DEO DETELINARE BEZ TOPLE VODE ZBOG HAVARIJE

DEO DETELINARE BEZ TOPLE VODE ZBOG HAVARIJE

“Novosadska toplana” obaveštava da danas, od 12.00 časova, zbog sanacije havarije na vrelovodnoj mreži u Cankarevoj ulici 34, nema tople potrošne vode za objekte u sledećim ulicama: – Ilije Birčanina 29-31; – Čitaj više »

SPECIJALNA ODELA ZA KONCERTE TOKOM KORONE (video)

SPECIJALNA ODELA ZA KONCERTE TOKOM KORONE (video)

Nakon krize kroz koju je prošao ceo svet, život više neće biti isti. Glavna tema i dalje je samozaštita, iako mnogi teže da se vrate “normalnom” životu.Kompanija “Prodakšn Klab” predstavila je zaštitno Čitaj više »

OTPUŠTENA POLITIČARKA IZ UKRAJINE NAJAVLjUJE BORBU PROTIV MUŠKE PROSTITUCIJE U POLITICI (video)

OTPUŠTENA POLITIČARKA IZ UKRAJINE NAJAVLjUJE BORBU PROTIV MUŠKE PROSTITUCIJE U POLITICI (video)

Otpuštena zamenica ukrajinskog ministra infrastrukture objavila je video u kupaćem kostimu kojim najavuje osnivanje sopstvene stranke koja će se boriti protiv „muških političkih prostitutki“ na vlasti. Bivša zamenica ministra, Aleksandra Klitina, pojavila Čitaj više »

KREMA PROTV 5G MREŽE

KREMA PROTV 5G MREŽE

Od kako smo krenuli da se upoznajemo sa koronavirusom, bombardovani smo raznim teorijama o tome kako je nastao. Jedna od njih jeste teorija zavere o 5G mreži kao glavnom faktor širenja virusa Čitaj više »

NOVA DONACIJA NOVAKA ĐOKOVIĆA

NOVA DONACIJA NOVAKA ĐOKOVIĆA

Prvi teniser sveta Novak Đoković odlučio je da donira pet miliona dinara za Opštu bolnicu u Novom Pazaru.Informacija je potvrđena iz PR tima Đokovića.Novak se na takav potez odlučio nakon situacije sa Čitaj više »

 

ŠTA RADI MOZAK KADA SMO PREVIŠE UMORNI?

Znate ono vic pitanje: Šta je to malo plavo u tvojoj glavi?

Odgovor: Mali plavi mozgojed.

Pitanje: A šta mali plavi mozgojed radi u tvojoj glavi…

Odgovor: Gladuje.

Ovaj stari vic je možda više realnost nego šala. Naime, kada se osećamo iscrpljeno i pospano, često imamo utisak da nam je opao i moždani kapacitet. Najnovija studija otkriva da bi uzrok toga mogla da bude činjenica da mozak usled deprivacije sna “sam sebe jede”. Ako vam nije jasno, tu je nauka da objasni nejasnoće. Istraživač Mišel Belezi sa Politehničkog univerziteta “Marke” u Italiji analizirao je mozgove naspavanih miševa i mozgove miševa koji pate od hroničnog nedostatka sna, a zatim je upoređivao dobijene rezultate. On je pomoću softvera za blok-fejs skeniranje merio sinapse i ćelijske procese u frontalnom korteksu miševa. Primetio je pojačanu aktivnost astrocita, zvezdastih ćelija zaduženih za uklanjanje neurotoksina. Astrociti su bukvalno prožirali sinapse, kaže Bečezi. Ipak, on smatra da to ne mora nužno da bude loša stvar, već da je najverovatnije reč o načinu na koji mozak razlaže stare naslage toksina i tako se čisti. Ipak, studija je pokazala da hronična deprivacija sna (pet i više dana) vodi ka pojačanoj mikroglijalnoj aktivnosti, što za posledicu može da ima ozbiljne moždane poremećaje. Dakle, spavajte i odmarajte, da se ne bi desilo da mali plavi mozgojed zaista gladuje u vašoj glavi.