PERFORMANS “FEMINA” U EĐŠEGU

PERFORMANS “FEMINA” U EĐŠEGU

Multimedijalni performans pod nazivom „Femina”, koji se sastoji od elemenata dokumentarnog filma i upečatljivog scenskog nastupa savremenih plesača i muzičara, prikazuje priču o ženama koje su značajno uticale na određene promene u Čitaj više »

U DVE POLjSKE ŠKOLE ZABRANJENO “KUKANjE” I PESIMIZAM

U DVE POLjSKE ŠKOLE ZABRANJENO “KUKANjE” I PESIMIZAM

Dve osnovne škole u poljskoj odlučile su da po svaku cenu nauče svoje đake optimizmu i kao prvi korak, u nadi da će njen primer slediti i druge škole, zvanično je zabranila Čitaj više »

ŽENA KOJA POJEDE 200 GRAMA BEBI PUDERA DNEVNO (video)

ŽENA KOJA POJEDE 200 GRAMA BEBI PUDERA DNEVNO (video)

Britanka Lisa Anderson (44) iz Devona ima čudnu zavisnost – ona jede bebi puder. Više od decenije ne može da se oslobodi ove zavisnosti.  Sve je počelo pre 15 godina kada je Čitaj više »

UKRAO SANITETSKO VOZILO DA NE BI PLATIO TAKSI DO KUĆE

UKRAO SANITETSKO VOZILO DA NE BI PLATIO TAKSI DO KUĆE

Medicinski radnik Ijan Benet iz Velike Britanije ukrao je kola hitne pomoći jer nije hteo pijan taksijem da se vraća kući. On je iz telefonske govornice zvao Hitnu pomoć kada se vraćao iz Čitaj više »

OTVORENA KANCELARIJA UDRUŽENjA STUDENATA REPUBLIKE SRPSKE

OTVORENA KANCELARIJA UDRUŽENjA STUDENATA REPUBLIKE SRPSKE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je otvaranju novosadske kancelarije Udruženja studenata Republike Srpske u Srbiji u okviru JP SPC „Vojvodina“, a prisutne studente su takođe pozdravili direktor Ustanove studentsko odmaralište “Beograd“ Čitaj više »

 

KULTURNA STANICA „EĐŠEG“ SLAVI PRVI ROĐENDAN

Na mestu stare streljane 2018. godine otvorena je savremena kulturna stanica Eđšeg, sa idejom sa kojom se grade sve kulturne stanice, a to je očuvanje arhitektonskog kulturnog nasleđa, decentralizacija kulture i aktiviranje lokalne zajednice, u ovom slučaju na Grbavici. Programi su dobrim delom bili namenjeni i najmlađim sugrađanima radi edukacije i kvalitetnog korišćenja slobodnog vremena, a u najvećoj meri, čak 80%, činili su programi podrške vaninstitucionalnoj sceni.

Više od 900 programa uz 70 hiljada posetilaca obeležilo je prvih 365 dana kulturne stanice Eđšeg koja ovog vikenda slavi svoj rođendan. Predstava, performans, koncerti, radionice za najmlađe – raznovrsnim programom 7. i 8. septembra Eđšeg, uz lokalce, ali i Novosađane iz svih delova grada koji su dobrodošli, obeležiće prvu godinu rada, u okviru ovogodišnjeg „Kaleidoskopa kulture“.

Prvog dana proslave, 7. septembra program koji se realizuje u saradnji sa Dečijim kulturnim centrom počinje već u 10 časova, a prvi će biti polusatni magični šou „Volare“. Odmah zatim počinje kreativna radionica „Šašavi zec iz šešira“, dok oko 11.15 posetioce očekuje interaktivni performans „Ko se šunja iza žbunja“.

Popodnevni deo programa u subotu kreće u 17 časova za kada je zakazan Popodnevni žur, a kruna prvog dana rođendana biće predstava za decu „Kuva se kuva“ Kreativnog studija Čarolija, koja počinje u 19 sati.

U nedelju, program će biti samo u popodnevnim satima, a u fokusu će najpre biti promocija hip-hopa kao subkulture, kao i igranka.

U 16 sati počinje Street art performans. Za dobru muziku i atmosferu pobrinuće se ekipa iz udruženja Streetwise, dok su crtači grafita pozvani da svojim delom ulepšaju okruženje kulturne stanice, zajedno sa gostom iz Slovačke, street art umetnikom Jurajem Djurišom.  

Proslava rođendana biće završena u duhu prošlih vremena, pa će tako u 19.30 krenuti zagrevanje uz najveće hitove ’60. godina, da bi u 20.21 nastupili VIS Limunada, beogradski sastav koji vraća atmosferu i šarm nekadašnjih igranki.