POČINjE NOVOSADSKI DžEZ FESTIVAL

POČINjE NOVOSADSKI DžEZ FESTIVAL

Novosadski džez festival počinje večeras a tokom tri dana nastupiće 9 grupa domaćih bendova i muzičara iz inostranstva. Festival će otvoriti nastup Aleksandra Dujina sa saksofonistima Adamom Klemom i Gaborom Bunfordom. Poslednji Čitaj više »

NIČE FABRIKA ZA PROIZVODNjU TURBINA U NOVOM SADU

NIČE FABRIKA ZA PROIZVODNjU TURBINA U NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišao je gradilište u Radnoj zoni Sever 4 na kojem se gradi hala buduće fabrike za proizvodnju turbina. Obilasku su prisustvovali i  ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Čitaj više »

DVA NOVA SEMAFORA U ULICI NOVOSADSKOG SAJMA

DVA NOVA SEMAFORA U ULICI NOVOSADSKOG SAJMA

U ulici Novosadskog sajma počeli su radovi na postavljanju dva nova semafora i to na raskrsnici sa Mičurinovom i na raskrsnici sa ulicom Bore Prodanovića. Ulicom Novosadskog sajma dnevno prođe dosta automobila Čitaj više »

UREĐUJU SE TOALETI NA ŠTRANDU

UREĐUJU SE TOALETI NA ŠTRANDU

Nakon završene kupališne sezone na Štrandu, radnici Gradskog zelenila uređuju i pripremaju plažu za narednu, a uveliko rekonstruišu i dva javna toaleta, na glavnom platou i u blizini Mosta slobode. radi na Čitaj više »

USTAO JE NOVI SAD DA POMOGNE MALOM KOSTI

USTAO JE NOVI SAD DA POMOGNE MALOM KOSTI

Novi Sad je ovih dana na nogama sa ciljem da pomogne malom KOsti iz Veternika da pobedi opaku bolest. Kosta Petković ima 6 goidna i potrebna mu je pomoć u borbi protiv Čitaj više »

 

ŠEST STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O GUČI, PRE NEGO ŠTO TAMO ODETE

Ako je početak meseca jula u Srbiji u znaku Exita, početak avgusta u istoj Srbiji je svakako u znaku trube, a prva asocijacija za trubu je Guča. Tamo je u toku 59. dragačevski sabor trubača i ovog vikenda će biti poprilične gužve u ovom delu Srbije. Bilo da se spremate da odete u prestoncu trube, ili ćete je gledati i sliušati sa bezbedne udaljenosti, evo šest stvari koje bi trebalo da znate o Guči, a što spada u neki vid opšte kulture.

1. Guča, mala dragačevska varoš podno planine Jelice, u kojoj živi oko 2.000 ljudi, tokom trajanja Sabora trubača ugosti čak pola miliona posetilaca.

2. Prvi sabor trubača u Guči je održan 14. oktobra 1961. godine. Na prvom trubačkom nadmetanju sviračka umeća pokazala su četiri orkestra iz Dragačeva. Od tada saborašima u Guči se predstavilo stotine trubačkih orkestara iz svih krajeva zemlje, ali i sveta.

3. Sabor u Guči ima svoju himnu „Sa Ovčara i Kablara“ koju svake godine zajedno izvode svi takmičarski orkestri. Ova muzička nuera je daleko starija od verzije koja je bila zastupljena u periodu socijjalističke Jugoslavije i koja je bila posvećena Josipu Brozu Titu. Pored himne, tu je i čuveni saboraški pozdrav: „Sviraj, trubo, svirala zadugo, za veselje i ni za šta drugo.“

4. San svakog trubača je da u svoje ruke primi Majstorsko pismo, koje sa sobom nosi titulu Majstora trube, a samo onaj koji je pobedio na Dragačevskom saboru trubača može postati vlasnik tog priznanja. Njegovo ime biva uklesano na mermenoj ploči, a samim tim trubač postaje deo saborske istorije, poznat i priznat svuda u svetu.

5. U Guči je sve u znaku trube. Truba u Guči ima muzej, kao i spomenik na ulazu u varoš, a u centru Guče postoji i Spomenik trubaču.

6. Mnogi svetski mediji pisali su o Guči, poput Gardijana Nacionalne geografije, stavljajući Sabor trubača među turističke destinacije koje bi trebalo posetiti. O Guči su snimani filmovi i pevane pesme. Za dokumentarni film o prvom saboru – „Trube Dragačeva“ Puriša Đorđević je dobio međunarodnu nagradu. Kasnije, filmove su snimala bojna poznata imena svetske i domaće kinematografije. Postoji i domaći igrani film „Guča“ čija je radnjua slična priči o Romeu i Juliji, ali sa srećnim krajem.