VOJNE KAPE I ŠLEMOVI U MUZEJU VOJVODINE

VOJNE KAPE I ŠLEMOVI U MUZEJU VOJVODINE

Povodom 101. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, u ponedeljak, 25. novembra u Muzeju Vojvodine biće otvorena izložba „Vojne kape i šlemovi od sredine 19. do sedine 20. veka“, na kojoj će biti Čitaj više »

KONCERT JA LEČENjE MALE JOVANE U UTORAK NA SPENSU

KONCERT JA LEČENjE MALE JOVANE U UTORAK NA SPENSU

Humanitarni koncert posvećen petogodišnjoj devojčici Jovani Štikovac, koja treba da ide na četvrtu operaciju u Rusiju, biće održan 26. novembra sa početkom u 18 časova na Spensu. Cena ulaznice je 300 dinara. Čitaj više »

HUMANITARNA FUDBALSKA UTAKMICA U VETERNIKU ZA KOSTINO LEČENjE

HUMANITARNA FUDBALSKA UTAKMICA U VETERNIKU ZA KOSTINO LEČENjE

Na stadionu FK „Veternik“ u Veterniku u nedelju će se održati humanitarna fudbalska utakmica za Kostu Petkovića, šestogodišnjeg dečaka koji boluje od leukemije. Cilj je da se doprinese prikupljanju sredstva koja su Čitaj više »

IZMENE REŽIMA SAOBBRAĆAJA U ULICI VUKA KARADžIĆA ZBOG RADOVA NOVOSADSKE TOPLANE

IZMENE REŽIMA SAOBBRAĆAJA U ULICI VUKA KARADžIĆA ZBOG RADOVA NOVOSADSKE TOPLANE

„Novosadska toplana“ u petak, 22. novembra, počinje sa radovima na izgradnji vrelovodnog priključka za objekat u Ulici Vuka Karadžića 19-21, zbog čega će, za potrebe pristupa gradilišne mehanizacije, biti obustavljen se saobraćaj u Čitaj više »

POČINjE ZIMSKI FESTIVAL

POČINjE ZIMSKI FESTIVAL

Četvrti po redu „Novosadski vinterfest” počinje večeras, u 18 časova na Trgu slobode, gde će sve do 30. decembra sve koji dođu dočekati brojni izlagači u drvenim kućicama, ali i bogat muzički Čitaj više »

 

NOVEMBAR U ZNAKU JAPANA

Novembar će u Novom Sadu obeležiti dolazak inostranih umetnika, saradnja sa nezavisnom lokalnom scenom, različite vrste umetnosti i to sve iz Japana, jer počinje mesec japanske kulture u okviru programske platforme „Druga Evropa“!


Kulturna stanica Svilara ovog vikenda, 2. i 3. novembra biće lokacija za Japansko-srpski festival filma, koji je po prvi put u Novom Sadu, zahvaljujući saradnji organizatora festivala i tima „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“. Tema ovogodišnjeg festivala je „Stvaraoci i dela“, a Novosađane očekuju kratkometražni filmovi japanskih i srpskih autora i filmovi nastali na ovim područjima, što omogućava povezivanje dve zemlje i njihovih kultura.

Program će biti otvoren u 18 sati radionicom „Izazivanje kreacije” autora Marca Nektana. U 18.30 počinje prvi filmski blok i biće prikazana tri filma: „Autumn Waltz“ Ognjena Petkovića, „No one but I know“ Daisuke Kamijo i „Tvo Grim Ravens“ Mihajla Dragaša, koji će nakon projekcija odgovarati na pitanja publike. Posetioci će imati prilike i da pogledaju izložbu „Zapisi pred san“ mlade umetnice i viteškinje TKV, inspirisane knjigom Sei Šonagon „Zapisi pred san“, dvorske dame carice Sadako iz perioda Heian – zlatnog doba japanske kulture. Više informacija o izložbi možete pronaći i na facebook event-u: http://bit.ly/zapisiunovomsadu

Drugog dana, pored regularnog filmskog bloka, biće prikazana specijalna „JSFF international” selekcija, zatim sledi tribina na kojoj će autorka prvog srpskog kuvara na japanskom, Jelena Jeremić, pričati o svojim iskustvima u Japanu.

Revijalni deo festivala organizuje Cultcrave uz podršku projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“. Više informacija o JSFF možete pronaći i na facebook event-u: http://bit.ly/jsffuns


 

Rezidencijalni program „Umetnik u gostima“ (Plants AiR) u novembru u Novi Sad dovodi mnogobrojne japanske umetnike, koji će se povezati sa nezavisnom lokalnom scenom. Već 5. novembra, u 18 sati, u kulturnoj stanici Svilara biće organizovano Veče slem poezije, koje kombinuje performans, interakciju i takmičenje i vraća poeziju njenim korenima, usmenoj književnosti, gde publika zauzima glavnu ulogu. Veče sa japanskim pesnicima organizuju Artbox i „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, a predstaviće se slem – trio Kujiru Sakisaka, Joha Tachibana i Kohta Nagasava.

U saradnji „Novi Sad 2021“ i Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) tokom novembra gost Novog Sada biće vizuelna umetnica, Mariko Hori. Ona će u toku svoje posete imati nekoliko gostovanja na Akademiji umetnosti. Rezultat će biti izložba umetničkih radova nastalih za vreme rezidencije.

Saradnju sa vainstitucionalnom lokalnom scenom, u okviru svog boravka u Novom Sadu pred kraj meseca, ostvariće i koreografkinja i plesačica, Yoko Koike, članica NBA Ballet Company, kao i vizuelna umetnica, Yuuki Horiuchi.

U Novom Sadu boraviće i spisateljica, Mizuki Misumi, koja se bavi i dizajnom i instalacijom. Iza sebe ima 11 knjiga, od kojih je devet zbirki poezije, roman i kolekcija eseja, a Novi Sad će joj biti inspiracija za nova dela.

Rezidencijalni program „Umetnik u gostima“ (Plants AiR) ima za cilj povezivanje lokalne, evropske i svetske umetničke i kulturne scene, edukaciju, razmenu iskustava među umetnicima i organizacijama. Kroz ovaj program „Novi Sad 2021“ podržava novosadske umetnike da realizuju odlazeće rezidencije, ali omogućava i stranim umetnicima da dođu u Novi Sad.

Svi projekti podržani su od strane organizacije EU-Japan Fest, koja usko sarađuje sa gradovima-prestonicama kulture.