BESPLATAN KURSEVI MATEMATIKE I PROGRAMIRANjA

BESPLATAN KURSEVI MATEMATIKE I PROGRAMIRANjA

Fondacija „Centar za mlade talente” organizuje besplatne kurseve matematike i programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola sa teritorije cele Srbije. Ove kurseve podržava i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a Čitaj više »

TRIBINA O BEZBEDNOSTI U EĐŠEGU – PREDAVAČ IGOR JURIĆ

TRIBINA O BEZBEDNOSTI U EĐŠEGU – PREDAVAČ IGOR JURIĆ

U kulturnoj stanici Eđšeg biće  održana tribina “Ukradena bezbednost”, a predavač je Igor Jurić, aktivista i borac za povećanje bezbednosti dece. Po profesiji ekonomista, koji je nakon lične tragedije život posvetio podizanju Čitaj više »

ŠTA NAS OČEKUJE DO KRAJA NEDELJE U OKVIRU KALEIDOSKOPA KULTURE

ŠTA NAS OČEKUJE DO KRAJA NEDELJE U OKVIRU KALEIDOSKOPA KULTURE

Izložba „Inovativni finski dizajn“ koja je otvorena u Eđšegu bila je početak obeležavanja Nedelje finske kulture, u okviru čega Novosađane 21. septembra očekuje radionica za decu i književno veče. Ko su glavni Čitaj više »

SVIRANjE NA KLAVIRU ZA GINISA – NA TRGU SLOBODE

SVIRANjE NA KLAVIRU ZA GINISA – NA TRGU SLOBODE

Učenici i profesori muzičke škole “Isidor Bajić” pokušaće da obore Ginisov rekord u najmnogoljudnijem sviranju klavira. Profesori i 23 đaka muzičke škole, 46 ruku, 230 prstiju i jedan klavir biće potrebno da Čitaj više »

ISPRATITE  LETO UZ LETNjI BAZAR

ISPRATITE LETO UZ LETNjI BAZAR

Leto je možda na izmaku, ali to nije razlog da se ne isprati kako dolikuje, Letnjim bazarom koji će biti održan u četvrtak od 18 do 21 sat, u Omladinskom centru CK13. Čitaj više »

 

PRAG I MUKE SA TURISTIMA

Stanovnici češke prestonice očajni su zbog gužve i buke koje su turisti doneli u njihov grad. Grad je 2000. godine posetilo 2,62 miliona turista, a prošle godine nešto manje od 8 miliona. Sve njih Prag je privukao svojom fantastično sačuvanom baroknom i gotskom arhitekturom i jeftinim vrhunskim pivom. Predviđa se da će ove godine broj posetilaca iznositi nešto manje od 9 miliona. Istorijski praški distrikt, opština „Prag 1“, pod nekontrolisanim je prilivom i pravom okupacijom stranih turista, kao nikad do sada. Uveče ulicama hodaju pijane osobe, obilazeći barove u takozvanim „alkoholnim turama“. Stanovnicima Praga to, naravno, smeta. Ipak, trend je transformisao centar Praga, tradicionalno rezidencijalnu zonu, koja sve više postaje turistička, a dugogodišnji stanovnici počinju da se sele na periferiju. Prag je uveo novu funkciju u gradskoj hijerarhiji – „noćnog gradonačelnika“, odeljenje gradske vlasti za upravljanje noćnim životom po uzoru na Amsterdam, kako bi se smanjio kriminal i druge štetne posledice po lokalno stanovništvo. Vlasti upozoravaju da je stanje alarmantno i da Prag već sada važi za grad jeftinog pića, jeftine zabave i lakih žena, zbog čega se zalažu za čvršće granice noćnog života, koje bi se nametnule nesavesnim posetiocima, a koje optužuju za nepoštivanje grada i njegovih stanovnika. Čak se razmatra i ideja za osnivanje specijalnih jedinica koje bi u masovnim racijama delovale protiv velikih grupa turista. Kada je u baru 150 ljudi i 150 ispred bara to je jedino rešenje za kvalitetno legitimisanje.