NOVE ŠETNjE KROZ NASLEĐE

NOVE ŠETNjE KROZ NASLEĐE

Spens, Studio M, Filozofski fakultet, Sokolski dom, samo su neke od lokacija koje obuhvata tura „Šetnje kroz modernistički Novi Sad“, koja je deo projekta „Šetnje kroz nasleđe“ i u okviru „Kaleidoskopa kulture“. Biće realizovane četiri šetnje, a Čitaj više »

VIKEND U ZNAKU ODBOJKE U ČAST VELIKANA

VIKEND U ZNAKU ODBOJKE U ČAST VELIKANA

Tradicionalni međunarodni seniorski turnir u odbojci „Memorijal velikana“ biće odigran od 20. do 22. septembra, u Maloj sali Spensa. Još jednom će se kroz igru na mreži evocirati uspomene na legende ovog Čitaj više »

IGRAONICA NA TEMU BOJA U MUZEJU VOJVODINE

IGRAONICA NA TEMU BOJA U MUZEJU VOJVODINE

Inspirisani izložbom slika slovačkog umetnika Jana Bačura, u Muzeju Vojvodine biće organizovana muzejska igraonicu „Svet boja“ u nedelju, 22. septembra.  Deca će obići izložbu slika, pričaće se o bojama, osnovnim, tonovima boja Čitaj više »

PRIJAVITE SE NA KONKURS KREATIVNOG PISANjA

PRIJAVITE SE NA KONKURS KREATIVNOG PISANjA

Prva radionica kreativnog pisanja u novoj sezoni održaće se u subotu, 28. septembra u Omladinskom centru CK13, a rok za prijave je 22. septembar u ponoć. Na radionice se možete prijaviti ukoliko Čitaj više »

HUMANITARNA ŽURKA U OKVIRU FESTIVALA NOVIH ENERGIJA

HUMANITARNA ŽURKA U OKVIRU FESTIVALA NOVIH ENERGIJA

Festival novih energija ove subote, 21. septembra, organizuje veliku humanitarnu žurku pod sloganom “Da i drugima bude bolje” od 18 sati na Bulevaru Slobodana Jovanovića 3. Organizatori pozivaju sve zainteresovane da dođu Čitaj više »

 

ŠEST STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O GUČI, PRE NEGO ŠTO TAMO ODETE

Ako je početak meseca jula u Srbiji u znaku Exita, početak avgusta u istoj Srbiji je svakako u znaku trube, a prva asocijacija za trubu je Guča. Tamo je u toku 59. dragačevski sabor trubača i ovog vikenda će biti poprilične gužve u ovom delu Srbije. Bilo da se spremate da odete u prestoncu trube, ili ćete je gledati i sliušati sa bezbedne udaljenosti, evo šest stvari koje bi trebalo da znate o Guči, a što spada u neki vid opšte kulture.

1. Guča, mala dragačevska varoš podno planine Jelice, u kojoj živi oko 2.000 ljudi, tokom trajanja Sabora trubača ugosti čak pola miliona posetilaca.

2. Prvi sabor trubača u Guči je održan 14. oktobra 1961. godine. Na prvom trubačkom nadmetanju sviračka umeća pokazala su četiri orkestra iz Dragačeva. Od tada saborašima u Guči se predstavilo stotine trubačkih orkestara iz svih krajeva zemlje, ali i sveta.

3. Sabor u Guči ima svoju himnu „Sa Ovčara i Kablara“ koju svake godine zajedno izvode svi takmičarski orkestri. Ova muzička nuera je daleko starija od verzije koja je bila zastupljena u periodu socijjalističke Jugoslavije i koja je bila posvećena Josipu Brozu Titu. Pored himne, tu je i čuveni saboraški pozdrav: „Sviraj, trubo, svirala zadugo, za veselje i ni za šta drugo.“

4. San svakog trubača je da u svoje ruke primi Majstorsko pismo, koje sa sobom nosi titulu Majstora trube, a samo onaj koji je pobedio na Dragačevskom saboru trubača može postati vlasnik tog priznanja. Njegovo ime biva uklesano na mermenoj ploči, a samim tim trubač postaje deo saborske istorije, poznat i priznat svuda u svetu.

5. U Guči je sve u znaku trube. Truba u Guči ima muzej, kao i spomenik na ulazu u varoš, a u centru Guče postoji i Spomenik trubaču.

6. Mnogi svetski mediji pisali su o Guči, poput Gardijana Nacionalne geografije, stavljajući Sabor trubača među turističke destinacije koje bi trebalo posetiti. O Guči su snimani filmovi i pevane pesme. Za dokumentarni film o prvom saboru – „Trube Dragačeva“ Puriša Đorđević je dobio međunarodnu nagradu. Kasnije, filmove su snimala bojna poznata imena svetske i domaće kinematografije. Postoji i domaći igrani film „Guča“ čija je radnjua slična priči o Romeu i Juliji, ali sa srećnim krajem.