BESPLATAN KURSEVI MATEMATIKE I PROGRAMIRANjA

BESPLATAN KURSEVI MATEMATIKE I PROGRAMIRANjA

Fondacija „Centar za mlade talente” organizuje besplatne kurseve matematike i programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola sa teritorije cele Srbije. Ove kurseve podržava i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a Čitaj više »

TRIBINA O BEZBEDNOSTI U EĐŠEGU – PREDAVAČ IGOR JURIĆ

TRIBINA O BEZBEDNOSTI U EĐŠEGU – PREDAVAČ IGOR JURIĆ

U kulturnoj stanici Eđšeg biće  održana tribina “Ukradena bezbednost”, a predavač je Igor Jurić, aktivista i borac za povećanje bezbednosti dece. Po profesiji ekonomista, koji je nakon lične tragedije život posvetio podizanju Čitaj više »

ŠTA NAS OČEKUJE DO KRAJA NEDELJE U OKVIRU KALEIDOSKOPA KULTURE

ŠTA NAS OČEKUJE DO KRAJA NEDELJE U OKVIRU KALEIDOSKOPA KULTURE

Izložba „Inovativni finski dizajn“ koja je otvorena u Eđšegu bila je početak obeležavanja Nedelje finske kulture, u okviru čega Novosađane 21. septembra očekuje radionica za decu i književno veče. Ko su glavni Čitaj više »

SVIRANjE NA KLAVIRU ZA GINISA – NA TRGU SLOBODE

SVIRANjE NA KLAVIRU ZA GINISA – NA TRGU SLOBODE

Učenici i profesori muzičke škole “Isidor Bajić” pokušaće da obore Ginisov rekord u najmnogoljudnijem sviranju klavira. Profesori i 23 đaka muzičke škole, 46 ruku, 230 prstiju i jedan klavir biće potrebno da Čitaj više »

ISPRATITE  LETO UZ LETNjI BAZAR

ISPRATITE LETO UZ LETNjI BAZAR

Leto je možda na izmaku, ali to nije razlog da se ne isprati kako dolikuje, Letnjim bazarom koji će biti održan u četvrtak od 18 do 21 sat, u Omladinskom centru CK13. Čitaj više »

 

KULTURNA STANICA „EĐŠEG“ SLAVI PRVI ROĐENDAN

Na mestu stare streljane 2018. godine otvorena je savremena kulturna stanica Eđšeg, sa idejom sa kojom se grade sve kulturne stanice, a to je očuvanje arhitektonskog kulturnog nasleđa, decentralizacija kulture i aktiviranje lokalne zajednice, u ovom slučaju na Grbavici. Programi su dobrim delom bili namenjeni i najmlađim sugrađanima radi edukacije i kvalitetnog korišćenja slobodnog vremena, a u najvećoj meri, čak 80%, činili su programi podrške vaninstitucionalnoj sceni.

Više od 900 programa uz 70 hiljada posetilaca obeležilo je prvih 365 dana kulturne stanice Eđšeg koja ovog vikenda slavi svoj rođendan. Predstava, performans, koncerti, radionice za najmlađe – raznovrsnim programom 7. i 8. septembra Eđšeg, uz lokalce, ali i Novosađane iz svih delova grada koji su dobrodošli, obeležiće prvu godinu rada, u okviru ovogodišnjeg „Kaleidoskopa kulture“.

Prvog dana proslave, 7. septembra program koji se realizuje u saradnji sa Dečijim kulturnim centrom počinje već u 10 časova, a prvi će biti polusatni magični šou „Volare“. Odmah zatim počinje kreativna radionica „Šašavi zec iz šešira“, dok oko 11.15 posetioce očekuje interaktivni performans „Ko se šunja iza žbunja“.

Popodnevni deo programa u subotu kreće u 17 časova za kada je zakazan Popodnevni žur, a kruna prvog dana rođendana biće predstava za decu „Kuva se kuva“ Kreativnog studija Čarolija, koja počinje u 19 sati.

U nedelju, program će biti samo u popodnevnim satima, a u fokusu će najpre biti promocija hip-hopa kao subkulture, kao i igranka.

U 16 sati počinje Street art performans. Za dobru muziku i atmosferu pobrinuće se ekipa iz udruženja Streetwise, dok su crtači grafita pozvani da svojim delom ulepšaju okruženje kulturne stanice, zajedno sa gostom iz Slovačke, street art umetnikom Jurajem Djurišom.  

Proslava rođendana biće završena u duhu prošlih vremena, pa će tako u 19.30 krenuti zagrevanje uz najveće hitove ’60. godina, da bi u 20.21 nastupili VIS Limunada, beogradski sastav koji vraća atmosferu i šarm nekadašnjih igranki.