BESPLATAN KURSEVI MATEMATIKE I PROGRAMIRANjA

BESPLATAN KURSEVI MATEMATIKE I PROGRAMIRANjA

Fondacija „Centar za mlade talente” organizuje besplatne kurseve matematike i programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola sa teritorije cele Srbije. Ove kurseve podržava i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a Čitaj više »

TRIBINA O BEZBEDNOSTI U EĐŠEGU – PREDAVAČ IGOR JURIĆ

TRIBINA O BEZBEDNOSTI U EĐŠEGU – PREDAVAČ IGOR JURIĆ

U kulturnoj stanici Eđšeg biće  održana tribina “Ukradena bezbednost”, a predavač je Igor Jurić, aktivista i borac za povećanje bezbednosti dece. Po profesiji ekonomista, koji je nakon lične tragedije život posvetio podizanju Čitaj više »

ŠTA NAS OČEKUJE DO KRAJA NEDELJE U OKVIRU KALEIDOSKOPA KULTURE

ŠTA NAS OČEKUJE DO KRAJA NEDELJE U OKVIRU KALEIDOSKOPA KULTURE

Izložba „Inovativni finski dizajn“ koja je otvorena u Eđšegu bila je početak obeležavanja Nedelje finske kulture, u okviru čega Novosađane 21. septembra očekuje radionica za decu i književno veče. Ko su glavni Čitaj više »

SVIRANjE NA KLAVIRU ZA GINISA – NA TRGU SLOBODE

SVIRANjE NA KLAVIRU ZA GINISA – NA TRGU SLOBODE

Učenici i profesori muzičke škole “Isidor Bajić” pokušaće da obore Ginisov rekord u najmnogoljudnijem sviranju klavira. Profesori i 23 đaka muzičke škole, 46 ruku, 230 prstiju i jedan klavir biće potrebno da Čitaj više »

ISPRATITE  LETO UZ LETNjI BAZAR

ISPRATITE LETO UZ LETNjI BAZAR

Leto je možda na izmaku, ali to nije razlog da se ne isprati kako dolikuje, Letnjim bazarom koji će biti održan u četvrtak od 18 do 21 sat, u Omladinskom centru CK13. Čitaj više »

 

KALEIDOSKOP KULTURE – ŠAREN PROGRAM DO KRAJA NEDELjE

Evo šta nas čeka do kraja nedelje u okviru „Kaleidoskopa kučlture“, Fondacije „Novi Sad 2021“.

U okviru književnog festivala Perpetuum Mobile NS Društva novosadskih književnika 3. septembra 2019. od 19 časova u Kulturnoj Stanici Svilara, održaće se promocija E-časopisa „Međutim, DNK“. U programu učestvuju: Miloš Jocić, urednik časopisa, Snežana Savkić, Snežana Nikolić i Dalibor Tomasović, članovi redakcije, a moderator programa je Nataša Bundalo Mikić.

Povodom 130 godina od rođenja jedne od prvih zvezda sedme umetnosti, Čarlija Čaplina, projekat „Filmharmonija“ „izvlači“ klasičnu muziku iz okvira zatvorenih prostora u zelenu oazu Parka prisajedinjenja (Dunavska 35) gde će Novosađani 3, 4. i 5. septembra od 20 sati imati prilike da pogledaju dva Čaplinova legendarna ostvarenja –  „Pasji život“ i „Mališan“ uz pratnju Zagrebačke filharmonije. U slučaju lošeg vremena „Filmharmonija“ biće premeštena u Sinagogu

 U okviru „Kaleidoskopa kulture“ krenula je i pokretna kulturna stanica Karavan. Ove nedelje, 4. septembra „kultura na točkovima“ stiže na Podbaru (Filipa Višnjića 19) gde će, u 18 časova, u saradnji udruženja „Šolja mleka“ i „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ biti organizovano druženje sa žiteljima tog dela Novog Sada koji će imati prilike da probaju ukusne zalogaje pripremljene od strane Šoljine ekipe, upoznaju se sa Karavanom, njegovom idejom i saznaju gde će biti naredne nedelje, a sve to uz muziku dj-ja iz Šoljine trupe.

 Zanimljiv i nesvakidašnji spoj lokacije i sadržaja donosi i prvi Omladinski kantautorski festival čije će finalno veče biti na krovu TC „Promenada Novi Sad” (nivo 2b parkinga)  4. septembra sa početkom u 20 časova, a ulaz je besplatan. U takmičarskom delu večeri nastupiće devet finalista konkursa za kantautore, a zatim će publika slušati novo ime muzičke scene, Oliveru Popović, profesora gitare Vedrana Ferizovića, inače vođe novosadskog benda „Josip A Lisac“ i Tamare Ristić, poznatije kao Kezz.  

 Jubilej,  30 godina postojanja „Bitef teatra“ biće u našem gradu obeležen izložbom „I dalje u zaveri sa pozorišnim duhom“ koja će biti otvorena 5. septembra u 19 sati u kulturnoj stanici Svilara i trajaće do 9. septembra. Izložba je deo trećeg izdanja međunarodnog festivala savremenog plesa Tanz Platz u produkciji SKCNS koji će trajati do 7. septembra. Tanz Platz predstaviće četiri koprodukcije i uspešne koreografe i plesače iz Italije, Španije, Nemačke, Kolumbije, Novog Zelanda i Srbije tokom 6. i 7. septembra u pozorišnoj sali gimnazije „Laza Kostić“.

 Kroz dva dana programa, 7. i 8. septembra kulturna stanica „Eđšeg“ (Antona Čehova 4) obeležiće godinu dana postojanja i rada na decentralizaciji kulture i pružanju prostora za kreativce, pojedince, organizacije tokom prvih 365 dana. U subotu, program će biti celodnevni i prvenstveno namenjen najmlađima, uz magični šou, performans, radionicu, kao i popodnevni žur, dok će u nedelju program početi popodne, a kruna će biti nastup VIS Limunada koji će posetioce vratiti u doba igranki iz ’60. godina prošlog veka.