VOJNE KAPE I ŠLEMOVI U MUZEJU VOJVODINE

VOJNE KAPE I ŠLEMOVI U MUZEJU VOJVODINE

Povodom 101. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, u ponedeljak, 25. novembra u Muzeju Vojvodine biće otvorena izložba „Vojne kape i šlemovi od sredine 19. do sedine 20. veka“, na kojoj će biti Čitaj više »

KONCERT JA LEČENjE MALE JOVANE U UTORAK NA SPENSU

KONCERT JA LEČENjE MALE JOVANE U UTORAK NA SPENSU

Humanitarni koncert posvećen petogodišnjoj devojčici Jovani Štikovac, koja treba da ide na četvrtu operaciju u Rusiju, biće održan 26. novembra sa početkom u 18 časova na Spensu. Cena ulaznice je 300 dinara. Čitaj više »

HUMANITARNA FUDBALSKA UTAKMICA U VETERNIKU ZA KOSTINO LEČENjE

HUMANITARNA FUDBALSKA UTAKMICA U VETERNIKU ZA KOSTINO LEČENjE

Na stadionu FK „Veternik“ u Veterniku u nedelju će se održati humanitarna fudbalska utakmica za Kostu Petkovića, šestogodišnjeg dečaka koji boluje od leukemije. Cilj je da se doprinese prikupljanju sredstva koja su Čitaj više »

IZMENE REŽIMA SAOBBRAĆAJA U ULICI VUKA KARADžIĆA ZBOG RADOVA NOVOSADSKE TOPLANE

IZMENE REŽIMA SAOBBRAĆAJA U ULICI VUKA KARADžIĆA ZBOG RADOVA NOVOSADSKE TOPLANE

„Novosadska toplana“ u petak, 22. novembra, počinje sa radovima na izgradnji vrelovodnog priključka za objekat u Ulici Vuka Karadžića 19-21, zbog čega će, za potrebe pristupa gradilišne mehanizacije, biti obustavljen se saobraćaj u Čitaj više »

POČINjE ZIMSKI FESTIVAL

POČINjE ZIMSKI FESTIVAL

Četvrti po redu „Novosadski vinterfest” počinje večeras, u 18 časova na Trgu slobode, gde će sve do 30. decembra sve koji dođu dočekati brojni izlagači u drvenim kućicama, ali i bogat muzički Čitaj više »

 

LUJ VITON SANDUK SLUŽIO ZA ODLAGANjE DRVA (video)

Sanduk luksuznog francuskog brenda „luj viton“, star 150 godina, pronađen je kod starijeg para iz Ukrajine koji je u njega odlagao kukuruz za kokoške ne znajući stvarno bogatstvo tog predmeta. Bračni par iz Ukrajine nije mogao ni da pretpostavi kakav istorijski artefakt čuva u kući. Sačuvali su ga jer im je godinama služio za čuvanje raznih stvari. Veruje se da je ovaj sanduk pripadao nekadašnjoj ruskoj kraljevskoj porodici. Ukrajinski penzioneri godinama su premeštali sanduk držeći u njemu nekada kukuruz, nekada luk i drugo povrće, dok ih jednog dana njihov rođak nije opomenuo. Bračni par je sanduk odneo u Etnografski muzej. „Sanduk je verovatno proizveden početkom 1880. godine, a sadašnja vrednost mu je oko 11.000 dolara. Neke sanduke brenda ‘luj viton’ aukcijske kuće su prodale za više od 100.000 dolara“. Veruje se da je baš ovaj sanduk nestao u ruskom carskom vozu koji je na području Ukrajine izleteo iz šina 1888. godine. U nesreći je poginulo oko 30 ljudi, dok je navodno car Aleksandar Treći pridržao krov kočije na svojim ramenima kako bi omogućio svojoj porodici da pobegne. Tada su uspeli da spasu i LV sanduk. Ovo je samo jedan od mogućih scenarija. Sanduk je takođe kao trofej mogao da donese kući vojnik sovjetske vojske koji je oslobodio Evropu od nacista tokom Drugog svetskog rata.