VOJNE KAPE I ŠLEMOVI U MUZEJU VOJVODINE

VOJNE KAPE I ŠLEMOVI U MUZEJU VOJVODINE

Povodom 101. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, u ponedeljak, 25. novembra u Muzeju Vojvodine biće otvorena izložba „Vojne kape i šlemovi od sredine 19. do sedine 20. veka“, na kojoj će biti Čitaj više »

KONCERT JA LEČENjE MALE JOVANE U UTORAK NA SPENSU

KONCERT JA LEČENjE MALE JOVANE U UTORAK NA SPENSU

Humanitarni koncert posvećen petogodišnjoj devojčici Jovani Štikovac, koja treba da ide na četvrtu operaciju u Rusiju, biće održan 26. novembra sa početkom u 18 časova na Spensu. Cena ulaznice je 300 dinara. Čitaj više »

HUMANITARNA FUDBALSKA UTAKMICA U VETERNIKU ZA KOSTINO LEČENjE

HUMANITARNA FUDBALSKA UTAKMICA U VETERNIKU ZA KOSTINO LEČENjE

Na stadionu FK „Veternik“ u Veterniku u nedelju će se održati humanitarna fudbalska utakmica za Kostu Petkovića, šestogodišnjeg dečaka koji boluje od leukemije. Cilj je da se doprinese prikupljanju sredstva koja su Čitaj više »

IZMENE REŽIMA SAOBBRAĆAJA U ULICI VUKA KARADžIĆA ZBOG RADOVA NOVOSADSKE TOPLANE

IZMENE REŽIMA SAOBBRAĆAJA U ULICI VUKA KARADžIĆA ZBOG RADOVA NOVOSADSKE TOPLANE

„Novosadska toplana“ u petak, 22. novembra, počinje sa radovima na izgradnji vrelovodnog priključka za objekat u Ulici Vuka Karadžića 19-21, zbog čega će, za potrebe pristupa gradilišne mehanizacije, biti obustavljen se saobraćaj u Čitaj više »

POČINjE ZIMSKI FESTIVAL

POČINjE ZIMSKI FESTIVAL

Četvrti po redu „Novosadski vinterfest” počinje večeras, u 18 časova na Trgu slobode, gde će sve do 30. decembra sve koji dođu dočekati brojni izlagači u drvenim kućicama, ali i bogat muzički Čitaj više »

 

„SVETO MESTO“ ZA „NOĆ VEŠTICA“

Praznik „Svi sveti“, kod nas poznatiji kao „Noć veštica“ (po prevodu filma Džona Karpentera na ovim prostorima) u dobrom delu sveta obeležavaju i horor filmovi. Trend praznovanja ovog praznika je poslednjijih godina sve prisutniji i kod nas, iako većina onih koji se u to upuštaju i ne znaju šta praznuju i zašto to praznuju. Bilo kako bilo, 31. otorbar (u pravoslavnom kalendaru Sveti Luka) biće obeležen brojnim žurkama, maskenbalima, ali i filmskim projekcijama, a povodom „Noći veštica“. Naša kinematografija ne može baš da se pohvali količinom horor filmova koje je napravila, ali reditelj Đorđe Kadijević može. Jedan od njegova dva horor ostvarenja „Sveto mesto“ biće prikazan 31. oktorbra u kreativnom ccentru „Prostor“ u Petrovaradinu (Beogradska 11). Film “Sveto mesto” smatra se draguljem srpskog horor filma, a zapravo je priča o čudnoj ljubavi između mladog bogoslova i ćerke moćnog feudalca. Nakon devojčicine tajanstvene smrti, bogoslov je pozvan da prema njenoj želji, u seoskoj crkvi tri noći čita molitve. Strašne priče o pokojnici, o njenoj grešnoj vezi sa ocem i njenim orgijama ne mogu da ugase ljubav mladog bogoslova. Namučena grešnom vezom sa ocem, ispunjena mržnjom, ona mrtva ne prestaje da se osvećuje muškom rodu. Njena žrtva postaće i nedužni, zaljubljeni bogoslov. Autor filma “Sveto mesto” Đorđe Kadijević potpisuje i drugi horor “Leptirica” koji je u srpskoj javnosti sinonim za horor domaće produkcije. Kadijević je srpski reditelj, scenarista, istoričar umetnosti i likovni kritičar. Za TV seriju “Vuk Karadžić” dobio je Grand pri Evrope na festivalu u Rimu. Projekcija filma, koja je zakazana za 19.30  je besplatna, a program je realizovan u okviru projekta “Pokreni promenu, budi promena” u saradnji sa OPENS 2019 – Omladinska prestonica Evrope Novi Sad.