U PETAK STARTUJE PRODAJA PRVE TURE ULAZNICA ZA EXIT

U PETAK STARTUJE PRODAJA PRVE TURE ULAZNICA ZA EXIT

Ulaznice za dvadeseto izdanje Exit festivala naći će se u prodaji u petak, 22. novembra, tačno u podne. Ljuibitelji muzike iz celog sveta svoju ulaznicu moći će da ugrabe onlajn, putem sajta www.exitfest.org, Čitaj više »

PRVI RECIKLAŽNI PARK U SRBIJI NALAZI SE U KOVILjU

PRVI RECIKLAŽNI PARK U SRBIJI NALAZI SE U KOVILjU

Reciklažni park, prvi te vrste u Srbiji, nalazi se u Kovilju i zajedno su ga osmislili i napravili učenici i nastavnici u OŠ „Laza Kostić”. Osim Parka, koji je deo projekta „Reciklaža Čitaj više »

ZAVISNOST OD KUPOVINE PREKO INTERNETA JE MENTALN POREMEĆAJ

ZAVISNOST OD KUPOVINE PREKO INTERNETA JE MENTALN POREMEĆAJ

Zavisnost od kupovine preko interneta trebalo bi da bude prepoznata kao stvarni mentalni poremećaj, uvereni su stručnjaci koji tvrde da ova zavisnost ima velik uticaj na ljudski um. Mada je zavisnost od Čitaj više »

VEŽBANjE VIŠE USREĆUJE NEGO NOVAC

VEŽBANjE VIŠE USREĆUJE NEGO NOVAC

Sada je već i zvanično: vežbanje vas može učiniti srećnijim nego novac, rezultati su nekoliko studija koje pokazuju odnos između sreće i vežbanja. Naime, istraživači veruju da vas vežbanje može usrećiti kao Čitaj više »

NIKOLAS KEJDž GLUMI NIKOLASA KEJDžA U FILMU O NIKOLASU KEJDžU

NIKOLAS KEJDž GLUMI NIKOLASA KEJDžA U FILMU O NIKOLASU KEJDžU

Holivudski glumac Nikolas Kejdž navodno je u pregovorima da glumi samog sebe u filmu koji prati njega kako pokušava da dobije ulogu u novom ostvarenju Kventina Tarantina. Film „Unbearable Weight of Massive Čitaj više »

 

KONCERT ISPRED BANOVINE, IZLOŽBA NA ŽELEZNIČKOJ STANICI, POEZIJA NA NAJLONU

Klasična muzika na bulevaru pod vedrim nebom, izložba i performans na Železničkoj stanici, književno jutro na Najlon pijaci – „Kaleidoskop kulture“ do 30. septembra donosi nove, autentične događaje koji spajaju programe i prostore, različite vrste umetnosti, kao i institucije kulture, vainstitucionalnu scenu, domaće i strane umetnike i građane.

Korzo, događaj koji „izvodi“ klasičnu muziku iz zatvorenih prostora i čini je dostupnom svima, održava se po drugi put i zakazan je za subotu, 14. septembar, sa simboličnim početkom u 20.21 čas. Saobraćajnica u samom centru grada, Bulevar Mihajla Pupina, biće zatvorena i pretvorena u svojevrsnu pozornicu na kojoj će nastupiti virtuozi klasične muzike – Vojvođanski simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom Mikice Jevtića, pijanistkinja Rita Kinka i violinista Robert Lakatoš.

„Novi Sad će ponovo, na tragu svetskih metropola, svoju najznačajniju saobraćajnicu i najstariji bulevar, popularni korzo sa polovine 20. veka, posvetiti elitnoj kulturi. Ovaj događaj, što je prošle godine potvrdila i velika posećenost, bilo je oko 10 hiljada ljudi, u velikoj meri pokazuje da kultura jeste način života, što je glavna poruka Kaleidoskopa kulture“ izjavio je na konferenciji za medije direktor „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković i dodao da će, u susret 2021. godini, Korzo biti unapređeniji i u produkcijskom i u programskom smislu.

Na Korzu će ove godine biti izvedeno 11 popularnih kompozicija, među kojima su dela Čajkovskog, Geršvina, Dvrožaka i drugih.

Meni je posebna čast da nastupam u svom rodnom gradu, tako da mi je jako drago što ću moći da uveličam taj spektakularan događaj“ rekao je jedan od glavnih izvođača na predstojećem Korzu, violinista Robert Lakatoš.

Zbog Korza deo Bulevara Mihajla Pupina biće zatvoren od raskrsnice sa ulicama Žarka Zrenjanina i Modene, do raskrsnice sa ulicama Jovana Đorđevića i Pionirske. Zabrana saobraćaja počinje 12. septembra u 18 časova, a završava se 15. septembra u 20 sati.

„Kaleidoskop kulture“, naredne sedmice, kroz primenjenu i vizuelnu umetnost, predstaviće dva dizajna – švajcarski, jedan od vodećih u svetu i finski, koji je značajan u pogledu novih tehnologija.

Istog dana, 17. septembra biće otvorene dve izložbe: Izložba švajcarskog dizajna „Swiss style now“ u 20.21 čas u holu Železničke stanice i velika izložba „Inovativni finski dizajn“ u 19.30 časova u kulturnoj stanici Eđšeg.

Oživljavanju Železničke stanice, kao nesvakidašnjeg prostora za kulturne sadržaje, pored izložbe švajcarskog dizajna, doprineće i predstavljanje projekta „Ova zgrada govori istinu“ pobednika 14. Praškog kvadrijenala Filipa Jovanovskog koji se bavi problemom javnih prostora. Performans u okviru tog projekta biće izveden najpre 22. septembra u 12 sati, zatim uveče u 20 časova, a 23. i 24. septembra u tri termina: od 12, 17 i 20 sati.

Pored Železničke stanice, kulturni sadržaj, ovog puta književnost, očekuje Novosađane na još jednoj zanimljivoj i užurbanoj lokaciji – Najlon pijaci. Književno jutro biće održano 28. septembra u 7 sati ujutru. Time će biti zatvoren tradicionalni 13. Prosefest. Književno jutro još jedan je u nizu događaja koji ukazuje da i otvoreni prostori, koji nisu prvenstveno namenjeni za kulturu, mogu to postati i menja naviku da je kultura „ušuškana“ u centru grada.

„Programska platforma „Kaleidoskop kulture“ se uspešno realizuje, na veliko zadovoljstvo i Gradske uprave, a čini mi se i svih aktera koji su uključeni, mnoge organizacije, samostalni umetnici, ustanove kulture. Gradska uprava za kulturu podržava sve programe, a cilj nam je da sve više ustanove kulture imaju svoje aktivnosti u sklopu Kaleidoskopa, ali i drugih programskih platformi. To je delom i zahvaljujući petogodišnjim strateškim planovima koje ustanove ovih dana usvajaju“  istakao je na konferenciji u Gradskoj kući član gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

U okviru „Kaleidoskopa kulture“ već su održani brojni događaji, kroz koje su se preplitale razne umetnosti i predstavili kako domaći, tako i strani umetnici. Zagrebačka filharmonija uz kultne filmove Čarlija Čaplina napunila je najpre Sinagogu, potom i Park Prisajedinjenja. Obeležen je prvi rođendan kulturne stanice Eđšeg, kao i 30 godina Bitef teatra. Finale Omladinskog kantautorskog festivala predstavilo je nove nade, dok je svetski umetnik iz Italije, Fabricio Greki, Novosađane upoznao sa svojim obradama pesama čuvenih Bitlsa na klaviru. Pokretna kulturna stanica Karavan od prošle nedelje „dovozi“ kulturne sadržaje u razne delove grada, aktivirajući lokalne zajednice, a sa tom idejom pokrenut je i događaj „Block party“, održan već dva puta.  

Deo „Kaleidoskopa kulture“ bili su i Festival uličnih svirača – Gradić fest, Piano city Novi Sad, Festival kamerne muzike i drugi.