PRAZNA PRODAVNICA PRIKUPILA ŠEST IPO TONA GARDEROBE

PRAZNA PRODAVNICA PRIKUPILA ŠEST IPO TONA GARDEROBE

Zahvaljujući The Empty Shop-u, jedinstvenoj radnji unutar šoping centra Promenada koja je poslednjih mesec dana služila kao mesto gde građani Novog Sada i Vojvodine mogu donirati svoju korišćenu garderobu i obuću, prikupljeno je Čitaj više »

USPEŠAN HUMANITARNI TURNIR FONDACIJE „PRVI KORAK“

USPEŠAN HUMANITARNI TURNIR FONDACIJE „PRVI KORAK“

Više od 300 dece, raspoređene u 31 ekipu, igralo je u subotu humanitarni turnir u fudbalu na terenima Fudbalskog saveza grada Novog Sada prekoputa Novosadskog sajma. Na turniru su učestvovala deca rođena Čitaj više »

NEDOVOLjNO TURISTIČKIH VODIČA KOJI ZNAJU KINESKI

NEDOVOLjNO TURISTIČKIH VODIČA KOJI ZNAJU KINESKI

Srbija je sve posećenija od strane inostranih turista i posao turističkih vodiča je sve traženiji. Naša zemlja ima sasvim dovoljno turističkih vodiča koji govore engleski jezik, ali što se drugih jezika tiče, Čitaj više »

NA NjOJ I OKO NjE JE SVE CRVENO (foto)

NA NjOJ I OKO NjE JE SVE CRVENO (foto)

Zorica Rebernik ima 67 godina, učiteljica je u penziji, živi u gradiću  Breza u Bosni i Hercegovini. Znate, to je onaj grad za koji voz čeka Zdravko Čolić u pesmi „Stanica Podlugovi“. Čitaj više »

IZBACILI JE SA KRSTARENjA JER JE VISILA NA BRODU ZBOG SELFIJA (foto)

IZBACILI JE SA KRSTARENjA JER JE VISILA NA BRODU ZBOG SELFIJA (foto)

U danšnje vreme ljudi svih generacija spremni su na svakakve gluposti da bi napravili što bolji selfi. Sumanuti primeri stžu svakodnevno. Jedna putnica broda „Allure of the Seas“ izbačena je sa luksuznog Čitaj više »

 

NOVE ŠETNjE KROZ NASLEĐE

Spens, Studio M, Filozofski fakultet, Sokolski dom, samo su neke od lokacija koje obuhvata tura „Šetnje kroz modernistički Novi Sad“, koja je deo projekta „Šetnje kroz nasleđe“ i u okviru „Kaleidoskopa kulture“.

Biće realizovane četiri šetnje, a kao i u maju i junu, kada je bio prvi ciklus tih šetnji, kustosi će biti studenti arhitekture.

Prva šetnja je već 21. septembra, polazna tačka je Muzej savremene umetnosti, u 17 časova, da bi nakon toga, od 18 sati zainteresovani obišli Radnički dom.

Prijave za šetnje su na linku: https://bit.ly/2lOIyD5

Druga šetnja, 22. septembra, takođe počinje u 17 časova, a obuhvatiće Spens i Filozofski fakultet.

Poslednjeg vikenda u septembru, biće realizovane treća i četvrta šetnja. Studio M i Sokolski dom obići će se 28. septembra, a Spomen zbirka Pavla Beljanskog i Start IT centar 29. septembra.

U okviru projekta „Šetnji kroz nasleđe“ lokalne priče, legende i istorijske događaje otkriva i mesto Irig gde će biti organizovane šetnje „Povratak u budućnost“. Prva od tri šetnje biće 21. septembra u 11 sati, a obilazak kreće od Srpske čitaonice u Irigu. Krajnja tačka šetnje je kuća književnog kritičara i scenariste Borislava Mihajlovića Mihiza, koju će posetioci imati prilike da obiđu i čuju priče o njegovom životu. Do kuće, šetajući ulicama Iriga, posetioci će se upoznati sa lokalnim pričama i legendama, kao i sa najzanimljivijim događajima iz istorije tog mesta. Šetnje „Povratak u budućnost“ zajedno realizuju udruženje „Eustahija“ i „Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture“, a druga i treća šetnja biće u oktobru.

Kako je Novi Sad izgledao sredinom prošlog veka kroz oko kamere članova Kino kluba? Šta o Novom Sadu saznajemo iz filmskog nasleđa? Tim pitanjima bavi se druga šetnja u okviru projekta „Kinoplov“ koja će biti realizovana 26. septembra u 19.30 sati. Polazna tačka je kod Malog likovnog salona KCNS (Bulevar Mihajla Pupina 9), a krajnja knjižara „Bulevar Books“ gde će biti projekcija filma. Kao i u prethodnoj šetnji Kino kluba fokus je na amaterskom filmskom stvaralaštvu i filmskom nasleđu u kojem je zabeležena i istorija grada. U drugom izdanju Kinoplova videćemo kako je izgledao centar Novog Sada i ulice oko Riblje pijace krajem ’50. godina, kako je izgledao centar grada tokom ’60. i ’70. godina prošlog veka, tek izgrađen univerzitetski centar i Limani. Kroz fragmente iz nemontiranog materijala prošetaćemo niz Kej do Oficirca i Petrovaradinske tvrđave. Događaj zajedno realizuju Kino klub Novi Sad i „Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture“.

Kako je izgrađen Novi Sad, kakve priče stoje iza moderne arhitekture, ko su bile arhitekte zaslužne za objekte po kojima je Novi Sad prepoznatljiv? Pojedini objekti u Novom Sadu prošli kroz nekoliko prenamena, tako da u sebi kriju čitav spektar priča o ličnostima i događajima koji su se u njima dešavali, te u sebi čuvaju samu istoriju grada.

To sve otkriva ciklus šetnji „Arhitura“ koje zajedno organizuju „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i Dom B-612, od kojih je prva zakazana za 28. septembar u 11 sati, kada je predviđen obilazak Železničke stanice, što će biti i najava za predstojeći festival arhitekture, dizajna i umetnosti – „Oktobarh“.

Naredne dve „Arhitura“ šetnje biće organizovane 5. i 6. oktobra.