SVRATI NA PLES SA DECOM IZ SVRATIŠTA

SVRATI NA PLES SA DECOM IZ SVRATIŠTA

Svratište za decu i mlade grada Novog Sada u saradnji sa Centrom za socijalni rad organizuje druženje pod nazivom “Svrati na ples” u utorak, 25. februara s početkom u 19 časova u Čitaj više »

HUMANITARNI BAZAR KNjIGA PONOVO U NOVOSADSKOM POZORIŠTU

HUMANITARNI BAZAR KNjIGA PONOVO U NOVOSADSKOM POZORIŠTU

Dobrotvorni bazar knjiga, koji se već nekoliko sezona zaredom održava u Novosadskom pozorištu, biće otvoren 24. februara. Posetioci će pred predstavu Hasanaginica, koja počinje u 19 časova, moći da kupe knjige, ili da doprinesu Čitaj više »

TURISTIČKA RUTA KOJA OBILAZI BALKANSKE SPOMENIKE IZ DRUGOG SVETSKOG RATA

TURISTIČKA RUTA KOJA OBILAZI BALKANSKE SPOMENIKE IZ DRUGOG SVETSKOG RATA

Na sajmu turizma u Beogradu predstavljena je ruta Put balkanskih spomenika (Balkan monumental trail) sa ciljem da podstkne potencijal zanemarenog kulturnog nasleđa velike arhitektonske i istorijske vrednosti. Apstraktni i futuristički spomenici posvećeni Čitaj više »

LUDI MAJK POGINUO POKUŠAVAJUĆI DA DOKAŽE DA JE ZEMLjA RAVNA PLOČA (video)

LUDI MAJK POGINUO POKUŠAVAJUĆI DA DOKAŽE DA JE ZEMLjA RAVNA PLOČA (video)

Majk Hjuz, poznatiji kao Med Majk, poginuo je kada se srušila raketa koju je sam napravio. On je pokušavao da dokaže da je Zemlja ravna. Prošle godine rekao je da Zemlja ima Čitaj više »

VRATILA SE NA MESTO GDE JE ROĐENA DA BI POPILA PRVU KRUGLU PIVA U ŽIVOTU

VRATILA SE NA MESTO GDE JE ROĐENA DA BI POPILA PRVU KRUGLU PIVA U ŽIVOTU

Tinejdžerka iz Velike Britanije Izobel Kejsi proputovala je 7.500 kilometara da bi, kao punoletna osoba svoje prvo pivo popila u pabu u kojemu je neočekivano rođena pre 18 godina. Njena majka Nikola Čitaj više »

 

BOGAT PROGRAM SUPERMOĆNIH U UTORAK 3. DECEMBRA

Kroz tri vrste umetnosti – muziku, poeziju i film, u tri kulturna prostora buduće Evropske prestonice kulture, Novom Sadu, biće priveden kraju program „Supermoćni“ 3. decembra, na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Program je u prethodnih deset dana, kroz više od 35 programa, promovisao otvorenost, inkluziju i jednake šanse u kreiranju i konzumiranju kulturnih sadržaja, kroz projekcije filmova, nastupe horova, market, radionice, monodramu, kao i Divan koji je pokrenuo pitanje pristupačnosti sadržaja i institucija.


Kulturna stanica Svilara predstavlja mladu pijanistkinju Petru Spasojević

Poslednjeg dana programa „Supermoćni“ 3. decembra u kulturnoj stanici Svilara (Đorđa Rajkovića 6b) publika će imati prilike da uživa u delima svetskih kompozitora kao što su Bah, Hajdn, Šopen, Merikanto na nastupu Petre Spasojević. Devojčica za koju ni nedostatak vida nije bio prepreka da već sa 15 godina bude vrhunska pijanistkinja iza sebe ima najviša priznanja na mnogobrojnim pijanističkim domaćim i međunarodnim takmičenjima, među kojima su i dve titule Laureata na „Festivalu pijanizma“ u Sremskoj Mitrovici i „Festivalu Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Petra koja je svoj prvi solistički koncert održala sa samo 12 godina, svojim delom želi da pokaže svetu kako se granice i predrasude ruše kada se radi ono što se voli. Koncert počinje u 20 časova.


Poetsko veče u kulturnoj stanici Eđšeg

Iako pišu sa različitih životnih pozicija i vrlo različitim stilovima, njihovu poeziju povezuje otvorenost za dijalog sa zajednicom i propitivanje mogućnosti pojedinca da menja svet oko sebe. Pesnike i pesnikinje koji žive i stvaraju u Novom Sadu, povezaće program „Supermoćni“ u okviru Poetske večeri u kulturnoj stanici Eđšeg 3. decembra sa početkom u 20 časova. Autori koji učestvuju su: Marija Obrovački, Siniša Tucić, Bojan Krivokapić, Sonja Jankov, Vitomirka Trebovac, a program će voditi glumica Olga Simić. Program će biti prevođen na znakovni jezik.


Projekcija filma „Goran“ u Kutku za kulturu

Program „Supermoćni“ u Kutku za kulturu biće završen projekcijom kratkog dokumentarnog filma „Goran“ 3. decembra u 19 sati, nakon čega će biti organizovan i razgovor sa glavnim junakom filma – Novosađaninom Goranom Gostojićem. Film nam pruža pogled iz blizine na životne radosti, strahove, usamljenost, druželjubivost, nadu, ponos onako kako ih Goran oseća.


Program „Supermoćni“ deo je programskog luka „Druga Evropa“ koji do 15. decembra predstavlja drugačiju, manjinsku, skrivenu, ali hrabru i izazivačku kulturnu i umetničku scenu Novog Sada, iza kog stoji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.