VOJNE KAPE I ŠLEMOVI U MUZEJU VOJVODINE

VOJNE KAPE I ŠLEMOVI U MUZEJU VOJVODINE

Povodom 101. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, u ponedeljak, 25. novembra u Muzeju Vojvodine biće otvorena izložba „Vojne kape i šlemovi od sredine 19. do sedine 20. veka“, na kojoj će biti Čitaj više »

KONCERT JA LEČENjE MALE JOVANE U UTORAK NA SPENSU

KONCERT JA LEČENjE MALE JOVANE U UTORAK NA SPENSU

Humanitarni koncert posvećen petogodišnjoj devojčici Jovani Štikovac, koja treba da ide na četvrtu operaciju u Rusiju, biće održan 26. novembra sa početkom u 18 časova na Spensu. Cena ulaznice je 300 dinara. Čitaj više »

HUMANITARNA FUDBALSKA UTAKMICA U VETERNIKU ZA KOSTINO LEČENjE

HUMANITARNA FUDBALSKA UTAKMICA U VETERNIKU ZA KOSTINO LEČENjE

Na stadionu FK „Veternik“ u Veterniku u nedelju će se održati humanitarna fudbalska utakmica za Kostu Petkovića, šestogodišnjeg dečaka koji boluje od leukemije. Cilj je da se doprinese prikupljanju sredstva koja su Čitaj više »

IZMENE REŽIMA SAOBBRAĆAJA U ULICI VUKA KARADžIĆA ZBOG RADOVA NOVOSADSKE TOPLANE

IZMENE REŽIMA SAOBBRAĆAJA U ULICI VUKA KARADžIĆA ZBOG RADOVA NOVOSADSKE TOPLANE

„Novosadska toplana“ u petak, 22. novembra, počinje sa radovima na izgradnji vrelovodnog priključka za objekat u Ulici Vuka Karadžića 19-21, zbog čega će, za potrebe pristupa gradilišne mehanizacije, biti obustavljen se saobraćaj u Čitaj više »

POČINjE ZIMSKI FESTIVAL

POČINjE ZIMSKI FESTIVAL

Četvrti po redu „Novosadski vinterfest” počinje večeras, u 18 časova na Trgu slobode, gde će sve do 30. decembra sve koji dođu dočekati brojni izlagači u drvenim kućicama, ali i bogat muzički Čitaj više »

 

KUTAK ZA KULTURU NA KLISI, KAO NAJAVA KULTURNE STANICE

Kultura van centra grada, dostupna svima, novi sadržaji, uključivanje građana i njihovih predloga – tu ideju koju je Novi Sad kao Evropska prestonica kulture započeo nastavlja novi Kutak za kulturu. Taj prostor otvoren je u jednom od najudaljenijih delova grada od samog centra – Slanoj bari. Predstava i radionice za decu, plesači iz studija „Groove“ koji su animirali decu, dva koncerta, diskusija o novom prostoru, to je sve obeležilo otvaranje Kutka za kulturu, a na Slanu baru stigla je i pokretna kulturna stanica Karavan.

„Lokalno stanovništvo ovde, nažalost, nema gde da ide, a sesti na autobus i otići do grada nije za svakog jednostavno i košta. Zato je ovo jedinstvena prilika da ovde budu programi koji su dostupni lokalnom stanovništvu, koje mora imati neki prostor koji će osećati kao njihov, na koji mogu da utiču“ rekla je Marijana Stevanović ispred „Male srećne kolonije“ koja je organizovala radionicu za decu na otvaranju Kutka. U okviru „Male srećne kolonije“ Marijana već dugo radi sa romskom decom i ističe koliko je važno da se njima približe kulturni sadržaji. Sa njom je saglasna i Vesna Cvetanović jedna od organizatora Festivala romske kulture i aktivizma F.R.K.A. koji je realizovan peti put za redom.

„Najvažniji zadatak Kutka je da u okviru kreiranja programa u obzir uzme interkulturalnost lokalnog stanovništva na Klisi i da se to na različite načine provlači kroz sadržaje. Konačno lokalno stanovništvo ne mora da ide do centra grada kako bi bilo deo nekih dešavanja“ istakla je Cvetanović.

Kutak za kulturu najava je za buduću kulturnu stanicu koja je već počela da se gradi na Slanoj bari. Šta bi trebalo da bude u fokusu Kutka za kulturu, a zatim i kulturne stanice, ko bi sve trebalo da se uključi, na koji način mogu da se pokrenu kulturne i edukativne aktivnosti na Slanoj bari diskutovalo se u okviru jučerašnjeg Divana. Pedagoška asistentkinja osnovne škole „Dušan Radović“, Zorica Kalanjoš, koja već dugo radi sa romskom decom, rekla je da je takav prostor bio neophodan, jer nije dovoljno raditi sa decom samo u školi.

„Mi imamo razne radionice, uključujemo se i u rad nekih organizacija, zbog čega nam je bitno da imamo jedan takav prostor. Od sada će i organizacije iz drugih delova grada moći da dođu kod nas, da se upoznaju sa nama, ali i da mi upoznamo njih i njihove sadržaje. Deca su radoznala i zainteresovana da učestvuju u raznim programima, tako da nam ovo zaista otvara spektar novih mogućnosti“ rekla je Kalanjoš na jučerašnjem Divanu. Za početak najbitnije je pokrenuti lokalnu zajednicu da učestvuju u programu i da budu inicijatori različitih sadržaja, rekla je Marija Jevtić iz fabrike vinila „SoulPeddler“ koja već tri godine radi na Klisi, ima svoj koncertni prostor, a organizuju i razne radionice.

„Imam utisak da i sami lokalni stanovnici smatraju da su izolovani od samog grada, a, nažalost, čini mi se da ljudi ovde nisu mnogo zainteresovani da se nešto dešava u njihovom kraju. Zato je glavni zadatak novog prostora za početak da aktivira ljude i navede ih da mogu ne samo da budu deo nekih dešavanja, već i da ih sami predlažu“ rekla je Jevtić. „Razlivanje“ kulture van centra grada je svetski trend, saglasni su vajar Miodrag Perić i umetnik Saša Krga, koji su već dugo stanovnici Klise.

„Od širenja kulture van centra grada, svi njegovi delovi imaju korist u svakom smislu, pre svega kulturnom i civilizacijskom. Podizanje svesti u delovima grada koji su do sada bili u zapećku je jako važno i ako je to uloga kulturnih stanica, da se podigne svest saživota, razmene kulturnih sadržaja, multikulturalnost, onda to već može napraviti neku promenu“ rekao je Perić. Nakon Divana, otvaranju Kutka za kulturu, doprineli su i nastupi lokalnog bluz sastava „Soulshine“ i grupe „Kal“, sa čijim koncertima je završen jučerašnji program, koji je označio početak novog kulturnog života na Slanoj bari. Kutak za kulturu biće otvoren od utorka do petka u periodu od 15 do 21 čas, a subotom od 13 do 20 sati, na adresi Sentandrejski put 106b odnosno kod Sportskog centra „Slana bara“.

Otvaranje Kutka za kulturu početak je programskog luka „Druga Evropa“ koji će u naredna dva meseca, do 15. decembra, predstaviti drugačiju, skrivenu, izazivačku, manjinsku kulturu, kroz različite vrste programa poput – Pozorišnog festivala jezičkih manjina sveta „Sinergija“, manjinskih medija, programa koji stvaraju osobe sa invaliditetom „Supermoćni“, nastupa neafirmisanih bendova iz Evropskih prestonica kulture, medijske umetnosti iz ženske perspektive, filmske umetnosti „Cinema now“ i drugih.