POČINJE DRUGI „KALEIDOSKOP“

POČINJE DRUGI „KALEIDOSKOP“

Novosadski „Kaleidoskop kulture“ održaće se od 24. avgusta do 30. septembra i po drugi put, kroz zajedničku kulturu stvaralaštva, na više od 80 lokacija pretvoriće Novi Sad u „grad scenu“. Drugačiji po Čitaj više »

TOPLANA OD SREDE KREĆE SA OČITAVANjEM ZA MESEC AVGUST

TOPLANA OD SREDE KREĆE SA OČITAVANjEM ZA MESEC AVGUST

Radnici Javnog komunalnog preduzeća „Novosadska toplana“ Novi Sad, počev od srede, 21. avgusta 2019. godine, očitavaće stanja utroška toplotne energije na vodomerima i merilima toplote za toplu potrošnu vodu za mesec avgust Čitaj više »

ZBOG RADOVA BEZ TOPLE VODE KLINIČKI CENTAR VOJVODINE , DEČIJA BOLNICA I JODNA BANJA

ZBOG RADOVA BEZ TOPLE VODE KLINIČKI CENTAR VOJVODINE , DEČIJA BOLNICA I JODNA BANJA

U sredu, 21. avgusta 2019. godine, od 9 sati, zbog radova na priključenju novoizgrađenih toplotnih podstanica u krugu Kliničkog centra Vojvodine, biće prekinuta isporuka toplotne energije za pripremu tople potrošne vode za Čitaj više »

ZBOG RADOVA ZABRANA ULASKA I PARKIRANJA VOZILA U TAKOVSKOJ ULICI IZ ĆIRPANOVE

ZBOG RADOVA ZABRANA ULASKA I PARKIRANJA VOZILA U TAKOVSKOJ ULICI IZ ĆIRPANOVE

U okviru ranije započetih radova u bloku ulica Ćirpanove, Takovske, Bem Lilike i Žike Popovića, Javno komunalno preduzeće „Novosadska toplana“ Novi Sad u utorak, 20. avgusta 2019. godine, počinje sa završnom fazom Čitaj više »

IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ZONI RASKRSNICE ŽELEZNIČKE,SREMSKE I ULICE LAZE KOSTIĆA

IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ZONI RASKRSNICE ŽELEZNIČKE,SREMSKE I ULICE LAZE KOSTIĆA

U okviru ranije započetih radova u bloku Železničke, Sremske i Ulice Vase Stajića Javno komunalno preduzeće „Novosadska toplana“ Novi Sad u ponedeljak, 19. avgusta 2019. godine, počinje sa radovima na rekonstrukciji vrelovodne Čitaj više »

 

ŠEST STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O GUČI, PRE NEGO ŠTO TAMO ODETE

Ako je početak meseca jula u Srbiji u znaku Exita, početak avgusta u istoj Srbiji je svakako u znaku trube, a prva asocijacija za trubu je Guča. Tamo je u toku 59. dragačevski sabor trubača i ovog vikenda će biti poprilične gužve u ovom delu Srbije. Bilo da se spremate da odete u prestoncu trube, ili ćete je gledati i sliušati sa bezbedne udaljenosti, evo šest stvari koje bi trebalo da znate o Guči, a što spada u neki vid opšte kulture.

1. Guča, mala dragačevska varoš podno planine Jelice, u kojoj živi oko 2.000 ljudi, tokom trajanja Sabora trubača ugosti čak pola miliona posetilaca.

2. Prvi sabor trubača u Guči je održan 14. oktobra 1961. godine. Na prvom trubačkom nadmetanju sviračka umeća pokazala su četiri orkestra iz Dragačeva. Od tada saborašima u Guči se predstavilo stotine trubačkih orkestara iz svih krajeva zemlje, ali i sveta.

3. Sabor u Guči ima svoju himnu „Sa Ovčara i Kablara“ koju svake godine zajedno izvode svi takmičarski orkestri. Ova muzička nuera je daleko starija od verzije koja je bila zastupljena u periodu socijjalističke Jugoslavije i koja je bila posvećena Josipu Brozu Titu. Pored himne, tu je i čuveni saboraški pozdrav: „Sviraj, trubo, svirala zadugo, za veselje i ni za šta drugo.“

4. San svakog trubača je da u svoje ruke primi Majstorsko pismo, koje sa sobom nosi titulu Majstora trube, a samo onaj koji je pobedio na Dragačevskom saboru trubača može postati vlasnik tog priznanja. Njegovo ime biva uklesano na mermenoj ploči, a samim tim trubač postaje deo saborske istorije, poznat i priznat svuda u svetu.

5. U Guči je sve u znaku trube. Truba u Guči ima muzej, kao i spomenik na ulazu u varoš, a u centru Guče postoji i Spomenik trubaču.

6. Mnogi svetski mediji pisali su o Guči, poput Gardijana Nacionalne geografije, stavljajući Sabor trubača među turističke destinacije koje bi trebalo posetiti. O Guči su snimani filmovi i pevane pesme. Za dokumentarni film o prvom saboru – „Trube Dragačeva“ Puriša Đorđević je dobio međunarodnu nagradu. Kasnije, filmove su snimala bojna poznata imena svetske i domaće kinematografije. Postoji i domaći igrani film „Guča“ čija je radnjua slična priči o Romeu i Juliji, ali sa srećnim krajem.