POČINjE NOVA SEZONA U SRPSKOM NARODNOM POZORIŠTU

POČINjE NOVA SEZONA U SRPSKOM NARODNOM POZORIŠTU

Stiže jesen, sezona godišnjih odmora je uglavnom gotova, a počinje nova pozorišna sezona. Što se SNP-a tiče, prva premijera u novoj 159. sezoni biće „Smederevo 1941“ prema tekstu i u režiji Ane Čitaj više »

DEFILE GRADOM I ROK SVIRKA POVODM ZAVRŠETKA MOTO SEZONE

DEFILE GRADOM I ROK SVIRKA POVODM ZAVRŠETKA MOTO SEZONE

Jesen dolazi, a sa njim odlazi još jedna moto sezona u Srbiji, a ona će u Novom Sadu zvanično biti zatvorena u subotu 21.septembra u 14 sati na Mišeluku, za kada je Čitaj više »

PODRŠKA SAMOHRANIM RODITELjIMA I NjIHOVOJ DECI

PODRŠKA SAMOHRANIM RODITELjIMA I NjIHOVOJ DECI

Fondacija „Deci na dar“ uz podršku Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu i Pokrajinskog sekretarijata za socijalu politiku, demografiju i ravnopravnost polova  organizuje besplatno savetovalište i pruža psihološku podršku samohranim roditeljima. Čitaj više »

BESPLATAN KURSEVI MATEMATIKE I PROGRAMIRANjA

BESPLATAN KURSEVI MATEMATIKE I PROGRAMIRANjA

Fondacija „Centar za mlade talente” organizuje besplatne kurseve matematike i programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola sa teritorije cele Srbije. Ove kurseve podržava i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a Čitaj više »

TRIBINA O BEZBEDNOSTI U EĐŠEGU – PREDAVAČ IGOR JURIĆ

TRIBINA O BEZBEDNOSTI U EĐŠEGU – PREDAVAČ IGOR JURIĆ

U kulturnoj stanici Eđšeg biće  održana tribina “Ukradena bezbednost”, a predavač je Igor Jurić, aktivista i borac za povećanje bezbednosti dece. Po profesiji ekonomista, koji je nakon lične tragedije život posvetio podizanju Čitaj više »

 

KAKVO ŠARENILO DOGAĐAJA DONOSI KALEIDOSKOP KULTURE OVE NEDELjE?

Ples na ulici, klasična muzika na bulevaru, dva festivala, dve izložbe, strip vikend, pokretna kulturna stanica Karavan stiže do Rektorata – to je samo deo događaja koji će obeležiti treću nedelju „Kaleidoskopa kulture“ u Novom Sadu.


Klasična muzika za kraj, a kamerna za početak treće nedelje „Kaleidoskopa kulture“. Naime, večeras, 9. septembra, u 20.21 čas biće održan koncert „Oskar u Novom Sadu“ u Sinagogi, kojim će svečano biti otvoren drugi Festival kamerne muzike u Novom Sadu, u organizaciji Novosadskog duvačkog kvinteta. Na koncertu će biti izvedena muzika iz ovogodišnjeg filma „Capernaum“ koji je osvojio nagradu za najbolju režiju na Kanskom festivalu, a nominovan je i za Oskara, Zlatnu palmu i Zlatni globus. Novosađani će imati priliku da čuju originalnu muziku iz tog filma i da osete glamur i veličanstvenost Holivuda i poznatih filmskih festivala.


Pokretna kulturna stanica Karavan, koja je prošle nedelje bila na Podbari, stiže do Rektorata Univerziteta u Novom Sadu. Novo druženje biće sutra, 10. septembra, u 18 časova, a za program je i ovog puta zadužena ekipa iz udruženja „Šolja mleka“. Pored muzike, druženja, opuštanja, Novosađani će imati prilike da vide i izložbu kolaža nastalih po motivima Gogoljeve pripovetke „Nos“, čiji je autor Vania Janković. Svoju misiju, aktiviranja lokalnih zajednica i mogućnosti da kulturni sadržaji budu svima dostupni, Karavan nastavlja i u četvrtak, 12. septembra u Banoštoru. U okviru Dunavskih dijaloga Karavan će od 19 sati biti podrška umetničkom oživljavanju stare nemačke crkve – crkve Svetog Rudolfa.


Dok Karavan bude oživljavao različite delove Novog Sada i zone 021, autentični događaj „Bodies in Urban Spaces“ 10. septembra u tri termina, od 12, 17 i 19 sati oživeće zgrade u samom centru grada. U okviru tog performansa plesači će improvizacijom omogućiti publici da prostor kroz koji svakodnevno prolaze dožive na sasvim drugačiji način. Mesto okupljanja je žuto poštansko sanduče na Trgu slobode. Tvorac ovog koncepta je austrijski koreograf i performer, Vili Dorner, koji je u Novom Sadu ostvario saradnju sa novosadskim Plesnim udruženjem „Groove“.


Izložba „Tapiserije Milice Zorić: sinteza nasleđa i modernizma“ biće otvorena 12. septembra u 20 sati u Spomen – zbirci Pavla Beljanskog, a čini je 28 tapiserija, nastalih u periodu od 1959. do 1971. godine i fotografije i dokumenta koji će prvi put biti pred publikom. Ideja je da se na adekvatan način vrednuje doprinos vizuelne umetnice Milice Zorić u modernoj umetnosti, kao i da se naglasi značaj dva legata – Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Legata Rodoljuba Čolakovića i Milice Zorić u Muzeju Semberije u Bijeljini sa kojima je, u okviru ove izložbe, ostvarena saradnja.


Deo ovogodišnjeg „Kaleidoskopa kulture“ je tradicionalna manifestacija 13. Novosadski strip vikend. Kulturna stanica Svilara će 13. septembra od 16 sati i 14. septembra od 12 časova pa sve do uveče biti prava riznica devete umetnosti. Ovogodišnji festival stavlja u fokus naše autore koji su imali zapažena izdanja u inostranstvu, ali i mlade umetnike, koji još uvek rade na svojoj afirmaciji. Planirani gosti strip – vikenda su Tjeri Žor, Alen Ćurin, Istok Sitar, Petar Meseldžija, Gradimir Smuđa i mnogi drugi.


Kulturna stanica Svilara biće lokacija i festivala „Vremeplov – festival animiranih sećanja“ 14. septembra od 11 časova. Publika će tokom celog dana imati priliku da se upozna sa Novim Sadom iz drugačijeg ugla, kroz izložbu pokretnih slika, animirane stare fotografije,  prikazivanje kratkih video-formi o gradu, snimanje posetilaca ispred specijalnog platna, zabavni sadržaj za decu, maskenbal. Festival se realizuje u saradnji Videomedeje i  „Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture“.


Izložba čuvenog francuskog fotografa, Feliksa Nadara „Portret jednog vremena“ biće otvorena 13. septembra u 20 sati u Galeriji Matice srpske. Izložbu čine fotografije najznačajnijih ličnosti iz sveta francuske i evropske  kulture i umetnosti iz 19. veka – Bodler, Mane, Vern, Igo, Bernar… Izložbu realizuju Francuski institut, Galerija Matice srpske, Nacionalna galerija za fotografiju iz Pariza i „Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture”.

 


Drugi po redu Korzo zakazan je za subotu 14. septembar sa simboličnim početkom u 20.21 čas, kada će Bulevar Mihajla Pupina biti pretvoren u nekadašnja šetališta. Korzo ponovo oživljava duh prošlih vremena, približavajući klasičnu muziku svima, na nesvakidašnji način. Nastupiće Vojvođanski simfonijski orkestar, pijanistkinja Rita Kinka i violinista Robert Lakatoš.