PRAZNA PRODAVNICA PRIKUPILA ŠEST IPO TONA GARDEROBE

PRAZNA PRODAVNICA PRIKUPILA ŠEST IPO TONA GARDEROBE

Zahvaljujući The Empty Shop-u, jedinstvenoj radnji unutar šoping centra Promenada koja je poslednjih mesec dana služila kao mesto gde građani Novog Sada i Vojvodine mogu donirati svoju korišćenu garderobu i obuću, prikupljeno je Čitaj više »

USPEŠAN HUMANITARNI TURNIR FONDACIJE „PRVI KORAK“

USPEŠAN HUMANITARNI TURNIR FONDACIJE „PRVI KORAK“

Više od 300 dece, raspoređene u 31 ekipu, igralo je u subotu humanitarni turnir u fudbalu na terenima Fudbalskog saveza grada Novog Sada prekoputa Novosadskog sajma. Na turniru su učestvovala deca rođena Čitaj više »

NEDOVOLjNO TURISTIČKIH VODIČA KOJI ZNAJU KINESKI

NEDOVOLjNO TURISTIČKIH VODIČA KOJI ZNAJU KINESKI

Srbija je sve posećenija od strane inostranih turista i posao turističkih vodiča je sve traženiji. Naša zemlja ima sasvim dovoljno turističkih vodiča koji govore engleski jezik, ali što se drugih jezika tiče, Čitaj više »

NA NjOJ I OKO NjE JE SVE CRVENO (foto)

NA NjOJ I OKO NjE JE SVE CRVENO (foto)

Zorica Rebernik ima 67 godina, učiteljica je u penziji, živi u gradiću  Breza u Bosni i Hercegovini. Znate, to je onaj grad za koji voz čeka Zdravko Čolić u pesmi „Stanica Podlugovi“. Čitaj više »

IZBACILI JE SA KRSTARENjA JER JE VISILA NA BRODU ZBOG SELFIJA (foto)

IZBACILI JE SA KRSTARENjA JER JE VISILA NA BRODU ZBOG SELFIJA (foto)

U danšnje vreme ljudi svih generacija spremni su na svakakve gluposti da bi napravili što bolji selfi. Sumanuti primeri stžu svakodnevno. Jedna putnica broda „Allure of the Seas“ izbačena je sa luksuznog Čitaj više »

 

ŽELEZNIČKA STANICA POSTALA GALERIJA. STIŽE I PERFORMANS

Performans „Ova zgrada govori istinu“ pobednika 14. Praškog kvadrijenala, najznačajnije svetske manifestacije posvećene scenskoj umetnosti, upotpuniće izložbu švajcarskog dizajna „Swiss style now“ koja je otvorena u utorak, 17. septembra u holu Železničke stanice u Novom Sadu.

 Od 22. do 24. septembra, performans Filipa Jovanovskog, koji se bavi prvenstveno problemom železničke stanice u Skoplju, a onda i problemom javnih prostora uopšte imaće osam izvođenja, u saradnji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i Bitefa. U nedelju, 22. septembra performans će biti izveden u 12, zatim uveče u 20.21 čas, a 23. i 24. septembra u tri termina: od 12, 17 i 20.21 sati.

Železnička stanica je na taj način, uz izložbu i performans, pretvorena u dizajn paviljon, okviru „Kaleidoskopa kulture“, a sve do 15. oktobra Novosađani će moći da se upoznaju sa jednim od najpoznatijih pravaca u dizajnu, koji je svoju uspon doživeo tokom ’50. i ’60. godina prošlog veka, a i dalje je omiljen među stručnjacima.

„Švajcarski stil je ustvari opredelio šta se smatra modernim i savremenim u grafičkom dizajnu uopšte. Dakle, on je počeo još pre sto godina, a ’50. i ’60. godina je dobio svoj pravi oblik kakav danas prepoznajemo. On je zavodljiv zato što u sebi ima tu strukturu, te mreže, grida tipografskog gde si ti mogao prvi put u istoriji, da, u nevidljivoj mreži, raspoređuješ elemente grafičke na plakatu ili katalogu ili knjizi po nekom svom estetskom nahođenju, ali sa idejom da to bude objektivno, čisto, jasno, prepoznatljivo i komunikativno bez ikakvih dekorativnih elemenata koji su krasili prethodnu epohu“ rekao je na otvaranju jedan od najpoznatijih domaćih grafičkih dizajnera, Slavimir Stojanović Futro.

Izložba je realizovana u saradnji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i PDP konferencije kreativnih medija, koja će biti održana od 10. do 13. oktobra u kulturnoj stanici Svilara (Đorđa Rajkovića 6b).

„Smatram da je jako velika privilegija za Novi Sad da ugosti jednu ovakvu izložbu. Postavka je zaista impozantna i ima preko 320 eksponata, tu su mnogobrojni plakati, knjige, magazini, flajeri, časopisi i tako dalje. Ono što je još značajnije je to odakle sve dolazi, zapravo švajcarska je jedna od vodećih zemalja, kada je reč o dizajnu, vizuelnim komunikacijama uopšte“ istakla je direktorka PDP konferencije, Dajana Vujaklija.

Autori izložbe su studio „Neo Neo“, Erik Brehbul, Noel Leu i Aleksander Tokilovski iz Švajcarske. Biće organizovana i kustoska vođenja, a pred kraj izložbe kustosi će biti i koautori –  studio „Neo Neo“, koji stižu u oktobru.