PRAZNA PRODAVNICA PRIKUPILA ŠEST IPO TONA GARDEROBE

PRAZNA PRODAVNICA PRIKUPILA ŠEST IPO TONA GARDEROBE

Zahvaljujući The Empty Shop-u, jedinstvenoj radnji unutar šoping centra Promenada koja je poslednjih mesec dana služila kao mesto gde građani Novog Sada i Vojvodine mogu donirati svoju korišćenu garderobu i obuću, prikupljeno je Čitaj više »

USPEŠAN HUMANITARNI TURNIR FONDACIJE „PRVI KORAK“

USPEŠAN HUMANITARNI TURNIR FONDACIJE „PRVI KORAK“

Više od 300 dece, raspoređene u 31 ekipu, igralo je u subotu humanitarni turnir u fudbalu na terenima Fudbalskog saveza grada Novog Sada prekoputa Novosadskog sajma. Na turniru su učestvovala deca rođena Čitaj više »

NEDOVOLjNO TURISTIČKIH VODIČA KOJI ZNAJU KINESKI

NEDOVOLjNO TURISTIČKIH VODIČA KOJI ZNAJU KINESKI

Srbija je sve posećenija od strane inostranih turista i posao turističkih vodiča je sve traženiji. Naša zemlja ima sasvim dovoljno turističkih vodiča koji govore engleski jezik, ali što se drugih jezika tiče, Čitaj više »

NA NjOJ I OKO NjE JE SVE CRVENO (foto)

NA NjOJ I OKO NjE JE SVE CRVENO (foto)

Zorica Rebernik ima 67 godina, učiteljica je u penziji, živi u gradiću  Breza u Bosni i Hercegovini. Znate, to je onaj grad za koji voz čeka Zdravko Čolić u pesmi „Stanica Podlugovi“. Čitaj više »

IZBACILI JE SA KRSTARENjA JER JE VISILA NA BRODU ZBOG SELFIJA (foto)

IZBACILI JE SA KRSTARENjA JER JE VISILA NA BRODU ZBOG SELFIJA (foto)

U danšnje vreme ljudi svih generacija spremni su na svakakve gluposti da bi napravili što bolji selfi. Sumanuti primeri stžu svakodnevno. Jedna putnica broda „Allure of the Seas“ izbačena je sa luksuznog Čitaj više »

 

POSLEDNjA NEDELjA KALEIDOSKOPA KULTURE – BOGAT PROGRAM NA VIŠE LOKACIJA U GRADU

PERFORMANSI NA ŽELEZNIČKOJ STANICI

Performans „Ova zgrada govori istinu“, koji se bavi problemom javnih prostora, biće izveden danas, 23. i sutra, 24. septembra u tri termina od 12, 17 i 20.21 čas na Železničkoj stanici, a publika u Novom Sadu premijerno je mogla da vidi performans juče, 22. septembra, kada je izveden u dva termina.

U pitanju je projekat pobednika 14. Praškog kvadrijenala, najznačajnije svetske manifestacije posvećene scenskoj umetnosti, Filipa Jovanovskog, koji je u Novom Sadu predstavljen u okviru saradnje „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i Bitefa. 


DVE PREMIJERE U SPRSKOM NARODNOM POZORIŠTU

Početak i kraj radne sedmice u Novom Sadu obeležiće dve premijere najstarijeg pozorišta u Srbiji.

Premijera predstave „Katar“, u režiji Ognjena Petkovića, biće večeras, 23. septembra, sa početkom u 20.30 časova, na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta. Priča prati četiri junaka koji sede u lokalnoj kafani i maštaju o odlasku u Katar i rešavanju svih životnih problema koje ,,vuku“ još iz ratnih devedesetih. Paralelno sa ovom pričom, predstava prati i devojčicu Leu koja takođe provodi vreme u kafani, upijajući stavove svog oca i dede uz koje odrasta. Predstava je nastala kao saradnja SNP-a i udruženja „Mansarda“ i „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Već u petak, 27. septembra na sceni Pera Dobrinović, premijerno će u 19.30 sati biti odigrana predstava „Smederevo 1941“. Predstava, čiju režiju potpisuje Ana Đorđević, posvećena je glumcima koji su stradali 5. juna 1941. u velikoj eksploziji municije u Smederevu, kao i većina stanovnika tog grada. 


80 GODINA BANOVINE

Multimedijalnom izložbom „Banska palata u Novom Sadu – priče iza priče“ biće obeleženo 80 godina od izgradnje Banovinskog kompleksa, poznatog i pod imenom Banska palata u Novom Sadu. Izložbu čini dva segmenta, pa će otvaranje jednog dela biti 25. septembra, u 12 časova u holu zgrade Pokrajinske vlade, a drugi deo biće otvoren istog dana u 18 sati u Arhivu Vojvodine.

Banska palata u Novom Sadu, delo jednog od naših najpoznatijih arhitekata Dragiše Brašovana, zauzima posebno mesto u istoriji srpske arhitekture i predstavlja jedan od najznačajnijih arhitektonskih spomenika art deko stila u našoj zemlji.  Na izložbi je radio Arhiv Vojvodine, uz podršku „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“. 


KNjIŽEVNO JUTRO NA NAJLONU

Umesto književne večeri, „Kaleidoskop kulture“ ove godine donosi „Književno jutro“ i to na jednoj od najprometnijih lokacija u gradu, Najlon pijaci, 28. septembra u 8 časova ujutru, spajajući na taj način nesvakidašnju lokaciju i interesantan program. „Književno jutro“ događaj je kojim će biti zatvoren ovogodišnji, Međunarodni festival proznog stvaralaštva, Prosefest, a Novosađani će tog jutra imati prilike da se druže sa književnicima Milutinom Ž. Pavlovim, Vuletom Žurićem i novinarom i piscem Raletom Damjanovićem. 


POEZIJA PAPIRNIH LUTAKA U EĐŠEGU

U subotu 28. septembra u 20.30 časova, biće održana predstava nastala kao proizvod lutkarskih radionica „Poezija papirnih lutaka“, u kulturnoj stanici Eđšeg (Antona Čehova 4). Na radionicama su zajedno radila deca iz Novog Sada, a vodili su ih Škart kolektiv i pesnikinja Jelena Ađelovska uz podršku „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“. Na predstavi će publika imati prilike da vidi i čuje pesme, priče, crteže, maštarije i ostale svaštarije, nastale na tim radionicama sa decom, a deo čitave prezentacije su i animacije trapavih lutkarskih grešaka koje pričaju skrivene priče o nama i njima, kako navode organizatori.


SKLUPTURA „KJU“ ZA KRAJ

Ovogodišnji „Kaleidoskop kulture“ biće zatvoren uz otkrivanje skulpture „Kju“, 29. septembra, u 19 sati, a čitav program počeće u 18.30 časova. Skulpturu sačinjenu od čuvenog aranđelovačkog mermera, isklesala su četiri umetnika iz tri različite Evropske prestonice kulture: Novog Sada, Rijeke i Temišvara, što predstavlja još jedan vid saradnje gradova i umetnika. Projekat „Kju“ je nastao kao autorska i umetnička ideja Danila Vuksanovića i Luke Kulića, koja je razvijana u saradnji sa Udruženjem građana Podbare Almašani, sa ciljem da se podstakne praksa aktivnog prisustva savremene skulpture u Novom Sadu.