OTVOREN NAUČNO TEHNOLOŠKI PARK U NOVOM SADU

OTVOREN NAUČNO TEHNOLOŠKI PARK U NOVOM SADU

U Novom Sadu je otvoren Naučno-tehnološki park, namenjen Fakultetu tehničkih nauka. U pitanju je zajednički projekat Vlade Republike Srbije i Pokrajinske vlade uz podršku Grada Novog Sada i FTN-a, vredan 26 miliona Čitaj više »

“RAT I HUMOR” U MUZEJU VOJVODINE

“RAT I HUMOR” U MUZEJU VOJVODINE

Izložba „Rat i humor 1914-1918“ biće otvorena u četvrtak, 30. januara u Muzeju Vojvodine, u Dunavskoj 35. U pitanju je postavka Instituta za istoriju oglašavanja iz Beograda, autora Vladimira Čeha i prof. Čitaj više »

POČINJE GREENIT 02 – PREDLOŽITE VRTIĆ KOME TREBA ZELENILA

POČINJE GREENIT 02 – PREDLOŽITE VRTIĆ KOME TREBA ZELENILA

Projekkat GreenIT 02 biće realizovan i ove godine. Cilj je, kao I prošle, ozelenjavanje dečijih vrtića u NovomSadu, a iza svega stoje kompanija Vega IT Sourcing i udruženje Eko kurir. Prva faza Čitaj više »

TURIZAM U NOVOM SADU U BROJKAMA

TURIZAM U NOVOM SADU U BROJKAMA

Najnovija istraživanja koja su sprovedena na teritoriji Novog Sada, a koja se tiču stavova i ponašanja turista u Novom Sadu, ukazuju na to da je dužina boravka domaćih i stranih turista zajedno Čitaj više »

DELOVI ULICA JOVANA SUBOTIĆA I UKA KARADžIĆA BEZ GREANjA

DELOVI ULICA JOVANA SUBOTIĆA I UKA KARADžIĆA BEZ GREANjA

Iz „Novosadske toplane“ obaveštavaju da danas od 9 sati, zbog sanacije havarije na vrelovodnoj mreži u Ulici Vuka Karadžića naspram broja 6, nema grejanja u sledećim ulicama: – Vuka Karadžića 6-10; – Čitaj više »

 

ZAVRŠEN KALEIDOSKOP KULTURE

Otkrivanjem skulpture na platou kulturne stanice Svilara završen je ovogodišnji „Kaleidoskop kulture“. Postavljanjem umetničkog dela koje su isklesali umetnici iz tri Evropske prestonice kulture: Novog Sada, Rijeke i Temišvara, ideja je da se dodatno podstakne stvaranje novog kulturnog kvarta u jednom od najstarijih delova Novog Sada – Almaškom kraju.  Skulptura je isklesana od čuvenog srpskog mermera iz Aranđelovca, zahvaljujući saradnji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i Smotre umetnosti „Mermer i zvuci“.

„Ovom skulpturom želeli smo da ukažemo na nedostatak savremene skulpture u javnom prostoru i da pokažemo da prostor Novog Sada nije samo naš, već da je on otvoren i za druge umetnike iz drugih kultura, da zajedno možemo da ga koristimo i oblikujemo.“ rekao je povodom otkrivanja skulpture Luka Kulić, koji je zajedno sa Danilom Vuksanovićem i umetnicima iz Hrvatske i Rumunije, Ljubom De Karinom i Ćiprijanom Hopirteanom radio na skulpturi. U tome leži i metafora čitavog „Kaleidoskopa kulture“ a to je povezivanje procesa, prostora i programa, kao i lokalnog, sa nacionalnim i evropskim.

„Skulpturom ispred kulturne stanice Svilara Almaški kraj se sve više pozicionira kao jedan od prepoznatljivih kulturnih prostora našeg grada. Zajedno sa uređenjem Podgrađa, Kreativnim polisom, Eđšegom i budućim kulturnim stanicama širom grada, Novi Sad se u prostornom smislu na najbolji mogući način priprema za 2021. godinu kao buduća Evropska prestonica kulture. Povezujući prostore i programe, „Kaleidoskop“ ih svojim različitim umetničkim žanrovima dodatno oplemenjuje oblikujući grad u scenu u kojoj je „kultura način života“ izjavio je direktor „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković.

„Kaleidoskop kulture“ ove godine obuhvatio je 400 programa, na oko od 80 lokacija, a ideja samog programskog luka istaknuta je kroz pet identiteskih mesta, na kojima su se preplitale i nadopunjavale različite umetnosti. Među tih pet lokacija bila je Najlon pijaca, na kojoj je fokus bila književnost u okviru Književnog jutra, uz Milutina Ž. Pavlova i Vuleta Žurića, koji su čitali odlomke iz svojih romana. „Novosadska kapija“ pokrenula je pitanje arhitekture na samom početku „Kaleidoskopa“ u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, čime je skrenuta pažnja na jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u pripremi Novog Sada za 2021. godinu. Usledila je „Filmharmonija“ koja je spojila film i muziku, Čarlija Čaplina i Zagrebačku filharmoniju i to u Parku prisajedinjenja, zatim „Korzo“ specifičan koncert klasične muzike na otvorenom, događaj zbog kog je Novi Sad zatvorio jednu od glavnih saobraćajnica.

Železnička stanica oživljena je kroz izvođačku i vizuelnu umetnost, izložbom švajcarskog dizajna „Swiss style now“ i performansom pobednika 14. Praškog kvadrijenala „Ova zgrada govori istinu“, koji je imao osam izvođenja, tri dana zaredom.30