Skip to main content

   Vojvođanski simfonijski orkestar će 1. oktobra 2024. godine sa početkom u 20.00 časova u Plavoj dvorani Sava centra, nastupiti na svečanom otvaranju festivala BEMUS sa najpoznatijim tenorom današnjice Jonasom Kaufmanom, uz rukovodstvo maestra Johena Ridera. Operski sladokusci, ali i ljubitelji filmske muzike, uživaće u najlepšim tenorskim arijama i filmskim muzičkim hitovima.
Jonas Kaufman koga je „Telegraf” proglasio za „najvećeg svetskog tenora”, ostvario je preko 70 uloga u vodećim svetskim operskim kućama. Pohvalivši njegovo „prefinjeno muziciranje”, „Njujork tajms” je Kaufmanovo pevanje opisao kao „spoj muževnosti i nežnosti”, sa „kristalno jasnim visokim notama”. Njegovi nastupi su hvaljeni ne samo zbog izuzetne vokalne tehnike, već i zbog dubokog utiska koji ostavljaju na publiku. „On tumači svaku ulogu sa takvom predanošću da kod gledalaca izaziva utisak da to delo izvodi poslednji put”.
Πored operskog repertoara, Kaufman je poznat kao jedan od najvećih interpretatora solo pesama današnjice. Njegovi nastupi i snimci doneli su mu veliki broj priznanja i nagrada, uključujući jedanaest nagrada Eho/Opus klasik, dok mu je nagradu „Pevač godine” dodelilo više časopisa klasične muzike, među kojima su „Opernvelt” (Opernwelt), „Dijapazon” (Diapason) i „Mjuzikal Amerika” (Musical America). Odlikovan je Ordenom umetnosti i književnosti u rangu viteza (Chevalier de l’Ordre de l’Art et des Lettres) i imenovan za člana bavarskog Ordena Maksimilijana (Maximiliansorden). Godine 2022. u Austriji je dobio najviše pevačko zvanje „kamerzengera” (Kammersänger), dok mu je 2024. uručen francuski Orden Legije časti (Ordre de la Légion d’honneur).
Ulaznice za koncert su u prodaji na linku: https://tickets.rs/event/56_bemus_svecano_otvaranje_jonas_kaufmann_vso_13835
Organizator koncerta, kao i celokupnog festivala BEMUS je Centar beogradskih festivala (CEBEF).

Leave a Reply