STIŽU 65. ZMAJEVE DEČIJE IGRE

STIŽU 65. ZMAJEVE DEČIJE IGRE

Početak juna uvek je, osim kad pandemija drugačije odluči, rezervisan za najmlađe, pa će tako biti i ove godine. Stižu jubilarne, 65. Zmajeve dečije igre, ovoga puta pod sloganom “Gde šapuće Dunav Čitaj više »

INFO DAN ZA SVE ONE KOJI BI DA UZ SUBVENCIJE UGRADE SOLARNE PANELE

INFO DAN ZA SVE ONE KOJI BI DA UZ SUBVENCIJE UGRADE SOLARNE PANELE

Ako ste zainteresovani da uz pomoć subvencija Grada ugradite solarne panele kao meru energetske efikasnosti, Gradska uprava za zaštitu životne sredine vas poziva na “Info dan” 1. juna, u Istorijskom arhivu Grada Čitaj više »

POČINjE NAJVEĆI POZORIŠNI FESTIVAL U OVOM DELU SVETA

POČINjE NAJVEĆI POZORIŠNI FESTIVAL U OVOM DELU SVETA

Sterijino pozorje biće otvoreno 67. put, u četvrtak, 26. maja u Srpskom narodnom pozorištu. Otvoriće ga u 20 sati akademik Miodrag Tabački, petostruki dobitnik “Sterijine nagrade”. POsle toga biće izvedena predstava van Čitaj više »

IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ULICI KORNELIJA STANKOVIĆA

IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ULICI KORNELIJA STANKOVIĆA

Novosadska toplana u četvrtak, 26. maja počinje radove na izgradnji vrelovodnog priključka za objekatu Ulici Kornelija Stankovića kod broja 42 (na uglu sa Ulicom Janka Čmelika). Zbog toga će biti obustavljen saobraćaj Čitaj više »

IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ULICI KRALJEVIĆA MARKA

IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ULICI KRALJEVIĆA MARKA

“Novosadska toplana” u četvrtak, 26. maja počinje sa radovima na rekonstrukciji vrelovoda i izgradnji šahta u Ulici Kraljevića Marka 26-32. Za vreme izvođenja radova,povremeno će se ukidati saobraćajna traka u zoni izvođenja Čitaj više »

 

Jednim klikom do promene pola

Norvežani će ubuduće moći da promene pol u dokumentima jednim klikom miša.

Desetogodišnja Norvežanka Ana Tulin-Mige u pasošu ima fotografiju na kojoj liči na većinu devojčica u Norveškoj, sa dugom plavom kosom i šnalicom. Piše da se zove Ana, ali u odeljku za pol obeleženo je M – muški.

Za par nedelja imaću nov pasoš i tada će pisati Ž – ženski pol“, objašnjava devojčica.

Norveška, bogata progresivna zemlja od pet miliona stanovnika nedavno je postala peta država u svetu u kojoj je zakonom dozvoljeno da se pol promeni bez saglasnosti lekara ili urađene intervencije.

Argentina, Irska i Danska imaju slične zakone, ali samo Malta i Norveška ova pravila primenjuju i na decu.

Uz saglasnost roditelja, norveška deca starija od šest godina mogu za sebe da kažu da li su muško ili žensko.

Ana je jedna od devet maloletnika u Norveškoj koja je iskoristila ovo pravo otkako je zakon usvojen u junu ove godine. Parlament je usvojio zakon sa 79 glasova poslanika za i 13 protiv.

Norveška do sada nije odbila ni jedan zahtev za promenu pola, a Ana će uskoro dobiti i zvanični dokument u kojem se navodi da je devojčica, kako se oduvek osećala.

Anina majka Siri Oline Mige podržava kćerku i kaže da će na ovaj način devojčica moći da se raduje drugačijoj budućnosti. Ana živi u Havesundu sa troje braće i sestara, majkom i očuhom. Pre pet godina je na prigovor rodbine i suseda da majka udovoljava opasnim fantazijama devojčice i da od nje pravi devojčicu socijalna služba sprovela istragu i zaključila da je Anin identitet ipak verodostojan.

Zvanično promenivši ime Adrijen u Ana 2013, devojčica je počela da odlazi u školu u haljinama. Školu je ipak promenila pošto je zbog promene bila izložena maltretiranju druge dece i sada je, kako kaže, mnogo srećnija.

Izvor: 021.rs Foto:www.dnevnik.rs