VESELE VESTI IZ BETANIJE

VESELE VESTI IZ BETANIJE

U periodu od 29.11.2021. godine u 07.00h do 30.11.2021. godine u 07.00h, rođeno je 22 beba. Dečaka 10 i devojčica 20. Čestitamo! Čitaj više »

“SUNCE” VAS POZIVA NA HUMANITARNU PRODAJNU IZLOŽBU

“SUNCE” VAS POZIVA NA HUMANITARNU PRODAJNU IZLOŽBU

Udruženje građana za cerebralnu i dečiju paralizu južno – bačkog okruga “Sunce” organizuje humanitarnu prodajnu izložbu pod nazivom “Na krilima mašte”, gde će svi koji to žele moći da kupe različite predmete, Čitaj više »

LAGANI OPORAVAK TURIZMA U NOVOM SADU

LAGANI OPORAVAK TURIZMA U NOVOM SADU

Turizam u Novom Sadu se polako oporavlja. Tako bar pokazuju podaci. U Gradu kažu da će biti potrebno još vremena da se turizam vrati u stanje pre pandemije koronavirusa, ali će snažan Čitaj više »

OD KADA I GDE MOŽETE KUPITI JELKE SA BUSENOM

OD KADA I GDE MOŽETE KUPITI JELKE SA BUSENOM

Ako ste ljubitelj prirodnih jelki, “Gradsko zelenilo” je i ove godine obezbedilo prodaju jelki sa busenom na četiri lokacije u gradu. Rasadnik “Gradskog zelenila”, Mladena Leskovca 1. Tu jelku možete kupiti radnim Čitaj više »

POČINjE PRODAJA POVLAŠĆENIH PARKING KARATA

POČINjE PRODAJA POVLAŠĆENIH PARKING KARATA

“Parking servis” obaveštava da od 1. decembra počinje prodaja povlašćenih parking karata za stanare, za narednu godinu. Zbog aktuelne epidemiološke situacije, apeluju na korisnike da uplatu izvrše elektronskim putem – korišćenjem aplikacije ePPK, bez dolaska Čitaj više »

 

Hranom protiv PMS-a

Estrogen, progesteron, LH i FSH upravljaju ženama, određuju kada će biti ćudljive, gladne, srećne, tužne.

Svaki menstrualni ciklus, bilo da traje prosečno 28 dana, 21 ili 30, podeljen je u tri osnovne faze: folikularnu, ovulacionu i luteinsku.

Folikularna faza: izbacite aditive

Ova faza počinje čim se završi menstrualno krvarenje. Hormoni hipofize, LH i FSH, podstiču jajnik da stvori folukul, ili više njih, iz kojeg će se, nakon što pukne, osloboditi jajna ćelija.

Žena se odlično oseća, povišen joj je estrogen i nema napade gladi. Da ne kvarite takvo stanje i lepo raspoloženje, izbacite namirnice bogate aditivima i veštačkim bojama koje doprinose hormonskoj neravnoteži.

Ovulatorna faza: grickajte orahe

Ovulacija počinje naglim skokom hormona LH, koji priprema folikul za oslobađanje jajne ćelije. Žena postaje nervozna, ratoborna je bez razloga, mada je baš tada raspoloženija za seks. Tada treba fizički da se aktivirate i da jedete namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama, kao što su skuša ili losos, i namirnice bogate drugim zdravim mastima, poput oraha, semenki bundeve i lana.

Luteinska faza: jedite zdrave šećere

Počinje oslobađanjem jajne ćelije i stvaranjem žutog tela, što je praćeno povećanjem progesterona i estrogena. Dok njihove vrednosti ne padnu i dok se materica ne spremi za novo krvarenje, ženi raste apetit, žudi za slatkišima, naduta je jer zadržava tečnost, razdražljiva je, preosetljiva, zabrinuta…

Izbegavajte tada slatkiše i kafu, a jedite složene ugljene hidrate, poput integralnog pirinča, mahunarki i proizvoda od integralnog brašna, koji će smanjiti umor i regulisati nivo šećera u krvi.
Izvor: 021.rs Foto: www.kombeg.org.rs