STIŽU 65. ZMAJEVE DEČIJE IGRE

STIŽU 65. ZMAJEVE DEČIJE IGRE

Početak juna uvek je, osim kad pandemija drugačije odluči, rezervisan za najmlađe, pa će tako biti i ove godine. Stižu jubilarne, 65. Zmajeve dečije igre, ovoga puta pod sloganom “Gde šapuće Dunav Čitaj više »

INFO DAN ZA SVE ONE KOJI BI DA UZ SUBVENCIJE UGRADE SOLARNE PANELE

INFO DAN ZA SVE ONE KOJI BI DA UZ SUBVENCIJE UGRADE SOLARNE PANELE

Ako ste zainteresovani da uz pomoć subvencija Grada ugradite solarne panele kao meru energetske efikasnosti, Gradska uprava za zaštitu životne sredine vas poziva na “Info dan” 1. juna, u Istorijskom arhivu Grada Čitaj više »

POČINjE NAJVEĆI POZORIŠNI FESTIVAL U OVOM DELU SVETA

POČINjE NAJVEĆI POZORIŠNI FESTIVAL U OVOM DELU SVETA

Sterijino pozorje biće otvoreno 67. put, u četvrtak, 26. maja u Srpskom narodnom pozorištu. Otvoriće ga u 20 sati akademik Miodrag Tabački, petostruki dobitnik “Sterijine nagrade”. POsle toga biće izvedena predstava van Čitaj više »

IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ULICI KORNELIJA STANKOVIĆA

IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ULICI KORNELIJA STANKOVIĆA

Novosadska toplana u četvrtak, 26. maja počinje radove na izgradnji vrelovodnog priključka za objekatu Ulici Kornelija Stankovića kod broja 42 (na uglu sa Ulicom Janka Čmelika). Zbog toga će biti obustavljen saobraćaj Čitaj više »

IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ULICI KRALJEVIĆA MARKA

IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ULICI KRALJEVIĆA MARKA

“Novosadska toplana” u četvrtak, 26. maja počinje sa radovima na rekonstrukciji vrelovoda i izgradnji šahta u Ulici Kraljevića Marka 26-32. Za vreme izvođenja radova,povremeno će se ukidati saobraćajna traka u zoni izvođenja Čitaj više »

 

Sprska filmska ostvarenja na “Arpa” Međunarodnom filmskom festivalu

Arpa Međunarodni filmski festival, 19. po redu, biće održan od 3. do 6. novembra u Egipatskom pozorištu u Holivudu, a među 55 nezavisnih filmova iz 23 zemlje nalaze se i ostvarenja srpskih autora.

U kategoriji dugometražni igrani film biće prikazan novi film Miloša Radovića “Dnevnik Novocain”, srpski kandidat za nagradu Oskar, kao i “Bićemo šampioni sveta”, reditelja Darka Bajića, u kome igra američki glumac Džon Sevidž.

Van konkurencije za nagrade biće prikazan dokumentarno-animirani omnibus “Radiovizija” u produkciji RTS-a i “Platforme”, u glavnom programu “Ringišpil” Luke Popadića, a u selekciji kratkog filma “Dijamant za Baju Kaliforniju” Koste Ristića, najavila je kuća “Kovacic & Spaic”.

Na programu će biti i film “Izgubljen u Jermeniji” nagrađivanog reditelja Serža Avedikiana, dobitnika “Zlatne palme” za kratki film, zatim “Buger crvena”, narativni dokumentarac priznatog reditelja Berndta Madera, u kome igra srpska glumica Marija Karan, američka premijera filma Alberta Kodagoliana “Negde lepa”, svetska premijera filma Levona Minasiana “Bravo virtuozo” i nakon 25 godina od premijere njegovog debitantskog remek-dela “Izgubljeni raj”, američka premijera filma Davida Safariana “Topla zemlja, hladna zima”.

U okviru zvaničnog programa biće prikazani nagrađeni i filmovi koji su bili nominovani za nagrade na priznatim festivalima, kao i 10 američkih igranih i dugometražnih dokumentarnih filmova, koje su režirali svetski poznati savremeni umetnici. “Naša vizija je da stvorimo živ, heterogeni Holivud za pasionirane svetske reditelje, čiji inovativni glasovi i društveno angažovane priče inspirišu i neguju sinematsko iskustvo”, izjavio je Gregor Zupanc, producent i reditelj iz Los Anđelesa i umetnički direktor AIFF-a.

Programski tim Arpe je izabrao društveno angažovane filmove koji se posebno bave pitanjima aktuelnim u SAD poput imigracije, LGBT, seksualne trgovine ljudima, transeksualnim i rasnim predrasudama. “Ove godine smo usredsređeni i na promociju mladih kalifornijskih reditelja predstavljanjem najboljih studentskih filmova iz Los Anđelesa”, rekao je Zupanc.

Nagrada za životno delo ove godine je dodeljena renomiranom filmskom i televizijskom glumcu Dominiku Pinonu, koji je dobio 2004. godine Molijerevu nagradu za najboljeg glumca. Na festivalu će biti prikazan i umetnički rad Rodžera Kupeliana u filmovima “Gospodar prstenova”, “Pirati sa Kariba” i drugim holivudskim ostvarenjima.

Izvor: 021.rs Foto: www.arenacineplex.com