HUMANITARNA AUKCIJA SLIKA ZA „SRCE“

HUMANITARNA AUKCIJA SLIKA ZA „SRCE“

Centar za pružanje emotivne podrške i prevencije samoubistva „Srce“, u saradnji sa donatorima i umetnicima, u ponedeljak, 9. decembra, organizuje Humanitarnu aukciju slika koja će okupiti značajne slikare, a sav prihod namenjen Čitaj više »

IZLOŽBA NAGRAĐENIH FOTOGRAFIJA “ZLATNO OKO” U MUZEJU VOJVODINE

IZLOŽBA NAGRAĐENIH FOTOGRAFIJA “ZLATNO OKO” U MUZEJU VOJVODINE

Izožba „Zlatno oko – retrospektivna izložba nagrađenih fotografija 1961-1993“ biće otvorena u utorak, 10. decembra, u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35. Prvi put, posle tri decenije, Zadruga Medijakult i Društvo novinara Vojvodine pred Čitaj više »

HUMANITARNI KONCERT ZA NURDOR

HUMANITARNI KONCERT ZA NURDOR

Humanitarni koncert za NURDOR biće održan u četvrtak, 12. decembra, u Sinagog sa početkom u 20 sati. Nastupiće:   „Lalašani“ muzičko kreativnog studija LA LA, Orkestar harmonika AKUD „Sonja Marinković“, Novosadski damski Čitaj više »

POVUČENI NOVOGODIŠNjI UKRASI SA MOTIVIMA AUŠVICA (foto)

POVUČENI NOVOGODIŠNjI UKRASI SA MOTIVIMA AUŠVICA (foto)

Amazon je povukao serijal božićnih ukrasa na kojima su prikazane slike bivšeg koncentracionog logora Aušvic. Ovaj potez je usledio nakon što je poljski Memorijalni centar Aušvic objavio na Tviteru poziv da se Čitaj više »

DONEO TELEFON NA SERVIS I PLATIO DA GA NE POPRAVE

DONEO TELEFON NA SERVIS I PLATIO DA GA NE POPRAVE

Jedan muškarac iz Srbije ostavio je svoj telefon na popravci, uz pozamašan bakšiš i samo jednu čudnu molbu – da telefon ne bude popravljen. „Molim vas kažite mojoj ženi da telefon ne Čitaj više »

 

PODACI O PADAVINAMA I EVENTUALNIM POPLAVAMA STIŽU PUTEM MOBILNE APLIKACIJE

Da li će velike kiše padati u Novom Sadu i Segedinu i može li biti opasnosti od poplava uskoro će moći da se sazna uz pomoć besplatne aplikacije za pametni telefon. U pitanju je sistem monitoringa i rane najave, a sve  je rezultat prekograničnog projekta „Urban prex“ koji je sufinansirala EU. U projektu su učestvovali Prirodno-matematički fakultet, Fakultet tehničkih nauka, Odsek arhitekture Univerziteta u Novom Sadu, novosadski „Vodovod i kanalizacija“, kao i tim naučnika Univerziteta u Segedinu. Svaki građanin će moći da preuzme aplikaciju, koja je već sada dostupna, ali još uvek  nije u punoj meri popunjena informacijama. Kopletiranje se očekuje do 31.oktorbra. Projekat podrazumeva sistem monitoringa koji prati količinu padavina i pojavu poplava. Kroz  android aplikaciju može se, u realnom vremenu, videti trenutna količina padavina, ali se takođe može videti i sistem rane najave koji se aktivira kada dođe do većih količina padavina. Ova aplikacija će bitii korisna i za institucije koje se bave zaštitom od poplava jer će tačno znati kada treba da šalju za ekipe, ali i za istraživače koji će moći da koriste baze podataka. U Novom Sadu će biti postavljena mreža displeja koji će građane uz pomoć podataka dobijenih sa servera obaveštavati i upozoravati na to gde su kritične tačke kada dođe do ekstremnih padavina i poplava u određenim delovima grada. Displeji će biti postavljeni na sedam lokacija u Kaću, Futogu, Slanoj bari, Klisi, na Spensu i u Kovilju.