PERFORMANS “FEMINA” U EĐŠEGU

PERFORMANS “FEMINA” U EĐŠEGU

Multimedijalni performans pod nazivom „Femina”, koji se sastoji od elemenata dokumentarnog filma i upečatljivog scenskog nastupa savremenih plesača i muzičara, prikazuje priču o ženama koje su značajno uticale na određene promene u Čitaj više »

U DVE POLjSKE ŠKOLE ZABRANJENO “KUKANjE” I PESIMIZAM

U DVE POLjSKE ŠKOLE ZABRANJENO “KUKANjE” I PESIMIZAM

Dve osnovne škole u poljskoj odlučile su da po svaku cenu nauče svoje đake optimizmu i kao prvi korak, u nadi da će njen primer slediti i druge škole, zvanično je zabranila Čitaj više »

ŽENA KOJA POJEDE 200 GRAMA BEBI PUDERA DNEVNO (video)

ŽENA KOJA POJEDE 200 GRAMA BEBI PUDERA DNEVNO (video)

Britanka Lisa Anderson (44) iz Devona ima čudnu zavisnost – ona jede bebi puder. Više od decenije ne može da se oslobodi ove zavisnosti.  Sve je počelo pre 15 godina kada je Čitaj više »

UKRAO SANITETSKO VOZILO DA NE BI PLATIO TAKSI DO KUĆE

UKRAO SANITETSKO VOZILO DA NE BI PLATIO TAKSI DO KUĆE

Medicinski radnik Ijan Benet iz Velike Britanije ukrao je kola hitne pomoći jer nije hteo pijan taksijem da se vraća kući. On je iz telefonske govornice zvao Hitnu pomoć kada se vraćao iz Čitaj više »

OTVORENA KANCELARIJA UDRUŽENjA STUDENATA REPUBLIKE SRPSKE

OTVORENA KANCELARIJA UDRUŽENjA STUDENATA REPUBLIKE SRPSKE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je otvaranju novosadske kancelarije Udruženja studenata Republike Srpske u Srbiji u okviru JP SPC „Vojvodina“, a prisutne studente su takođe pozdravili direktor Ustanove studentsko odmaralište “Beograd“ Čitaj više »

 

KAKVO ŠARENILO DOGAĐAJA DONOSI KALEIDOSKOP KULTURE OVE NEDELjE?

Ples na ulici, klasična muzika na bulevaru, dva festivala, dve izložbe, strip vikend, pokretna kulturna stanica Karavan stiže do Rektorata – to je samo deo događaja koji će obeležiti treću nedelju „Kaleidoskopa kulture“ u Novom Sadu.


Klasična muzika za kraj, a kamerna za početak treće nedelje „Kaleidoskopa kulture“. Naime, večeras, 9. septembra, u 20.21 čas biće održan koncert „Oskar u Novom Sadu“ u Sinagogi, kojim će svečano biti otvoren drugi Festival kamerne muzike u Novom Sadu, u organizaciji Novosadskog duvačkog kvinteta. Na koncertu će biti izvedena muzika iz ovogodišnjeg filma „Capernaum“ koji je osvojio nagradu za najbolju režiju na Kanskom festivalu, a nominovan je i za Oskara, Zlatnu palmu i Zlatni globus. Novosađani će imati priliku da čuju originalnu muziku iz tog filma i da osete glamur i veličanstvenost Holivuda i poznatih filmskih festivala.


Pokretna kulturna stanica Karavan, koja je prošle nedelje bila na Podbari, stiže do Rektorata Univerziteta u Novom Sadu. Novo druženje biće sutra, 10. septembra, u 18 časova, a za program je i ovog puta zadužena ekipa iz udruženja „Šolja mleka“. Pored muzike, druženja, opuštanja, Novosađani će imati prilike da vide i izložbu kolaža nastalih po motivima Gogoljeve pripovetke „Nos“, čiji je autor Vania Janković. Svoju misiju, aktiviranja lokalnih zajednica i mogućnosti da kulturni sadržaji budu svima dostupni, Karavan nastavlja i u četvrtak, 12. septembra u Banoštoru. U okviru Dunavskih dijaloga Karavan će od 19 sati biti podrška umetničkom oživljavanju stare nemačke crkve – crkve Svetog Rudolfa.


Dok Karavan bude oživljavao različite delove Novog Sada i zone 021, autentični događaj „Bodies in Urban Spaces“ 10. septembra u tri termina, od 12, 17 i 19 sati oživeće zgrade u samom centru grada. U okviru tog performansa plesači će improvizacijom omogućiti publici da prostor kroz koji svakodnevno prolaze dožive na sasvim drugačiji način. Mesto okupljanja je žuto poštansko sanduče na Trgu slobode. Tvorac ovog koncepta je austrijski koreograf i performer, Vili Dorner, koji je u Novom Sadu ostvario saradnju sa novosadskim Plesnim udruženjem „Groove“.


Izložba „Tapiserije Milice Zorić: sinteza nasleđa i modernizma“ biće otvorena 12. septembra u 20 sati u Spomen – zbirci Pavla Beljanskog, a čini je 28 tapiserija, nastalih u periodu od 1959. do 1971. godine i fotografije i dokumenta koji će prvi put biti pred publikom. Ideja je da se na adekvatan način vrednuje doprinos vizuelne umetnice Milice Zorić u modernoj umetnosti, kao i da se naglasi značaj dva legata – Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Legata Rodoljuba Čolakovića i Milice Zorić u Muzeju Semberije u Bijeljini sa kojima je, u okviru ove izložbe, ostvarena saradnja.


Deo ovogodišnjeg „Kaleidoskopa kulture“ je tradicionalna manifestacija 13. Novosadski strip vikend. Kulturna stanica Svilara će 13. septembra od 16 sati i 14. septembra od 12 časova pa sve do uveče biti prava riznica devete umetnosti. Ovogodišnji festival stavlja u fokus naše autore koji su imali zapažena izdanja u inostranstvu, ali i mlade umetnike, koji još uvek rade na svojoj afirmaciji. Planirani gosti strip – vikenda su Tjeri Žor, Alen Ćurin, Istok Sitar, Petar Meseldžija, Gradimir Smuđa i mnogi drugi.


Kulturna stanica Svilara biće lokacija i festivala „Vremeplov – festival animiranih sećanja“ 14. septembra od 11 časova. Publika će tokom celog dana imati priliku da se upozna sa Novim Sadom iz drugačijeg ugla, kroz izložbu pokretnih slika, animirane stare fotografije,  prikazivanje kratkih video-formi o gradu, snimanje posetilaca ispred specijalnog platna, zabavni sadržaj za decu, maskenbal. Festival se realizuje u saradnji Videomedeje i  „Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture“.


Izložba čuvenog francuskog fotografa, Feliksa Nadara „Portret jednog vremena“ biće otvorena 13. septembra u 20 sati u Galeriji Matice srpske. Izložbu čine fotografije najznačajnijih ličnosti iz sveta francuske i evropske  kulture i umetnosti iz 19. veka – Bodler, Mane, Vern, Igo, Bernar… Izložbu realizuju Francuski institut, Galerija Matice srpske, Nacionalna galerija za fotografiju iz Pariza i „Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture”.

 


Drugi po redu Korzo zakazan je za subotu 14. septembar sa simboličnim početkom u 20.21 čas, kada će Bulevar Mihajla Pupina biti pretvoren u nekadašnja šetališta. Korzo ponovo oživljava duh prošlih vremena, približavajući klasičnu muziku svima, na nesvakidašnji način. Nastupiće Vojvođanski simfonijski orkestar, pijanistkinja Rita Kinka i violinista Robert Lakatoš.