BESPLATAN KURSEVI MATEMATIKE I PROGRAMIRANjA

BESPLATAN KURSEVI MATEMATIKE I PROGRAMIRANjA

Fondacija „Centar za mlade talente” organizuje besplatne kurseve matematike i programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola sa teritorije cele Srbije. Ove kurseve podržava i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a Čitaj više »

TRIBINA O BEZBEDNOSTI U EĐŠEGU – PREDAVAČ IGOR JURIĆ

TRIBINA O BEZBEDNOSTI U EĐŠEGU – PREDAVAČ IGOR JURIĆ

U kulturnoj stanici Eđšeg biće  održana tribina “Ukradena bezbednost”, a predavač je Igor Jurić, aktivista i borac za povećanje bezbednosti dece. Po profesiji ekonomista, koji je nakon lične tragedije život posvetio podizanju Čitaj više »

ŠTA NAS OČEKUJE DO KRAJA NEDELJE U OKVIRU KALEIDOSKOPA KULTURE

ŠTA NAS OČEKUJE DO KRAJA NEDELJE U OKVIRU KALEIDOSKOPA KULTURE

Izložba „Inovativni finski dizajn“ koja je otvorena u Eđšegu bila je početak obeležavanja Nedelje finske kulture, u okviru čega Novosađane 21. septembra očekuje radionica za decu i književno veče. Ko su glavni Čitaj više »

SVIRANjE NA KLAVIRU ZA GINISA – NA TRGU SLOBODE

SVIRANjE NA KLAVIRU ZA GINISA – NA TRGU SLOBODE

Učenici i profesori muzičke škole “Isidor Bajić” pokušaće da obore Ginisov rekord u najmnogoljudnijem sviranju klavira. Profesori i 23 đaka muzičke škole, 46 ruku, 230 prstiju i jedan klavir biće potrebno da Čitaj više »

ISPRATITE  LETO UZ LETNjI BAZAR

ISPRATITE LETO UZ LETNjI BAZAR

Leto je možda na izmaku, ali to nije razlog da se ne isprati kako dolikuje, Letnjim bazarom koji će biti održan u četvrtak od 18 do 21 sat, u Omladinskom centru CK13. Čitaj više »

 

KALEIDOSKOP KULTURE – BLOCK PARTY

Novi događaj u okviru „Kaleidoskopa kulture“ oživljava kvartove u različitim delovima grada. Block party, ovog kao i naredna dva vikenda, kroz hip-hop kulturu, pokreće Novosađane na Keju, Limanu, Sajmištu, Novom naselju.

Prvi Block party zakazan je zapetak,30. avgust, u 18.30 časova, a lokacija je dvorište izmeđuulica Beogradski kej i Marka Miljanova, gde će atmosferu nekadašnjeg Block party-ja, koji je popularnost stekao ’70. godina u Americi, oživeti hip-hop plesači, crtači grafita, kao i specijalni gost iz Slovačke, street-art umetnik Juraj Djuriš.

Za đuskanje pobrinuće se plesači udruženja „Groove“, za muzikui čitav program dj Zupany i animator MC Banzae iz ekipe„Streetwise“, a čitavoj organizaciji Block party-ja doprinosi i Udruženje građana „Košnica“, organizacija PerArt uz veliku podršku „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

„U našoj zemlji ljudi su generalno malo informisani o hip-hop kulturi.Postoje i razne predrasude, te nam je cilj okupljanja kako decentralizacija dešavanja i upoznavanje naših pratilaca sa različitim novosadskom kvartovima, tako i animacija žitelja tih kvartova i predstavljanje aktivnosti putem kojih mladi, a i stari, na jedan zdrav i kvalitetan način mogu da provedu svoje slobodno vreme, te se povežu kao zajednica. Kroz aktivnosti ćemo se osvrnuti i na očuvanje mentalnog zdravlja i podržati novosadski centar Srce, a takođe i obeležiti poslednji dan festivala savremenog plesa i performansa„Pokretnica“ koji je u toku u našem gradu“ kaže Vesna Pašćanović, osnivač plesnog udruženja „Groove“.

Sledeći Block party biće već u subotu, 31. avgusta u 18.30 časova, u takozvanom „Bronksu“ na Limanu 2, u dvorištu između ulica Dragiše Brašovana i Ravaničke.

Organizatori će, kroz „Kaleidoskop“, ideju podsticanja okupljanja različitih novosadskih lokalnih zajednica, decentralizacije kulture i promocije hip-hopa kao subkulture, nastaviti u još dva dela grada:
Na Sajmištu 7. septembra u 18.30 satiu dvorištu između Bulevara Oslobođenja i ulice Branimira Ćosića i Novom naselju 14. septembra u dvorištu između ulica Partizanskih baza i Stevana Hristića, takođe u 18.30 časova.
Kaleidoskop kulture je programski luk iza kog stoji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ koji po drugi put, na više od 80 lokacija, od 24. avgusta do 30. septembra, kroz kulturu zajedništva pretvara Novi Sad u „grad scenu“.
Drugačiji po tome što povezuje prostore i programe, kao i same aktere: od ustanova kulture, vaninstitucionalne scene, umetnika do samih građana, „Kaleidoskop“ kroz više umetnosti predstavlja jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada. Sa više od 400 programa svako će biti u prilici da oblikuje svoj kaleidoskop kulture.