BESPLATAN KURSEVI MATEMATIKE I PROGRAMIRANjA

BESPLATAN KURSEVI MATEMATIKE I PROGRAMIRANjA

Fondacija „Centar za mlade talente” organizuje besplatne kurseve matematike i programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola sa teritorije cele Srbije. Ove kurseve podržava i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a Čitaj više »

TRIBINA O BEZBEDNOSTI U EĐŠEGU – PREDAVAČ IGOR JURIĆ

TRIBINA O BEZBEDNOSTI U EĐŠEGU – PREDAVAČ IGOR JURIĆ

U kulturnoj stanici Eđšeg biće  održana tribina “Ukradena bezbednost”, a predavač je Igor Jurić, aktivista i borac za povećanje bezbednosti dece. Po profesiji ekonomista, koji je nakon lične tragedije život posvetio podizanju Čitaj više »

ŠTA NAS OČEKUJE DO KRAJA NEDELJE U OKVIRU KALEIDOSKOPA KULTURE

ŠTA NAS OČEKUJE DO KRAJA NEDELJE U OKVIRU KALEIDOSKOPA KULTURE

Izložba „Inovativni finski dizajn“ koja je otvorena u Eđšegu bila je početak obeležavanja Nedelje finske kulture, u okviru čega Novosađane 21. septembra očekuje radionica za decu i književno veče. Ko su glavni Čitaj više »

SVIRANjE NA KLAVIRU ZA GINISA – NA TRGU SLOBODE

SVIRANjE NA KLAVIRU ZA GINISA – NA TRGU SLOBODE

Učenici i profesori muzičke škole “Isidor Bajić” pokušaće da obore Ginisov rekord u najmnogoljudnijem sviranju klavira. Profesori i 23 đaka muzičke škole, 46 ruku, 230 prstiju i jedan klavir biće potrebno da Čitaj više »

ISPRATITE  LETO UZ LETNjI BAZAR

ISPRATITE LETO UZ LETNjI BAZAR

Leto je možda na izmaku, ali to nije razlog da se ne isprati kako dolikuje, Letnjim bazarom koji će biti održan u četvrtak od 18 do 21 sat, u Omladinskom centru CK13. Čitaj više »

 

KALEIDOSKOP KULTURE U SEPTEMBRU – „ŠETNJE KROZ NASLEĐE“

Nove priče o Novom Sadu. Otkrivanje manje poznatog kulturnog nasleđa grada iz ugla Novosađana, njihovih priča, sećanja i lične arhive. U okviru projekta „Šetnje kroz nasleđe“ Novosađane očekuje čak šest šetnji tokom septembra, koje su deo programa ovogodišnjeg „Kaleidoskopa kulture“.

Prva u nizu je već ovog vikenda, 1. septembra, u kulturnoj stanici Eđšeg (Antona Čehova 4) sa početkom u 19 časova pod nazivom „Retrospektiva urbanog baštovanstva Novog Sada“. To je treća po redu šetnja koja Novosađanima pruža uvid u to kako su izgledale nekadašnje urbane bašte i šta je to što čini današnje, kroz multimedijalnu izložbu, koju čine plakati, video i animirani materijal. Naročito zanimljiv način da se publika animira jeste mogućnost korišćenja VR opreme koja će omogućiti malo virtuelno putovanje kroz urbane bašte. Događaj zajedno realizuju Kreativna industrija Viridis i „Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture“.

Ko su „stari“ i „novi“ Karlovčani i kakve priče kriju njihove kuće i dvorišta?

Kakav je mit o „starim“ i „novim“ Karlovčanima i koje su njihove kulturne razlike? To otkriva šetnja „Moja karlovačka priča“ koja je zakazana za 7. septembar u 15 časova, a polazna tačka je ulica Patrijarha Rajačića 3 u Sremskim Karlovcima. Karlovčani otvaraju vrata svojih kuća i dvorišta i otkrivaju priče koje njihovi domovi čuvaju. Domaćini će podeliti sa posetiocima lična sećanja i uspomene o svakodnevnici i životu Sremskih Karlovaca i njegovim žiteljima. Šetnje „Moja karlovačka priča“ organizuje Društvo za negovanje i očuvanje tradicija Sremskih Karlovaca u saradnji sa „Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture“, a predviđena su još dva termina: 14. septembra u 15 časova, mesto sastanka je ponovo ulica Patrijarha Rajačića 3, dok će treća šetnja biti u oktobru.

Zavirite u Mihizovu kuću – Irig otkriva svoju istoriju i lokalne priče

Lokalne priče, legende i istorijske događaje otkriva tokom septembra i mesto Irig gde će biti organizovane šetnje „Povratak u budućnost“. Prva od tri šetnje biće 21. septembra u 11 sati, a obilazak kreće od Srpskečitaonice u Irigu. Krajnja tačka šetnje je kuća književnog kritičara i scenariste Borislava Mihajlovića Mihiza, koju će posetioci imati prilike da obiđu i čuju priče o njegovom životu. Do kuće, šetajući ulicama Iriga, posetioci će se upoznati sa lokalnim pričama i legendama, kao i sa najzanimljivijim događajima iz istorije tog mesta. Šetnje „Povratak u budućnost“ zajedno realizuju udruženje „Eustahija“ i „Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture“, a druga i treća šetnja biće u oktobru.

Filmske priče o Novom Sadu

Kako je Novi Sad izgledao sredinom prošlog veka kroz oko kamere članova Kino kluba? Šta o Novom Sadu saznajemo iz filmskog nasleđa? Tim pitanjima bavi se druga šetnja u okviru projekta „Kinoplov“ koja će biti realizovana 26. septembra u 19.30 sati. Polazna tačka je kod Malog likovnog salona KCNS (Bulevar Mihajla Pupina 9), a krajnja knjižara „Bulevar Books“ gde će biti projekcija filma. Kao i u prethodnoj šetnji Kino kluba fokus je na amaterskom filmskom stvaralaštvu i filmskom nasleđu u kojem je zabeležena i istorija grada. U drugom izdanju Kinoplova videćemo kako je izgledao centar Novog Sada i ulice oko Riblje pijace krajem ’50. godina, kako je izgledao centar grada tokom ’60. i ’70. godina prošlog veka, tek izgrađen univerzitetski centar i Limani. Kroz fragmente iz nemontiranog materijala prošetaćemo niz Kej do Oficirca i Petrovaradinske tvrđave.Događaj zajedno realizuju Kino klub Novi Sad i „Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture“.

Krajem meseca priče o novim prostorima i arhitekturi

Krajem meseca festival scenskih umetnosti „Impuls“ pronalazi novu funkciju javnih skloništa i pretvara ih u prostore za okupljanje i mesto stvaranja novih priča i ideja, a sve to kroz dizajn prostornih instalacija i urbanog mobilijara koji će biti izrađen od drveta.

Poslednjeg vikenda u septembru „Šetnje kroz nasleđe“ posvetiće pažnju arhitektonskom nasleđu Novog Sada, na čemu radi Udruženje za kreativno angažovanje mladih „Dom B-612“. Novi pogled na kulturno bogatstvo Novog Sada pružiće priče o značajnim građevinama kroz crtež, fotografiju, kolaže.

Kaleidoskop kulture je programski luk iza kog stoji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ koji po drugi put, na više od 80 lokacija, od 24. avgusta do 30. septembra, kroz kulturu zajedništva pretvara Novi Sad u „grad scenu“.
Drugačiji po tome što povezuje prostore i programe, kao i same aktere: od ustanova kulture, vaninstitucionalne scene, umetnika do samih građana, „Kaleidoskop“ kroz više umetnosti predstavlja jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada. Sa više od 400 programa svako će biti u prilici da oblikuje svoj kaleidoskop kulture.