BESPLATAN KURSEVI MATEMATIKE I PROGRAMIRANjA

BESPLATAN KURSEVI MATEMATIKE I PROGRAMIRANjA

Fondacija „Centar za mlade talente” organizuje besplatne kurseve matematike i programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola sa teritorije cele Srbije. Ove kurseve podržava i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a Čitaj više »

TRIBINA O BEZBEDNOSTI U EĐŠEGU – PREDAVAČ IGOR JURIĆ

TRIBINA O BEZBEDNOSTI U EĐŠEGU – PREDAVAČ IGOR JURIĆ

U kulturnoj stanici Eđšeg biće  održana tribina “Ukradena bezbednost”, a predavač je Igor Jurić, aktivista i borac za povećanje bezbednosti dece. Po profesiji ekonomista, koji je nakon lične tragedije život posvetio podizanju Čitaj više »

ŠTA NAS OČEKUJE DO KRAJA NEDELJE U OKVIRU KALEIDOSKOPA KULTURE

ŠTA NAS OČEKUJE DO KRAJA NEDELJE U OKVIRU KALEIDOSKOPA KULTURE

Izložba „Inovativni finski dizajn“ koja je otvorena u Eđšegu bila je početak obeležavanja Nedelje finske kulture, u okviru čega Novosađane 21. septembra očekuje radionica za decu i književno veče. Ko su glavni Čitaj više »

SVIRANjE NA KLAVIRU ZA GINISA – NA TRGU SLOBODE

SVIRANjE NA KLAVIRU ZA GINISA – NA TRGU SLOBODE

Učenici i profesori muzičke škole “Isidor Bajić” pokušaće da obore Ginisov rekord u najmnogoljudnijem sviranju klavira. Profesori i 23 đaka muzičke škole, 46 ruku, 230 prstiju i jedan klavir biće potrebno da Čitaj više »

ISPRATITE  LETO UZ LETNjI BAZAR

ISPRATITE LETO UZ LETNjI BAZAR

Leto je možda na izmaku, ali to nije razlog da se ne isprati kako dolikuje, Letnjim bazarom koji će biti održan u četvrtak od 18 do 21 sat, u Omladinskom centru CK13. Čitaj više »

 

U NOVOM SADU POČINjE FESTIVAL ULIČNE KULTURE

„OPENS distrikt” jedinstveni je međunarodni festival ulične kulture, umetnosti i sporta, koji će se od 9. do 16. septembra održati u Novom Sadu. Festival će početi 9. septembra Omladinskim kampom, a okupiće  dvadesetak mladih ljudi iz svih prethodnih omladinskih prestonica Evrope (uz jednu buduću: Amijen 2020), kao i mlade iz Novog Sada. Tokom deset dana kampa učesnici će prolaziti kroz di-džej radionice i radionice crtanja grafita, upoznavaće se s Novim Sadom – Omladinskom prestonicom Evrope, Novosađanima, lokalnim običajima i legendama Bloka, a posebno s komšijama iz mesne zajednice Omladinski pokret.

Tim povodom biće priređena svojevrsna „Komšijska žurka” na igralištu kod MZ, a pozvani su i mladi iz kampa, umetnici, učenici Mašinske škole i, naravno, komšije. Za muziku će biti zaduženi mladi iz kampa s di-džej radionica, a biće postavljeni najloni i sprejevi za crtanje. Biće to prilika da se u aktivnosti OPENS-a direktno uključe mladi iz lokalne zajednice koji će, osim druženja na samoj žurci, imati priliku da učestvuju kao kvart u organizaciji događaja (pripremi za murale i hostovanju OPENS programa). Žurka, odnosno druženje s komšijama iz kvarta, ujedno je i znak zahvalnosti zajednici koja će ugostiti OPENS, umetnike iz regiona, mlade iz Evrope na kampu i nedelju dana biti „OPENS distrikt”.

Da ulična umetnost može otvoriti 100 vrata i povezati region, OPENS je dokazao prethodnu godinu, poklanjajući murale gradovima u regionu. Nakon Zagreba, Sarajeva, Banjaluke, Soluna, Podgorice i Budve, nakon stotina kilometara, limenki spreja, novih prijatelja i priča, poslednja „puzla” uskoro stiže u Novi Sad. Od 10. do 16. septembra oslikavaće se na više lokacija  grad podno Petrovaradinske tvrđave.