KAKVE SE MERE PREPORUČUJU NA ŠTRANDU

KAKVE SE MERE PREPORUČUJU NA ŠTRANDU

U susret kupališnoj sezoni na novosadskoj plaži Štrand, Institut za javno zdravlje Vojvodine i Crveni krst – nadležni nacionalni granski sportski savez Republike Srbije za spasilaštvo na vodi dali su preporuke za kupalište  Čitaj više »

STERIJINO POZORJE KRAJEM AVGUSTA

STERIJINO POZORJE KRAJEM AVGUSTA

Ovogodišnje, 65. Sterijino pozorje biće održano od 26. avgusta do 3. septembra u Novom Sadu, a u takmičarskoj selekciji 65. Sterijinog pozorja biće osam naslova – “Smederevo 1941”, “Radnička hronika”, “Maratonci trče počasni Čitaj više »

SPORTSKO ODELjENJE U ZMAJ JOVINOJ GIMNAZIJI

SPORTSKO ODELjENJE U ZMAJ JOVINOJ GIMNAZIJI

Gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj”, jedna je od sedam škola u Srbiji u kojima se od naredne školske godine otvara novi program nastave i učenja za sport. Sportsko odeljenje postoji godinama u gimnaziji, Čitaj više »

PRODUŽEN ROK ZA PLAĆANjE STRUJE SA POPUSTOM

PRODUŽEN ROK ZA PLAĆANjE STRUJE SA POPUSTOM

“Elektroprivreda Srbije” produžila je rok za plaćanje računa i mogućnost ostvarivanja popusta od pet odsto na sve račune koji su izdati nakon uvođenja vanrednog stanja. U saopštenju EPS navodi se da zbog Čitaj više »

COVID 19 INFO – SVET, SRBIJA, VAKCINE

COVID 19 INFO – SVET, SRBIJA, VAKCINE

  Iako se broj preminulih od korona virusa bliži 100.000, neki Amerikanci prestali su da održavaju socijalnu distancu tokom proteklog vikenda i juče, kada je obeležen Dan sećanja, kojim se odaje pošta Čitaj više »

 

PREVODILAČKI DANI NA FILOZOFSKOM FAKULTETU

Danas i sutra (četvrtak i petak) biće održani drugi Prevodilački dani u organizaciji zaposlenih na Odseku za germanistiku. Sve se dešava na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Koncept je isti kao prošle godine:  predstaviće se profesori sa Filozofskog fakulteta koji su istovremeno i istaknuti prevodioci, biće organizovano prevođenje književnog dela u prisustvu autora Vladimira Tabaševića, čiji je roman ove godine bio u užem izboru za NIN – ovu nagradu, a ponuđen je i veliki broj prevodilačkih radionica, kao i predstavljanje strukovnog Udruženja stalnih sudskih tumača Srbije. 

Na prevodilačkim danima učešće su potvrdili i maturanti (zajedno sa svojim profersorima) iz Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada i Gimnazije “Petro Kuzmjak” iz Ruskog Krstura. Dolaze i studenti i njihovi profesori sa Sveučilišta u Rijeci i sa Univerziteta u Sarajevu, tako da ovogodišnja manifestacija ima i međunarodni, ali i humanitarni karakter. Naime, humanitarna organizacija “Prevodilačko srce”, koja okuplja više od 300 prevodilaca sa područja bivše Jugoslavije koji besplatno prevode medicinsku dokumentaciju sa srpskog na sve jezike predstavće svoj rad i daće priliku učesnicima da se uz njihovo mentorstvo i sami oprobaju u prevođenju tog tipa.