COVID 19 INFO – INFORMACIJE ZA 27.MARTO DO 10 ČASOVA

COVID 19 INFO – INFORMACIJE ZA 27.MARTO DO 10 ČASOVA

Na Klinici za infеktivnе bolеsti Kliničkog cеntra Vojvodinе (KCV) trеnutno sе lеči 20 pacijеnata kod kojih jе potvrđеno da su obolеli od virusa COVID-19, potvrdila jе jutros pomoćnica pokrajinskog sеkrеtara za zdravstvo Čitaj više »

COVID 19 INFO – INFORMACIJE ZA 26.MART DO 10 ČASOVA

COVID 19 INFO – INFORMACIJE ZA 26.MART DO 10 ČASOVA

U toku noći u Srbiji su preminula još dva pacijenta kod kojih je bio potvrđen virus Covid-19, objavljeno je danas na sajtu Covid19.rs. U pitanju je K.S. (80) koji je bio hospitalizovan Čitaj više »

COVID 19 INFO – INFORMACIJE ZA 25.MART DO 10 ČASOVA

COVID 19 INFO – INFORMACIJE ZA 25.MART DO 10 ČASOVA

Žena stara 60 godina iz Niša preminula je od korona virusa, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar. To je četvrta žrtva korona virusa u Srbiji. On je za RTS naveo da Čitaj više »

VLADA SRBIJE OTVORILA RAĆUN ZA DONACIJE

VLADA SRBIJE OTVORILA RAĆUN ZA DONACIJE

Vlada Srbije saopštila je da međunarodne organizacije, fizička i pravna lica mogu uplatiti donacije za pomoć u borbi protiv epidemije bolesti Kovid-19, u dinarima ili devizama. Međunarodne organizacije mogu uplatiti donacije u Čitaj više »

KONTAKT CENTRI I PLATFORME ZA INFORMACIJE, VOLONTIRANjE I PRIJAVLjIVANjE POVEĆANjA CENA

KONTAKT CENTRI I PLATFORME ZA INFORMACIJE, VOLONTIRANjE I PRIJAVLjIVANjE POVEĆANjA CENA

Vlada Srbije uspostavila je jedinstveni kontakt-centar “Kovid-19” na broju 19819. Pozivanjem tog broja, građani mogu dobiti savete i preporuke stručnjaka u borbi protiv koronavirusa, kao i kontaktirati nadležne stručne službe u celoj Čitaj više »

 

COVID 19 INFO – INFORMACIJE ZA 25.MART DO 10 ČASOVA

Žena stara 60 godina iz Niša preminula je od korona virusa, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar. To je četvrta žrtva korona virusa u Srbiji. On je za RTS naveo da je preminula žena dugogodišnji neregulisani dijabetičar i da je bila na respiratoru od 21. marta. Do juče je na respiratorima bila 21 osoba, a Lončar kaže da su to teški pacijenti i da bitnijih promena do jutros nije bilo.


Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine (KCV) trenutno se leči 14 pacijenta obolelih od korona virusa, izjavila je jutros direktorka tog centra prof. dr Edita Stokić. Ona je dodala da su od toga četiri pacijenta u teškom opštem stanju i nalaze se na mehaničkoj ventilaciji, a kod jednog od njih primenjen je i postupak hemodijalize.


U Srbiji do sada nije registrovan nijedan slučaj da je trudnica zaražena korona virusom, a direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS Aleksandar Stefanović kaže da je bilo tri moguća slučaja porodilja, koje su, nakon testiranja, bile negativne na korona virus. On je za TV Prva rekao da su bebe odmah po sumnji, i dok se nije znalo da su testovi negativni, bile izolovane od majki. Jednomesečna beba koja je pozitivna na korona virus nalazi se na lečenju u KBC „Dragiša Mišović“. Beba, dečak, primljena je na kliniku u subotu, kada je imala 27 dana, saopštavaju za „Blic“ u ovoj bolnici i navode da je ovo jedan od primera zašto je bitno razdvojiti i starije od mladih, ali i bebe od ostalih ukućana, jer beba je virus po svemu sudeći dobila od ukućana, odnosno očevog strica, koji je pozitivan na korona virus. Još jedna beba u Beogradu je takođe pozitivna na korona virus, rekao je za RTS minitar zdravlja Zlatibor Lončar. Dete je trenutno u kućnoj izolaciji, bez simptoma, pod nadzorom lekara 


Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Batut“ Darija Kisić Tepavčević navela je da je cilj mera takozvanog aktivnog napada na virus korona, koje će biti primenjivane u narednom periodu, da se testiraju svi asimptomatski nosioci infekcije, kao i oni koji nisu dosad testirani.Oni su dosad bili pod zdravstvenim nadzorom i u kućnoj izolaciji, a od sad će se smatrati potencijalnim prenosiocima koji će biti testirani. Dosta toga je do sada bilo na ličnoj odgovornosti i na savesnosti pojedinca“, kazala je Kisić Tepavčević. 


Distribucija zaštitnih maski po apotekama širom Srbije počela je jutros, a u prvoj turi dostavljeno je 2,5 miliona maski koje su nabavljene iz Kine, navodi se u informaciji Ministarstva finansija. „To znači da će od danas, a najkasnije od sutra ujutru, svaka apoteka u našoj zemlji, čak i one u najudaljenijim mestima, biti snabdevene maskama“, piše u informaciji.


Vlada Srbije donela je rešenje kojim je 2,2 miijarde dinara preneto Ministarstvu finansija na ime transfera Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja radi ublažavanja posledica bolesti Kovid-19 izazvane novim korona virusom, objavljeno je u Službenom glasniku. Sredstva su rešenjem o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve preneta sa programa realizacija infrastrukturnih projekata od značaja za Republiku Srbiju.


U tri pritvorske jedinice – Vršcu, Požarevcu i Pirotu trenutno ima 90 ljudi koji su kršili meru samoizolacije, kaže državni sekretar Ministarstva pravde Radomir Ilić. U pritvoru u Vršcu je, kako je rekao, 43 ljudi, 27 u Použarevcu i u Pirotu 20. U toku jučerašnjeg dana i noći u Srbiji je procesuirano više od 115 osoba zbog kršenja policijskog časa, a više od 40 osoba je prekršilo meru samoizolacije. Tokom jučerašnjeg dana 25 građana starijih od 65 godina prekršilo je zabranu kretanja izvan svojih domova.