BETANIJA – VESELE VESTI

BETANIJA – VESELE VESTI

U periodu od 25.01.2021.godine u 07.00h do 26.01.2021.godine u 07.00h, rođeno je 22 beba. Dečaka 11 i devojčica 11. Čestitamo! Čitaj više »

BETANIJA – VESELE VESTI

BETANIJA – VESELE VESTI

U periodu od 22.01.2021.godine u 07.00h do 25.01.2021.godine u 07.00h, rođeno je 52 bebe. Dečaka 23 i devojčica 29. Čestitamo! Čitaj više »

SESTRE NAPRAVILE KUĆICE ZA PSE LUTALICE

SESTRE NAPRAVILE KUĆICE ZA PSE LUTALICE

Nije retkost da se naše sugrađanke I sugrađani brinu o napuštenim i gradskim psima. Neki za to izvoje manje, a neki više vremena.  Sestre Violeta i Tijana Mutavdžić napravile su, recimo, deset Čitaj više »

IZLOŽBA POSVEĆENA KOSTI TRIFKOVIĆU U SNP-u

IZLOŽBA POSVEĆENA KOSTI TRIFKOVIĆU U SNP-u

Izložba “Trifković u fokusu savremene publike” biće otvorena u utorak, 26. januara u foajeima scena “Pera Dobrinović” i “Jovan Đorđević” Srpskog narodnog pozorišta. Autorka postavke je Ivana Koči, a otvaranje je u 14 Čitaj više »

PEŠAČKI SEMAFOR NA BULEVARU EVROPE

PEŠAČKI SEMAFOR NA BULEVARU EVROPE

Raskrsnica ulica Geri KArolja I Đorđa MAgaraševića sa Bulevarom Evriope dobiće pešački semafor, potvrđuje tender koji ne nedavno raspisao Grad Novi Sad. Na ovom mestu planira postavljanje semafora i uređenje raskrsnice kako Čitaj više »

 

KINESKA ĆETVRT JE SAČUVANA. ŠTA DALjE?

Bivši fabrički kompleks “Petar Drapšin”, posle osvajanja titule omladinske prestonice Evrope i evropske prestonice kulture  i usvajanja Plana detaljne regulacije tog prostora, sačuvan je od rušenja i pretvaranja u tržni centar ili u kompleks stambenih objekata.  On je sada prepoznat kao važna gradska lokacija, a sledeći korak je odluka o budućim sadržajima “Kineske četvrti”. Zanimljivo je da je projekat ”Youth Creative Polis” koji bi trebalo da se relizuje u ”Kineskoj četvrti” bio zajednički, noseći stub saradnje timova koji su pripremali kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture i Omladinsku prestonicu Evrope, ali i  presudan projekat koji je i doprineo da dobijemo ove dve prestižne titule.  

Želja je da se “Kinesku četvrt” pretvori u jedan zaista reprezentativan i prepoznatljiv prostor i mesto za sve one koji se bave kreativnim i kulturnim delatnostima zavisiće samo od kvalitetnog dijaloga koji bi trebalo da usledi i kao rezultat ponudi najbolje rešenje. Uprava za kulturu grada Novog Sada i Fondacija “Novi Sad 2021” pripremili su nekoliko faza izgradnje dijaloga o budućem razvoju “Kineske četvrti”. Uskoro počinje istraživački proces koji predviđa mapiranje prostora, anketiranje građana, ispitivanje primera dobre prakse transformacije industrijskog nasleđa, a na sajtu Fondacije “Novi Sad 2021” biće pokrenut onlajn formular za davanje predloga građana.

Proces dijaloga počinje 22. avgusta za kada će Fondacija “Novi Sad 2021” pripremiti prvi od tri Divana – otvorene razgovore sa građanima Novog Sada i stručnom javnošću, a Gradska Uprava za kulturu, krajem avgusta i početkom septembra meseca, održaće tri sednice Foruma za kulturu. Rezultati postignuti otvorenim dijalogom, kao i smernice transformacije “Kineske četvrti” biće javno saopšteni 12. septembra od strane gradonačelnika Novog Sada.