ZBOG RADOVA ZABRANA ULASKA I PARKIRANJA VOZILA U TAKOVSKOJ ULICI IZ ĆIRPANOVE

ZBOG RADOVA ZABRANA ULASKA I PARKIRANJA VOZILA U TAKOVSKOJ ULICI IZ ĆIRPANOVE

U okviru ranije započetih radova u bloku ulica Ćirpanove, Takovske, Bem Lilike i Žike Popovića, Javno komunalno preduzeće „Novosadska toplana“ Novi Sad u utorak, 20. avgusta 2019. godine, počinje sa završnom fazom Čitaj više »

IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ZONI RASKRSNICE ŽELEZNIČKE,SREMSKE I ULICE LAZE KOSTIĆA

IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ZONI RASKRSNICE ŽELEZNIČKE,SREMSKE I ULICE LAZE KOSTIĆA

U okviru ranije započetih radova u bloku Železničke, Sremske i Ulice Vase Stajića Javno komunalno preduzeće „Novosadska toplana“ Novi Sad u ponedeljak, 19. avgusta 2019. godine, počinje sa radovima na rekonstrukciji vrelovodne Čitaj više »

SPENS, STADION, ZGRADA „NIS-a“ BEZ TOPLE POTROŠNE VODE ZBOG RADOVA

SPENS, STADION, ZGRADA „NIS-a“ BEZ TOPLE POTROŠNE VODE ZBOG RADOVA

U četvrtak, 15. avgusta 2019. godine, od 1 sat, zbog radova na rekonstrukciji vrelovodne mreže na Bulevaru cara Lazara, biće prekinuta isporuka toplotne energije za pripremu tople potrošne vode za sledeće objekte: Čitaj više »

ŠETNjE KROZ NASLEĐE – KINOPLOV – NOVI SAD PRE SKORO 70 GODINA

ŠETNjE KROZ NASLEĐE – KINOPLOV – NOVI SAD PRE SKORO 70 GODINA

Nove „Šetnje kroz nasleđe“, projekat iza kojeg stoji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, donose priču o Novom Sadu iz ugla sedme umetnosti. Uz projekat „Kinoplov“ Šetnje će oživeti Novi Sad Čitaj više »

LjORETA I VIKTOR DONOSE LATINO ZVUKOVE U NOVI SAD

LjORETA I VIKTOR DONOSE LATINO ZVUKOVE U NOVI SAD

Ponedeljak veče će biti vrelo u Novom Sadu, pa jedan od načina da se rashladite i doživite leto na pravi način mogu biti klatino zvuci benda Helado Infinitino koji će održati koncert Čitaj više »

 

IZVEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE KAŽE DA JE BUDUĆA PRESTONICA KULTURE ZA PRIMER

Nakon Drugog monitoring izveštaja koji je Evropska prestonica kulture podnela u maju ove godine, ocene stručnjaka izuzetno su pozitivne: „Napredak u odnosu na prethodni izveštaj je obećavajući“, jedan je od komentara koje je projekat „Novi Sad 2021“ dobio u Izveštaju ekspertske komisije EPK koji je objavljen na sajtu Evropske komisije.

„Evropska komisija vrlo pozitivno je ocenila uključivanje različitih aktera predstavnika kulturne scene, programe razvoja kapaciteta kulturne scene i podršku koju projekat „Novi Sad 2021“ u tom kontekstu pruža, pripremu petogodišnjih strateških planova kulturnih ustanova, evropsku dimenziju koja je postala veoma vidljiva. Reči hvale imali su i za programsku strukturu, kao i za infrastrukturne projekte, s obzirom na to da su neki od njih već započeti, a drugi teku u predviđenim rokovima“, rekao je Vuk Radulović, rukovodilac sektora za razvoj programa „Novi Sad 2021“.

Radulović dodaje da su preporuke upućene Novom Sadu kao Evropskoj prestonici kulture uglavnom opšteg karaktera – unapređenje evropskih dimenzija programa, što je obaveza svih Evropskih prestonica kulture, šire uključivanje umetnika i umetničke scene u nove pozive i konkurse, kao i uključivanje manjinskih zajednica, pre svega Roma, na čemu se već radi pokretanjem nove kulturne stanice Klisa.

„U samom dokumentu predstavnici Evropske komisije izražavaju svoje zadovoljstvo napretkom projekta „Novi Sad 2021“. Ukoliko se ovaj izveštaj uporedi sa izveštajem drugih Evropskih prestonica kulture jasno je vidljivo da se u drugim izveštajima određene preporuke ponavljaju, dok u našem toga nema. To je dobar signal, to znači da smo preporuke primenili. Od samog početka broj preporuka monitoring izveštaja se rapidno smanjuje i u ovom trenutku mi imamo šest preporuka za unapređenje projekta što je tri puta manje u poređenju sa nekim Evropskim prestonicama kulture“, dodaje Radulović.

Od usvajanja novog sistema ocenjivanja Evropskih prestonica kulture 2015. godine samo tri grada (od 12 prestonica kulture) u ovoj fazi pripreme imala su broj preporuka kao Novi Sad – Vroclav 2016, Valeta 2018 i Livarden 2018, što je još jedan pokazatelj da je Novi Sad na dobrom putu u pripremi za godinu titule.

Izveštaj je redovna aktivnost koju Evropske prestonice kulture podnose svake godine o preduzetim aktivnostima u prethodnom periodu, koji se potom razmatra od strane 10 eksperata panela Evropske komisije. Tim koji radi na projektu „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ predstavio je rezultate dosadašnjih aktivnosti, kao i planove za dalju strategiju kulturnog razvoja grada, u okviru Panela održanog početkom juna u Temišvaru, gde su takođe izveštaje podneli i Temišvar i Elefsina. Prethodna evaluacija projekta „Novi Sad 2021“ realizovana je pre tačno godinu dana i tada je Novi Sad dobio odlične ocene za pripremu ovog važnog projekta za grad, a ovogodišnja evaluacija projekta potvrđuje i zvanično da je Novi Sad na dobrom putu ka 2021.

Kako će biti primenjene preporuke iz poslednjeg izveštaja u budućim prestonicama kulture za 2021. godinu, Evropska komisija imaće uvid na jesen 2020. godine za kada je zakazan treći monitoring. Nakon ove evaluacije biće poznato i da li će „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ dobiti i prestižnu nagradu „Melina Mercouri“ koja se dodeljuje uspešnim Evropskim prestonicama kulture.