ZBOG RADOVA ZABRANA ULASKA I PARKIRANJA VOZILA U TAKOVSKOJ ULICI IZ ĆIRPANOVE

ZBOG RADOVA ZABRANA ULASKA I PARKIRANJA VOZILA U TAKOVSKOJ ULICI IZ ĆIRPANOVE

U okviru ranije započetih radova u bloku ulica Ćirpanove, Takovske, Bem Lilike i Žike Popovića, Javno komunalno preduzeće „Novosadska toplana“ Novi Sad u utorak, 20. avgusta 2019. godine, počinje sa završnom fazom Čitaj više »

IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ZONI RASKRSNICE ŽELEZNIČKE,SREMSKE I ULICE LAZE KOSTIĆA

IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ZONI RASKRSNICE ŽELEZNIČKE,SREMSKE I ULICE LAZE KOSTIĆA

U okviru ranije započetih radova u bloku Železničke, Sremske i Ulice Vase Stajića Javno komunalno preduzeće „Novosadska toplana“ Novi Sad u ponedeljak, 19. avgusta 2019. godine, počinje sa radovima na rekonstrukciji vrelovodne Čitaj više »

SPENS, STADION, ZGRADA „NIS-a“ BEZ TOPLE POTROŠNE VODE ZBOG RADOVA

SPENS, STADION, ZGRADA „NIS-a“ BEZ TOPLE POTROŠNE VODE ZBOG RADOVA

U četvrtak, 15. avgusta 2019. godine, od 1 sat, zbog radova na rekonstrukciji vrelovodne mreže na Bulevaru cara Lazara, biće prekinuta isporuka toplotne energije za pripremu tople potrošne vode za sledeće objekte: Čitaj više »

ŠETNjE KROZ NASLEĐE – KINOPLOV – NOVI SAD PRE SKORO 70 GODINA

ŠETNjE KROZ NASLEĐE – KINOPLOV – NOVI SAD PRE SKORO 70 GODINA

Nove „Šetnje kroz nasleđe“, projekat iza kojeg stoji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, donose priču o Novom Sadu iz ugla sedme umetnosti. Uz projekat „Kinoplov“ Šetnje će oživeti Novi Sad Čitaj više »

LjORETA I VIKTOR DONOSE LATINO ZVUKOVE U NOVI SAD

LjORETA I VIKTOR DONOSE LATINO ZVUKOVE U NOVI SAD

Ponedeljak veče će biti vrelo u Novom Sadu, pa jedan od načina da se rashladite i doživite leto na pravi način mogu biti klatino zvuci benda Helado Infinitino koji će održati koncert Čitaj više »

 

ZATVORENA LOTREKOVA IZLOŽBA

Na prepunom platou kulturne stanice Svilara proteklog vikenda je, uz predavanje i vanvremensku muziku Edit Pjaf, završena izložba radova francuskog umetnika Anrija de Tuluza Lotreka, a posetioci su i te poslednje večeri strpljivo čekali, zbog velike gužve, da pogledaju njegova dela.

Veliko interesovanje za izložbu i prateće programe, nije vladalo samo poslednje večeri. Skoro mesec dana, od 3. do 20. jula, kulturna stanica u Almaškom kraju odisala je duhom Francuske i ugostila skoro 4.000 posetilaca, čime novosadska Svilara nastavlja da doprinosi razvoju kulturnih sadržaja u tom delu grada.

Izložba je završena uz priču o Lotrekovim zvezdama, ličnostima koje su činile noćni život Monmartra i koje su Lotreku bile inspiracija. To je bilo treće stručno predavanje, odnosno vođenje kroz izložbu, koje je priredila istoričarka umetnosti i kustoskinja Galerije Matice srpske, Ivana Rastović.

Za prva dva stručna vođenja, 6. i 13. jula, takođe su bili zaduženi istoričari umetnosti i kustosi iz Galerije Matice srpske, Stanislava Jovanović i Nikola Ivanović. Kroz prvo stručno vođenje predstavljeno je Lotrekovo vreme, odnosno novine koje je ono donelo, poput industrijske i tehničke revolucije, kao i novih mesta za zabavu Parižana, kojima je Lotrek provodio najviše vremena. Tema drugog stručnog vođenja bila je Lotrekova revolucija u umetnosti i kako je umetnik brisao sve granice – rodne, klasne, rasne.

Kustosiranja su bila samo deo devet pratećih programa u okviru izložbe. Posetioci su u Svilari imali prilike da uživaju u različitim muzičkim žanrovima. Najpre je, u okviru izložbe, bilo organizovano veče muzike iz pariskih kafea, ali u tehno aranžmanu. Novosadski bend „Klo klo“ pobrinuo se da sjajnom svirkom donese atmosferu francuskih kabarea, dok su za zvuke džeza bili zaduženi odlični Daniel Beja i „French Jazz Band“.

Prateći program obuhvatio je i projekcije dokumentarnog filma o Lotreku, kao i višestruko nagrađivanog francuskog filma „Serafina“ koji temu genijalnosti u slikarstvu ispituje iz ženskog ugla.

U šetnju Parizom posetioce je povela čembalistkinja i operska rediteljka, Sofija Perović, u okviru predavanja „Duša Monmartra“, koja je govorila i o Lotrekovoj originalnosti.

Kakav je Lotrekov uticaj na modernu umetnost, konkretno na strip, to je bila tema diskusije sa publikom, koju je vodio Jovan Gvero, jedan od vodećih ličnosti novosadske strip scene, posebno se osvrnuvši na strip inspirisan Lotrekom „Kuća (bordel) muza“ autora Gradimira Smuđe. 

Za zanimljive sadržaje nisu ostali uskraćeni ni najmlađi Novosađani, koji su se u okviru radionice „Oh la la…ta divna Francuska“ upoznali sa tehnikama pravljenja kolaža, a tema njihovih radova bila je, naravno, Francuska.