETANIJA – VESELE VESTI

BETANIJA – VESELE VESTI

U periodu od 02.12.2020.godine u 07,00h do 03.12.2020.godine u 07,00h, rođeno je 18 beba Dečaka 10 i devojčica 8. Čestitamo! Čitaj više »

 

VREME JE ZA ŠLjIVE

Najkvalitetnija malina na svetu rađa u Srbiji i to je  činjenica, baš kao što je činjenica da malina nije oduvek bila simbol naše zemlje. To je oduvek bila šljiva. Postoji čak i narodna izreka koja glasi: “Važno je da su rodile šljive”, jer to znači da će biti rakije tokom zime, ali i oma druga, ne baš tako vesela, da će svi Srbi stati pod jednu šljivu. Na stranu ove priče, ščjiva je voće koje je trenutno aktuelno, ima ga svuda, ali se, čini se ipak nekako slabije konzumira, nego što bi se dalo očekivati, iako se nalazi na vrhu liste od 24 vrste voća sa najjačim antioksidativnim delovanjem.

Šljive možete da jedete u bilo koje doba dana, pa i ujutru. Na primer, za doručak napravite voćni jogurt sa šljivama, tako što u običan jogurt dodate iseckane i oljuštene šljive i med po želji. Ukoliko sami pečete hleb i to onaj ražani, u pripremljenu smesu možete dodati i do napola ispečene šljive u rerni. Peku se na 200 stepeni dok se ne smežuraju. Ovako spremljen ražani hleb vrlo je sladak, ukusan i zdrav. Probajte i sa ostalim hlebovima ovo isto, neće škoditi. Savet: pri kupovini šljiva birajte čvrste plodove, neoštećene i sa peteljkom. Površina treba da im je malo zamagljena, što pokazuje da se sa šljivama dobro postupalo. U frižideru mogu da se čuvaju najviše 3 dana jer brzo dozrevaju. Držite ih posebno u papirnatoj kesi, jer dozrevajući oslobađaju etilen koji ubrzava zrenje ostalog voća i povrća koje se nalazi u frižideru. Izvađene iz frižidera treba izvesno vreme da odstoje na sobnoj temperaturi, jer im se na taj način vraća maksimum sočnosti i slatkoće.