IZLOŽBA “SUSRET” U PONEDELjAK U EĐŠEGU

IZLOŽBA “SUSRET” U PONEDELjAK U EĐŠEGU

Deseta prodajna izložba malog formata „Susret“, inspirisana Novim Sadom kao Evropskom prestonicom kulture, biće otvorena u ponedeljak, 16. decembra u 19 časova u kulturnoj stanici Eđšeg (Antona Čehova 4). Ulaz je besplatan. Organizator je Čitaj više »

KO SU NAJBOLjI NOVOSADSKI SPORTISTI

KO SU NAJBOLjI NOVOSADSKI SPORTISTI

Atletičarka Ivana Španović i odbojkaš Vuk Todorović najbolji su sportisti Novog Sada u 2019. godini. Tako je odlučila komisija Gradskog sportskog saveza Novog Sada, na čelu sa Vladimirom Šiškom. Najbolji junor je Luka Čitaj više »

ULETEO KOLIMA U ŠTAND, PA TRAŽIO JOŠ MALO KUVANOG VINA

ULETEO KOLIMA U ŠTAND, PA TRAŽIO JOŠ MALO KUVANOG VINA

Muškarac se autom zaleteo u štand na Božićnom sajmu u Nemačkoj jer je, po svemu sudeći, popio previše kuvanog vina pre nego što se vratio po još jedno piće. Pijani vozač je Čitaj više »

POLAGAO VOZAČKI UMESTO SVOJE MAJKE (video)

POLAGAO VOZAČKI UMESTO SVOJE MAJKE (video)

Jedan čovek iz Brazila, uhapšen je zato što je, obučen kao njegova majka koja ima 60 godina, želeo da polaže vozački ispit umesto nje. Marija Skijave, iz Porto Velja, tri puta je Čitaj više »

NOVI SAD PREDAO KlJUĆEVE OMLADINSKE PRESTONICA AMIJENU

NOVI SAD PREDAO KlJUĆEVE OMLADINSKE PRESTONICA AMIJENU

Ceremonija zatvaranja Omladinske prestonice Evrope i predaje klјučeva francuskom gradu Amijenu, koji je tu titulu poneo za 2020. godinu, održana je na Velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta. Događaju su prisustvovali predstavnici Grada, Čitaj više »

 

ZATVORENA LOTREKOVA IZLOŽBA

Na prepunom platou kulturne stanice Svilara proteklog vikenda je, uz predavanje i vanvremensku muziku Edit Pjaf, završena izložba radova francuskog umetnika Anrija de Tuluza Lotreka, a posetioci su i te poslednje večeri strpljivo čekali, zbog velike gužve, da pogledaju njegova dela.

Veliko interesovanje za izložbu i prateće programe, nije vladalo samo poslednje večeri. Skoro mesec dana, od 3. do 20. jula, kulturna stanica u Almaškom kraju odisala je duhom Francuske i ugostila skoro 4.000 posetilaca, čime novosadska Svilara nastavlja da doprinosi razvoju kulturnih sadržaja u tom delu grada.

Izložba je završena uz priču o Lotrekovim zvezdama, ličnostima koje su činile noćni život Monmartra i koje su Lotreku bile inspiracija. To je bilo treće stručno predavanje, odnosno vođenje kroz izložbu, koje je priredila istoričarka umetnosti i kustoskinja Galerije Matice srpske, Ivana Rastović.

Za prva dva stručna vođenja, 6. i 13. jula, takođe su bili zaduženi istoričari umetnosti i kustosi iz Galerije Matice srpske, Stanislava Jovanović i Nikola Ivanović. Kroz prvo stručno vođenje predstavljeno je Lotrekovo vreme, odnosno novine koje je ono donelo, poput industrijske i tehničke revolucije, kao i novih mesta za zabavu Parižana, kojima je Lotrek provodio najviše vremena. Tema drugog stručnog vođenja bila je Lotrekova revolucija u umetnosti i kako je umetnik brisao sve granice – rodne, klasne, rasne.

Kustosiranja su bila samo deo devet pratećih programa u okviru izložbe. Posetioci su u Svilari imali prilike da uživaju u različitim muzičkim žanrovima. Najpre je, u okviru izložbe, bilo organizovano veče muzike iz pariskih kafea, ali u tehno aranžmanu. Novosadski bend „Klo klo“ pobrinuo se da sjajnom svirkom donese atmosferu francuskih kabarea, dok su za zvuke džeza bili zaduženi odlični Daniel Beja i „French Jazz Band“.

Prateći program obuhvatio je i projekcije dokumentarnog filma o Lotreku, kao i višestruko nagrađivanog francuskog filma „Serafina“ koji temu genijalnosti u slikarstvu ispituje iz ženskog ugla.

U šetnju Parizom posetioce je povela čembalistkinja i operska rediteljka, Sofija Perović, u okviru predavanja „Duša Monmartra“, koja je govorila i o Lotrekovoj originalnosti.

Kakav je Lotrekov uticaj na modernu umetnost, konkretno na strip, to je bila tema diskusije sa publikom, koju je vodio Jovan Gvero, jedan od vodećih ličnosti novosadske strip scene, posebno se osvrnuvši na strip inspirisan Lotrekom „Kuća (bordel) muza“ autora Gradimira Smuđe. 

Za zanimljive sadržaje nisu ostali uskraćeni ni najmlađi Novosađani, koji su se u okviru radionice „Oh la la…ta divna Francuska“ upoznali sa tehnikama pravljenja kolaža, a tema njihovih radova bila je, naravno, Francuska.